Statens tilbud i jordbruksoppgjøret:

Den norske klima-kua kan gå på en smell i jordbruksoppgjøret

<p>TAPEREN? – Det er ønskelig å få opp norsk kjøttpoduksjon. Men at du da skal gjøre tiltak som kanskje fører til mindre kjøttproduksjon på den mest klimavennlige kua, blir galt, sier marketing- og kommunikasjonssjef Mari Bjørke i avslorganisasjonen Geno. Bildet viser en NRF-ku i vårfagre Stryn.</p>
TAPEREN? – Det er ønskelig å få opp norsk kjøttpoduksjon. Men at du da skal gjøre tiltak som kanskje fører til mindre kjøttproduksjon på den mest klimavennlige kua, blir galt, sier marketing- og kommunikasjonssjef Mari Bjørke i avslorganisasjonen Geno. Bildet viser en NRF-ku i vårfagre Stryn. Foto: Solveig Goplen / Geno

Hundrevis av millioner kroner til norske kjøttprodusenter skifter eiere hvis statens tilbud i jordbruksoppgjøret blir vedtatt. Det kan gi nedgang i kjøttproduksjon fra den norske NRF-kua.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Den norske «kombinasjonskua» som produserer både melk og kjøtt, er en viktig årsak til at klimautslippene fra norsk kjøttproduksjon er mer klimavennlig enn gjennomsnittet av import.

Det slår en av landbruksforskerne som har jobbet mest med jordbrukets klima-fotavtrykk de siste årene, professor Odd Magne Harstad ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), fast overfor ABC Nyheter.

Men i statens tilbud til bøndene i årets jordbruksoppgjør tas det et grep som kan føre til redusert produksjon av kjøtt som leveres fra denne norske NRF-kua (Norsk Rødt Fe).

Tilskudd vris vekk fra NRF

Staten fjerner nemlig et såkalt kvalitetstilskudd på 4 kroner til storfeslakt som oppfyller visse vilkår. I stedet innfører de et nytt kvalitetstilskudd på 8,75 kroner til slakt som har høyere kjøttfylde.

Dette skiftet fører til at bønder som leverer kjøtt av klasse O, som det heter i fagspråket, blir fratatt 191,6 millioner kroner. De som klarer å oppnå den høyere klassen, O+, vil få tilført 239,8 millioner kroner.

Det mener NMBU-forsker Laila Aas vil gå utover kjøttproduksjon av NRF-kua.

– I utgangspunktet vil en vridning av tilskuddet fra O til O+ straffe NRF-okseslakt. Vridningen er ment å stimulere til økt produksjon av spesialisert kjøttfe, ammekuproduksjon. I seg selv er det positivt. Men samtidig vil fjerning av tilskudd til klasse O gå utover NRF-kjøttproduksjonen, fordi NRF-dyr vanskeligere kan nå opp i klasse O+, sier hun til ABC Nyheter.

Les også: Staten mener bøndene prøver seg på omkamp

– Kombinasjon gir svakere klima-avtrykk

Disse tilsynelatende tekniske endringene vil bringe klimautslippene fra norsk jordbruk i motsatt vei av ønsket om reduksjon, mener professor Odd Magne Harstad.

– Det er slik at en melkeku produserer melk og kjøtt samtidig. Og det gir som resultat at det går mye mindre fôr per kilo kjøtt, enn hvis du har såkalt spesialisert kjøttproduksjon. Fordi du har felleskostnader mellom melk og kjøtt, vil klimautslippene fra kjøtt bli mindre. I ren kjøttproduksjon må alle klimautslipp belastes kjøttproduksjonen, forklarer han.

Harstads kollega Laila Aas påpeker at en viktig inntektskilde for melkebønder som driver kombinert produksjon med NRF-fe, vil gå tapt.

– De som er spesialisert på storfekjøttproduksjon ved å fôre opp kalver, vil også tape. For det er mest NRF-kalver på markedet, sier Aas.

– Det er en del NRF-okseslakt som går i O+. Men andelen er mye lavere enn for kjøttfe. Det vil ha en uheldig effekt på kjøttproduksjonen som er på NRF, mener hun.

Fagorganet Animalia er enig i at endringen vil ramme NRF-produksjonen.

– Klassifiseringen O+ har større kjøttfylde, mens klasse O i dag omfatter flest slakt av alle slakteklasser. Dette betyr betydelig inntektstap for de mange melkeprodusentene som selger NRF-storfekjøtt. For betydelig færre av deres slakt vil nå opp i O+, sier fagsjef Morten Røe til ABC Nyheter.

Les også: Bondelaget: – Nå ser vi Listhaug-effekten i norsk landbruk

Forsell: – Vi trenger mer enn som så

Statens forhandlingsleder Leif Forsell påpeker at hensikten med forslaget er å stimulere sterkere til produksjon av norsk storfekjøtt, i en tid med stadig mer import.

– Det er inspirert av innspill fra organisasjonen Tyr, som representerer ammekuprodusentene. Det er ingen tvil om at en klart større andel av ammekuraser som når opp til O+ enn NRF. Så det blir en viss forskyvning av lønnsomhet. Det blir noe mindre lønnsomt å produsere kjøtt av NRF-ku, bekrefter Forsell overfor ABC Nyheter.

– Men jeg har vondt for å forstå at dette skulle fjerne incitamentet for å produsere kjøtt hos melkeprodusentene. I verste fall mister du 4 kroner per kilo. Men det gjelder ikke alle slakt, for alt slakt når ikke opp i dagens klasse O, heller, sier han.

– Hva med bønder som ikke produserer melk, men fôrer opp kalver av NRF-rase for å selge kjøtt?

– Da er problemstillinga litt mer reell. Men heller ikke for de vil de negative endringer i lønnsomhet bli betydelig, svarer Forsell, som mener at klimabetraktningene til fordel for NRF, er diskutabel.

– De tar utgangspunkt i at NRF-kua som produserer melk og kjøtt, gir en mer klimavennlig produksjon. Det vil være riktig hvis det var slik at man har som første prioritet å produsere melken, og tar med kjøttet på kjøpet.

Dette er ikke forutsetningen for denne delen av statens tilbud, men at vi har et markedsmessig underskudd på storfekjøtt i Norge, sier Forsell.

– Vi har da et grunnlag for å øke kjøttproduksjonen. Vi trenger en mengde storfekjøtt som er større enn de som kommer fra melkekyrne, slår Leif Forsell fast.

Les også: Klima på tallerkenen for Gunhild Stordalen

Miljøungdommen er skeptiske

Natur og Ungdom frykter sentralisering av kjøttproduksjonen ved forslaget, og mener man kunne økt selvforsyning av storfekjøtt ved å satse på lavere melkeytelse og flere melkekyr.

– Dette er et dårlig forslag for å dekke etterspørsel etter storfekjøtt. Dette vil ikke føre til økt bruk av gras til storfe i distriktene, men sannsynligvis mer sentralisering og kraftfôrbruk. Med mindre tilskudd til kombinasjonskua får ikke bøndene stimuli til å prioritere storfekjøtt fra melkekua, sier Gaute Eiterjord, nestleder i Natur og Ungdom.

Om lag en femtedel av storfekjøttet er importert i dag. Eiterjord viser til forskning på NMBU som viser at importert storfekjøtt i gjennomsnitt har dobbelt så høye utslipp som norsk storfekjøtt. Natur og Ungdom mener man bør øke kornprisen, og dermed kraftfôrprisen, og kompensere husdyrbønder med bedre grasøkonomi i områder som ikke produserer korn. Organisasjonen mener jaget etter høyere ytelse per ku driver fram importen av kraftfôrråvarer som soya.

Artikkelen er oppdatert med kommentar fra Natur og Ungdom

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:02 Motvilje i USA mot krig med Iran12:00 Politiet har sikret mistenkelig gjenstand i Trollhättan11:46 Raja: Det stinker av Frps retorikk11:45 Prinsesse Märtha Louises Instagram-konto slettet uten hennes samtykke11:25 Apple mener EU-bot er «fullstendig urealistisk»11:25 Ikke klart når folk kan flytte hjem etter jordras11:12 Selvmordsangrep mot valgkampmøte i Afghanistan11:11 Avis: Nok en spiller på vei bort fra Bodø/Glimt11:11 Propanlekkasje i Kristiansund stanset11:10 Tour de France-vinneren dropper sykkel-VM11:02 Savnet jeger funnet i god behold i Namdal10:39 Tør USA vise handlekraft? Spørsmålet gjelder hele det internasjonale samfunnet10:38 Italias Matteo Renzi starter nytt parti10:37 Sju nye meldinger om syke hunder10:36 Virke: Norge kan tape minst 48 milliarder ved å gå ut av EØS10:34 Fotball: Vålerenga best på talentutvikling10:34 Kardinal anker til høyesterett etter overgrepsdom09:52 Oljeprisen fortsetter oppover – bensinprisen over 17 kroner09:42 Et blaff av sommer treffer landet til helgen09:34 Irans øverste leder: – Blir ingen samtaler med USA09:31 Juks avdekket ved bilverksted i Sandefjord – godkjenning for 170 biler trekkes tilbake09:05 Terrorsaken i Bærum: Dødsårsaken var fire skudd08:47 Arbeiderpartiet var den største taperen i 163 kommuner08:46 Liverpool jakter sin tredje strake mesterligafinale08:33 Brigitte Macron blir lærer igjen07:58 Rapport: Nordmenn betaler mest kontantløst i verden06:41 Hongkong-leder starter opp samtaler for å lette spenningene06:30 Berge foran Haaland-duell i mesterligaen: – To lag med alt å vinne06:11 Israelerne til valgurnene for andre gang i år06:10 Norge eneste land uten nominasjon til nordisk miljøpris i år06:02 Massiv motstand mot vindkraft i Norge06:02 Frp-topper vil at partiet revurderer politisk retning etter valget05:50 Dette skjer i dag05:44 Elon Musk hevder han ikke mente å kalle dykker pedofil05:42 Dette skjedde i natt05:30 Flere nordmenn dropper kontroll av brannslokkingsapparater05:05 FAA: Usikkert når Boeing 737 MAX kan fly igjen05:00 HRW: Kriminelle nettverk truer regnskogforkjempere i Brasil04:45 Strømmen stort sett tilbake i Mellom-Amerika04:31 352 ansatte ut i streik i Felleskjøpet fra tirsdag04:10 Geléballmysteriet i havet er løst etter to år03:47 86 tigre reddet fra thailandsk tempel er døde02:51 Streik avverget i Vitusapotekene på overtid02:30 Amnesty-pris til Greta Thunberg02:02 Utenlandsk trailer kjørt av veien nær Haugastøl01:28 Rødt frykter for Ap-MDG-miljøpolitikk01:13 Trump raser mot NY Times etter nye anklager mot Kavanaugh01:02 LO reagerer på Foodoras innleie av bud under streiken00:27 Ung mann i god behold, påført stikkskader i Oslo22:51 Flygerforbundet mener Luftfartstilsynet ikke gjør jobben sin etter flere helikopterulykker22:06 Mann påført stikkskader i Oslo21:37 20 leger fratatt retten til å sykemelde21:25 Trump inviteres til Pyongyang20:55 Netanyahu lover å annektere bosetningene20:31 – Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen20:20 Arbeidstilsynet kritiserer Riksrevisjonen for brudd på arbeidsmiljøloven20:14 Bier forsinket fly med statsråd i flere timer20:09 Medier: Schumacher utskrevet fra sykehus19:45 Cathrine Winnes er første kvinne i graven19:42 Norge eneste land uten kandidat til Nordisk Råds miljøpris19:14 Mann mistenkt for drap på fire kvinner i Florida19:04 Dansk skattekrav på 1,2 milliarder kroner mot Nordea18:57 Mann funnet død under traktor i Bø i Vesterålen18:04 Har gjort oppsiktsvekkende funn hos døde mennesker17:21 Johnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02 Venstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37 Saudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21 Ung motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16 De Gea forlenget med United16:04 Elgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50 15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37 Om fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34 Messi kan sesongåpne mot Dortmund15:14 Sterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45 – Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43 Politivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36 Rajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34 Signalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11 Iranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10 Långiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07 25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59 Odense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36 Ho Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32 Tre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05 Åtte nye meldinger om syke hunder12:58 Dale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54 Skyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53 FN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44 Russland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17 Tutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08 Åtte nye meldinger om syke hunder11:56 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29 100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13 EU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12 Berge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03 Stor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48 Netanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33 Toåring som falt i elva utenfor livsfare10:33 Ødegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket
Siste nytt
12:02VerdenMotvilje i USA mot krig med Iran12:00VerdenPolitiet har sikret mistenkelig gjenstand i Trollhättan11:46PolitikkRaja: Det stinker av Frps retorikk11:45NorgePrinsesse Märtha Louises Instagram-konto slettet uten hennes samtykke11:25PengerApple mener EU-bot er «fullstendig urealistisk»11:25NorgeIkke klart når folk kan flytte hjem etter jordras11:12VerdenSelvmordsangrep mot valgkampmøte i Afghanistan11:11SportAvis: Nok en spiller på vei bort fra Bodø/Glimt11:11NorgePropanlekkasje i Kristiansund stanset11:10SportTour de France-vinneren dropper sykkel-VM11:02NorgeSavnet jeger funnet i god behold i Namdal10:39StemmerTør USA vise handlekraft? Spørsmålet gjelder hele det internasjonale samfunnet10:38PolitikkItalias Matteo Renzi starter nytt parti10:37Helse og livsstilSju nye meldinger om syke hunder10:36PengerVirke: Norge kan tape minst 48 milliarder ved å gå ut av EØS10:34SportFotball: Vålerenga best på talentutvikling10:34VerdenKardinal anker til høyesterett etter overgrepsdom09:52PengerOljeprisen fortsetter oppover – bensinprisen over 17 kroner09:42NorgeEt blaff av sommer treffer landet til helgen09:34VerdenIrans øverste leder: – Blir ingen samtaler med USA09:31MotorJuks avdekket ved bilverksted i Sandefjord – godkjenning for 170 biler trekkes tilbake09:05NorgeTerrorsaken i Bærum: Dødsårsaken var fire skudd08:47PolitikkArbeiderpartiet var den største taperen i 163 kommuner08:46SportLiverpool jakter sin tredje strake mesterligafinale08:33VerdenBrigitte Macron blir lærer igjen07:58PengerRapport: Nordmenn betaler mest kontantløst i verden06:41VerdenHongkong-leder starter opp samtaler for å lette spenningene06:30SportBerge foran Haaland-duell i mesterligaen: – To lag med alt å vinne06:11VerdenIsraelerne til valgurnene for andre gang i år06:10NorgeNorge eneste land uten nominasjon til nordisk miljøpris i år06:02NorgeMassiv motstand mot vindkraft i Norge06:02PolitikkFrp-topper vil at partiet revurderer politisk retning etter valget05:50NorgeDette skjer i dag05:44VerdenElon Musk hevder han ikke mente å kalle dykker pedofil05:42NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeFlere nordmenn dropper kontroll av brannslokkingsapparater05:05VerdenFAA: Usikkert når Boeing 737 MAX kan fly igjen05:00VerdenHRW: Kriminelle nettverk truer regnskogforkjempere i Brasil04:45VerdenStrømmen stort sett tilbake i Mellom-Amerika04:31Norge352 ansatte ut i streik i Felleskjøpet fra tirsdag04:10NorgeGeléballmysteriet i havet er løst etter to år03:47Verden86 tigre reddet fra thailandsk tempel er døde02:51NorgeStreik avverget i Vitusapotekene på overtid02:30VerdenAmnesty-pris til Greta Thunberg02:02NorgeUtenlandsk trailer kjørt av veien nær Haugastøl01:28NorgeRødt frykter for Ap-MDG-miljøpolitikk01:13VerdenTrump raser mot NY Times etter nye anklager mot Kavanaugh01:02NorgeLO reagerer på Foodoras innleie av bud under streiken00:27NorgeUng mann i god behold, påført stikkskader i Oslo22:51NorgeFlygerforbundet mener Luftfartstilsynet ikke gjør jobben sin etter flere helikopterulykker22:06NorgeMann påført stikkskader i Oslo21:37Norge20 leger fratatt retten til å sykemelde21:25VerdenTrump inviteres til Pyongyang20:55VerdenNetanyahu lover å annektere bosetningene20:31Verden– Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen20:20NorgeArbeidstilsynet kritiserer Riksrevisjonen for brudd på arbeidsmiljøloven20:14VerdenBier forsinket fly med statsråd i flere timer20:09SportMedier: Schumacher utskrevet fra sykehus19:45Helse og livsstilCathrine Winnes er første kvinne i graven19:42PolitikkNorge eneste land uten kandidat til Nordisk Råds miljøpris19:14VerdenMann mistenkt for drap på fire kvinner i Florida19:04PengerDansk skattekrav på 1,2 milliarder kroner mot Nordea18:57NorgeMann funnet død under traktor i Bø i Vesterålen18:04VerdenHar gjort oppsiktsvekkende funn hos døde mennesker17:21VerdenJohnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02PolitikkVenstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37PengerSaudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21NorgeUng motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16SportDe Gea forlenget med United16:04NorgeElgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50Norge15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37PolitikkOm fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34SportMessi kan sesongåpne mot Dortmund15:14PolitikkSterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45Penger– Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43NorgePolitivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36PolitikkRajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34NorgeSignalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11VerdenIranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10NæringslivLångiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07Nyheter25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59VerdenOdense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36ReisenyheterHo Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32VerdenTre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder12:58PolitikkDale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54SportSkyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53VerdenFN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44PolitikkRussland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17SportTutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder11:56NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29Norge100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13PengerEU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12SportBerge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03NorgeStor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48PolitikkNetanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33NorgeToåring som falt i elva utenfor livsfare10:33SportØdegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus