Tidligere sentralbanksjef og statsminister stiller til valg som president på Island

David Oddsson stiller til presidentvalg på Island. Han har tidligere vært statsminister, sentralbanksjef og sjefredaktør i en av landets største aviser.
David Oddsson stiller til presidentvalg på Island. Han har tidligere vært statsminister, sentralbanksjef og sjefredaktør i en av landets største aviser. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

David Oddsson, tidligere statsminister og sentralbanksjef på Island, kunngjorde søndag at han stiller til valg som president.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oddsson har sagt at han begynte å vurdere om han skulle stille til valg for noen få dager siden, og at hans «ekspertise og kunnskap» kunne komme godt med i presidentskapet.

Det har kokt på sosiale medier på Island etter at nyheten ble kjent søndag. 68-åringen er en svært kontroversiell figur. Oddson var en av flere toppledere på Island som fikk skylden for manglende vilje og evne til å kontrollere bankene i forbindelse med bankkrisen og den økonomiske kollapsen i landet i 2008.

– Nasjonen kjenner mine svakheter

Oddsson var statsminister i perioden 1991-2004 og utenriksminister på Island fra 2004-2005. Han var sentralbanksjef i årene 2005-2009. Før han ble statsminister var han ordfører i Reykjavik fra 1982 til 1991.

Etter at Oddson sluttet som sentralbanksjef har han vært sjefredaktør for den islandske avisen Morgunbladid. Han har fortalt til islandske medier at han vil trekke seg tilbake fra redaktørvervet under valgkamperioden.

– Størstedelen av nasjonen kjenner meg svært godt. De kjenner forhåpentligvis mine styrker, og de kjenner godt til mine svakheter. Hvis du skulle sett på meg som en bolig, så har jeg ikke noen skjulte feil, sa Oddsson søndag.

Han sa videre at en av hans beste egenskaper er at han er til stede under vanskelige perioder, og at det er dette nasjonen trenger.

– Under vanskelige tider må man ha en person som er kjent for å kunne ta avgjørelser, som er stødig og ikke blir forstyrret av andre, eller får negativ innflytelse fra andre, sa han videre ifølge Visir.

Les også: Piratene overtar gjerne makta på Island

Stiller mot Grimsson

Presidentjobben på Island er i stor grad et symbolsk verv, men presidenten har innflytelse når det gjelder utformingen av regjeringen. Valget blir holdt 25. juni.

Nåværende president Olafur Ragnar Grimsson kunngjorde for få uker siden at han ønsker å stille til gjenvalg, til tross for at han under sin nyttårstale fortalte til nasjonen at han ikke kom til å stille på nytt.

Grimsson har vært Islands president siden 1996, og er dermed den lengstsittende presidenten landet har hatt.

Les også: Johansson overtar som statsminister på Island

Personvernpolicy