Tybring-Gjedde (Frp) mener Norge bør sende flyktninger for å kjempe mot IS

Stortingsrepresentant for Frp Christian Tybring-Gjedde vil at Norge skal lære opp syriske og irakiske flyktninger, sånn at de kan kjempe mot IS. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Stortingsrepresentant for Frp Christian Tybring-Gjedde vil at Norge skal lære opp syriske og irakiske flyktninger, sånn at de kan kjempe mot IS. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nestleder i forsvarskomiteen, Christian Tybring-Gjedde (Frp), vil trene opp unge irakiske og syriske flyktninger, for så sende dem inn i kampen mot IS.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne uken ble det klart at Norge vil sende spesialstyrker til Jordan for å trene opp syriske opprørere for å kjempe mot IS. Gruppen skal trene og rådgi syrerne i deres kamp for å frigi områder som kontrolleres av den ytterliggående islamistgruppa IS.

Tybring-Gjedde sier til Dagbladet at han støtter regjeringens linje, men er skeptisk til Norges deltakelse i konflikter ute.

– Når Norge skal lære opp lokale styrker i krigføring, bør disse framtidige soldatene også inkludere unge, friske og spreke flyktninger som har ankommet Norge. Vi har fått såpass mange flyktninger fra Syria og Irak, og det er sikkert mange som er veldig motiverte til å kjempe mot IS, sier han til avisen.

Han mener det er en vinn-vinn-situasjon.

– Både for flyktningene, for Irak og Syria og for Norge. Hvis jeg hadde flyktet fra Norge under andre verdenskrig, ville jeg helt klart ha kjempet mot nazistene, sier Tybring-Gjedde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Frivillige nordmenn drapstrues og hetses for flyktninghjelp

Flere uklare momenter

Etter planen skal den norske styrken på om lag 60 soldater være på plass i Jordan før sommeren. Regjeringen har, med støtte fra juristene i Utenriksdepartementets rettsavdeling, bestemt at de norske soldatene kan sendes inn på syrisk territorium, så lenge de skal slåss mot IS. Hvilke opprørere som skal få nyte godt av den norske militærstøtten, er foreløpig høyst uklart.

Et klart flertall i Stortinget støtter bidraget, men SV og Senterpartiet går mot. SV-leder Audun Lysbakken mener mye er uklart.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er uklart hvem vi skal trene, hvem vi skal arbeide sammen med, hvem som har invitert oss og hvorfor regjeringen tror dette kan gjøre en forskjell nå, sa Lysbakken tidligere denne uken.

Les også: – Dagens asylsystem lokker unge i dødsfeller

Artikkelen fortsetter under annonsen

Syria fordømmer

Syria fordømte tidligere denne uka beslutningen om å la norske soldater operere i landet. Utenriksminister Børge Brende har tidligere uttalt at dette ikke er overraskende, da man har sett tilsvarende reaksjoner mot andre land etter at de har annonsert sine bidrag til koalisjonen mot IS.

– I likhet med en tredel av FNs medlemsland følger Norge Sikkerhetsrådets oppfordring om å trappe opp innsatsen for å bekjempe denne trusselen som opererer fra syrisk territorium. Mer enn 65 land og organisasjoner har sluttet seg til koalisjonen mot ISIL, som inkluderer både vestlige land og land i regionen, uttalte Brende denne uken.

Les også: UDI avlyser gigantisk asylmottak i Fredrikstad