Oljemilliarder splitter sentrum før revidert

Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik og KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen er ikke på linje i synet på bruken av oljepenger til tiltak mot arbeidsledigheten. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik og KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen er ikke på linje i synet på bruken av oljepenger til tiltak mot arbeidsledigheten. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

KrF henter gjerne ekstra penger fra oljefondet for å bevilge ytterligere 1,5 milliarder kroner i tiltak mot stigende ledighet. Venstre advarer og vil holde igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringens to samarbeidspartier KrF og Venstre er uenige om hvor dypt finansminister Siv Jensen (Frp) og statsminister Erna Solberg (H) bør grave i oljefondets pengekasse når regjeringen legger fram sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett onsdag.

Handlingsregelen må følges, forutsetter Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik.

– Når økonomien er i en nedkjølende fase tilsier handlingsregelen at vi både kan og bør iverksette tiltak, sier KrFs finanspolitiske talsmann, Hans Olav Syversen.

Sak nummer én

Handlingsregelen innebærer at statens oljepengebruk over tid skal begrenses til 4 prosent av oljefondets kapitalverdi. I dårlige tider åpnes det for å bruke mer, i gode tider skal det helst brukes mindre.

I forkant av fremleggelsen av revidert har KrF lansert en ledighetspakke på 1,5 milliarder kroner til kortsiktige tiltak. Partiet vil bruke 1 milliard kroner på spadeklare infrastrukturprosjekter og en halv milliard ekstra til lærlingplasser og tiltaksplasser rettet spesielt mot unge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Målrettede strakstiltak mot ledighet i de fylkene som er hardest rammet, det er vår sak nummer én når revidert skal behandles, sier Syversen til NTB.

I grenseland

Arbeidsledighet og omstilling preger også Venstres forventninger til revidert, men Breivik advarer mot å gå ut over handlingsregelen.

– Vi har allerede et statsbudsjett for 2016 som ifølge regjeringen stimulerer økonomien helt i grenseland for hva kronekurs og rentenivå kan tåle. Det er to av de viktigste enkeltfaktorene for næringslivet, så det er klart at det blir en viktig balansegang. I våre øyne er statsbudsjettet så stort at vi ikke trenger å bruke ytterligere oljepenger, sier Breivik til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Siv Jensen varsler kutt og ønsker skattekutt

Fulle tønner

Syversen forsvarer KrFs forslag med at det er reversible budsjettposter.

– Våre forslag er midler som ikke vil hindre en naturlig omstilling, men som et motkonjunkturtiltak til investeringer som likevel vil finne sted, og som kan forseres. Og dermed motvirke ledigheten. Dette er tradisjonell motkonjunkturpolitikk. Og når veien eller gangstien er bygge, så kan midlene trekkes tilbake. Dette mener vi er å ta handlingsregelen på alvor, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Syversen mener å ha oppfattet at statsministeren langt på vei har gitt tilsagn.

– Da Solberg fikk spørsmål om tiltak mot ledigheten sist hun var i Stortinget, sa hun noe sånt som at regjeringen nok langt på vei kan bli enige med KrF. Og jeg antar jo at regjeringen ikke kommer til Stortinget med tomme tønner gitt situasjonen slik den nå er, sier han til NTB.

Les også : SV raser over statsbudsjettet

Fornybar-forventning

Venstre trekker på sin side fram at regjeringen har varslet at den til uka også vil komme et forslag til organisering, innretning og mandat for et nytt statlig omstillingsfond på 20 milliarder kroner som skal gi tilgang på risikokapital for investeringer i grønn sektor.

– Venstre forventer at det regjeringen har av handlingsrom ut over rene revideringer primært må gå til å styrke næringslivets omstillingsevne og til tiltak for økt sysselsetting. Og da vil Fornybar-fondet være det soleklart mest slagferdige verktøyet, sier Breivik.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

FAKTA OM REVIDERT NASJONALBUDSJETT:

* Revidert nasjonalbudsjett legges fram onsdag 11. mai. Dette er kjent så langt:

* Statens inntekter må ifølge Finansavisen justeres ned med anslagsvis 100 milliarder kroner som følge av lavere oljepris og svakere skatteinngang. Og økt ledighet kan gi utgiftsvekst på minst 1 milliard kroner til ekstra dagpenger i år.

* Utsettelse av flypassasjeravgiften innebærer tapte inntekter på om lag 250 millioner kroner for 2016-budsjettet.

* Inndekning til finansiering av den norske styrken på 60 soldater som skal sendes til Jordan for å trene syriske opprørere som kjemper mot ekstremistgruppen IS.

Ledighet

* 1.000 flere tiltaksplasser per måned i andre halvår for å motvirke veksten i arbeidsledigheten.

* Utvidelse av permitteringsordningen slik at det blir mulig å motta dagpenger i 52 uker – mot 30 uker nå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

* Endringer av dagpengereglene for å gjøre det enklere å kombinere arbeidsledighetstrygd med utdanning.

Ymseposter

* 30 millioner kroner til prosjektet «Sving Oseberg» som dokumenterer tregjenstander fra Osebergfunnet.

* 12 millioner kroner til dialoggrupper for å redusere vold i og utenfor norske asylmottak.

* 21 millioner kroner i ekstrabevilling til opprydding i kommunene Eigersund, Lund og Kvinesdal etter ekstremværet Synne i fjor vinter.

*10 millioner kroner til en informasjonskampanje om hjerneslag.

* Innføring av momsfritak for butikker som gir bort mat til veldedig formål.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Annet

* Regjeringen legger onsdag også fram kommuneproposisjonen, som presenterer det økonomiske opplegget for kommunesektoren det kommende året.

* Det er varslet at regjeringen onsdag også vil legge fram integreringsmeldingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

* Det er varslet at regjeringen vil legge fram en opptrappingsplan for kriminalomsorgen.

* Regjeringen har varslet at den vil fremme forslag om å øke lånerammen til Det internasjonale valutafondets (IMF) låneordninger for lavinntektsland til om lag 7 milliarder kroner.

* Regjeringen har varslet at den vil komme med forslag til innretning og mandat for et nytt statlig fond som vil få en forvaltningskapital på 20 milliarder kroner til investeringer i selskap som utvikler og bruker grønn teknologi.