Ap: Ekstratilskudd til enslige mindreårige for magert

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) og innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) fortalte fredag at tilskuddet på 100.000 ekstra til bosetting av hver enslige unge asylsøker føres videre neste år. Men det er ikke nok til å redde underskuddene i kommunenes barnevernsbudsjetter, ifølge Arbeiderpartiet. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) og innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) fortalte fredag at tilskuddet på 100.000 ekstra til bosetting av hver enslige unge asylsøker føres videre neste år. Men det er ikke nok til å redde underskuddene i kommunenes barnevernsbudsjetter, ifølge Arbeiderpartiet. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Barnevernsbudsjettene sprekker i norske kommuner som tar imot enslige asylsøkere. Regjeringen må levere når kommunene stiller opp på dugnad, krever lederen i Arbeiderpartiets ordførernettverk for integrering.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredrikstad-ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) irriterer seg over at innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) og kommunalminister Jan-Tore Sanner (H) fredag la det fram som en gladnyhet at ekstrabevillingen på 100.000 kroner til bosetting av hver enslige unge asylsøker videreføres neste år.

– Det er for så vidt interessant nok, men reelt sett er det ikke noen nyhet at de velger å videreføre dagens tilskudd. Det som er viktig for norske kommuner nå, er å få dekket opp de store underskuddene på barnevernsbudsjettene som følger av at kommunene stiller opp på dugnad og bosetter enslige unge asylsøkere, sier Nygård, som leder Arbeiderpartiets ordførernettverk for integrering.

Les også: Regjeringen viderefører ekstratilskudd for enslige asylbarn

20 prosent mangler

Tilskuddene er 20 prosent under behovet, ifølge ordføreren i Østfold-byen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– For Fredrikstads vedkommende går barnevernsbudsjettet mot et underskudd på 5 millioner kroner. Dette er en utgift vi ikke kan se bort fra, og dersom det ikke kommer ekstra midler når integreringsmeldingen og revidert nasjonalbudsjett legges fram onsdag, blir konsekvensen at vi må kutte i de øvrige budsjettpostene, sier Nygård.

Fredrikstad har sagt ja til å bosette 40 enslige unge asylsøkere.

Les også: Listhaug reagerer på hets mot Hussaini

Sagt tydelig fra

Situasjonen er den samme for andre kommuner, understreker Nygård.

– Dette har alle kommunene vært veldig tydelige på. Det ble gitt klar beskjed under det møtet vi hadde med statsminister Erna Solberg (H) i fjor høst, sier Fredrikstad-ordføreren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Listhaug sa fredag at hun håper ekstramidlene vil føre til at kommunene fortsetter den gode trenden med å bosette stadig flere flyktninger. Mens 6.500 ble bosatt i 2013, ble over 11.000 bosatt i fjor. I år skal hele 16.000 bosettes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mest krevende – og kostbart – er det å bosette 5.400 barn som kom alene til Norge i fjor.

– Barnevernsutgiftene er en egen sak som regjeringen vil komme tilbake til. Det er statsråd Solveig Horne (Frp) som har ansvaret for barnevernet, sa Listhaug fredag.

Les også: Listhaug (Frp) vil ha praksisplass til innvandrere

Uten dekning

Dermed ligger det an til at spørsmålet ikke vil bli avklart i integreringsmeldingen som kommer neste uke. Trolig får kommunene ikke beskjed før i forbindelse med forslag til statsbudsjett til høsten.

– Denne såkalte nyheten er blitt solgt inn med en oppside det foreløpig ikke er dekning for. Jeg kan heller ikke helt forstå hvorfor KS mener dette kan beskrives som en gledelig melding, for det som er kommet fram så langt er ikke tilstrekkelig, sier Jon-Ivar Nygård.

Les også: Listhaug: Uakseptabelt å invitere personer som undergraver norske verdier