Ny Nato-måling i Sverige:Svenskene vipper i retning Nato-medlemskap

MER HJERTERLIG: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg da han tok imot Sveriges statsminister Stefan Löfvén i november 2005. Blir forholdet enda mer hjertelig?
MER HJERTERLIG: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg da han tok imot Sveriges statsminister Stefan Löfvén i november 2005. Blir forholdet enda mer hjertelig? Foto: NATO
Artikkelen fortsetter under annonsen

For første gang sier flere svensker i en meningsmåling at de ønsker medlemskap i Nato, enn de som sier nei til det.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

38 prosent av de spurte i en undersøkelse gjennomført av Instituttet for samfunn, opinion og medier (SOM-institutet) ved Universitetet i Göteborg, sier det ville være bra om Sverige sluttet seg til Nato.

Andelen som mener Nato-medlemskap er en dårlig idé, har sunket til 31 prosent.

Dermed er det for første gang flere Nato-tilhengere enn Nato-motstandere på noen meningsmåling i Sverige, skriver forskerne Joakim Berndtsson, Ulf Bjereld og Karl Ydén i Dagens Nyheter.

Les også: Russland advarer Sverige mot Nato-medlemskap

Ønsker også alliansefrihet

SOM-institutet har gjennomført undersøkelser om den svenske befolkningens holdninger til Nato hvert år siden 1994. Frem til og med 2012 var opinionen stabilt imot at Sverige skulle søke Nato-medlemskap.

Fra 2013 skjedde det så en bevegelse, men Nato-motstanderne var fortsatt flere enn -tilhengerne. I 2014 var 37 prosent mot svensk Nato-søknad, mens 31 prosent var for.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Undersøkelsen i 2015, som forskerne for første gang har offentliggjort nå, er et klart brudd med trenden. Forskerne peker blant annet på oppfatningen om et mer aggressivt Russland som en viktig årsak.

Nato-synspunktet er imidlertid ikke entydig i SOM-undersøkelsen.

De spurte svarte også på spørsmål om Sverige bør beholde sin alliansefrihet. Det sier 60 prosent paradoksalt nok «ja», til, mens bare 16 prosent vender tommelen ned til å stå utenfor militæralliansene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Finland og Sverige: Vi trenger ikke medlemskap i NATO

Ulikt Nato-syn fra venstre til høyre

I september 2015 stemte landsmøtet i Centern for første gang ja til Nato-medlemskap. Like etter vedtok Kristdemokraterna noe av det samme, oppsummerer forskerne i sin kronikk.

Nato-synet følger en venstre-høyre-akse. I tråd med meningen blant sine velgere går Socialdemokraterna, Miljøöpartiet og Vänsterpartiet imot Nato-medlemskap.

Nato-oppslutningen er større på høyresiden. Bare ledelsen i Sverigedemokraterna er i utakt med egne velgere. Partiet er imot Nato-medlemskap. Men 49 prosent av velgerne ønsker seg inn i Nato. Bare 24 prosent er imot.
Les også: NATOs nye øverstkommanderende lover streng linje overfor Russland