Kim skrøt av Nord-Koreas atomvåpen

Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Koreas diktator Kim Jong-un skrøt av landets atomvåpen under åpningen av det nordkoreanske kommunistpartiets første partikongress på 36 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Samme år som partikongressen holdes, har våre militære styrker gjennomført den første testen av en H-bombe. Dette er en historisk milepæl i vårt folks 5.000 år lange historie, sa Kim i sin tale.

Han roste forskerne som har utrettet «mirakler med den fantastiske og gledelige lyden» av det kjernefysiske våpenet.

Hydrogenbomber, ofte forkortet til H-bomber, er de kraftigste våpen menneskeheten har frambrakt. Nord-Korea hevdet å ha testet et slikt våpen i januar, men internasjonale eksperter tviler sterkt på om det dreide seg om en ekte hydrogenbombe.

I forkant av partikongressen verserte det rykter – basert på satelittbilder – om at Nord-Korea ville utføre landets femte atomtest mens arrangementet pågår.

Bakgrunn: Første partikongress i Nord-Korea på 36 år: – Kim vil samle troppene

Voldsom applaus

Kim var ikke engang født da den forrige partikongressen i Nord-Korea ble holdt i 1980. Fredag samlet han tusenvis av delegater fra hele landet i hovedstaden Pyongyang, men hvor lenge arrangementet skal vare, og hva som er formålet, er foreløpig uklart.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også journalister fra hele verden er invitert til partikongressen, og det er tydelig at Nord-Korea ønsker å skape overskrifter langt utover sine egne landegrenser.

Kims tale ble fredag overført på nordkoreansk TV. Den 33 år gamle diktatoren ble mange ganger avbrutt av voldsom applaus mens han snakket.

Forberedelsene til partikongressen ble innledet med en 70 dagers «troskapskampanje». Gatene i hovedstaden Pyongyang er dekket med plakater og dekorasjoner, og nordkoreanerne blitt bedt om å vise sin lojalitet til regimet ved å være ekstra produktive og bli med i gruppearrangementer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nord-Korea svarer på menneskerettighetskritikk

– Føler seg trygg

Forsker Geir Helgesen ved Nordisk institutt for Asia-studier i København mener Kim nå føler seg såpass trygg i sin rolle at han kan kalle inn til partikongress.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det går bestandig lang tid fra et lederskifte til den nye lederen føler seg sikker i posisjonen. Han har konsolidert seg i systemet og blitt kvitt de verste konkurrentene. Han har etablert sin maktbase i partiet. Nå vil han samle troppene, sa Helgesen til NTB tidligere denne uken.

Partikongressen i 1980 ble holdt for å utnevne Kims far Kim Jong-il til etterfølger etter sin far, landets grunnlegger Kim Il-sung. Kim-dynastiet har regjert i Nord-Korea siden 1948.