Diesen positiv til norsk Syria-bidrag

Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge må venne seg til oppdrag som det Forsvaret nå skal utføre i Syria, sier tidligere forsvarssjef Sverre Diesen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I et intervju med Aftenposten sier Diesen at han støtter planene om å sende 60 norske soldater for å trene opprørere som kjemper mot ekstremistgruppen, selv om det kan slå negativt ut i framtiden.

– Vi må venne oss til tanken på at vi muligens må bekjempe de samme menneskene i morgen, uten at det derfor er galt å bevæpne og trene dem i dag. Dette i erkjennelsen av at vi lever i en ufullkommen verden, der de irregulære krigene som skaper slike paradokser, vil være en normaltilstand, sier den tidligere forsvarssjefen.

Han mener at det i Midtøsten handler om å velge mellom mer eller mindre dårlige løsninger.

– Hvis den trusselen IS representerer i dag, vurderes som større enn den risikoen vi løper ved å trene og væpne en opprørsgruppe vi ikke vet hvor vi har i morgen, eller senere, er dette uansett en riktig beslutning, strategisk sett, sier Diesen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Beslutningen om å gjøre bruk av norske spesialsoldater i Syria, hviler ifølge regjeringen på et trygt folkerettslig grunnlag. UDs egne jurister er langt mindre sikre, men tvilte seg i januar likevel fram til å gi grønt lys. Flere eksperter har uttrykt skepsis til planene, som også er blitt fordømt fra syrisk hold.

Les også: Syria fordømmer Norges nye IS-oppdrag