Hareide: – Ikke riktig å forby arrangert ekteskap

Krfs partileder Knut Arild Hareide har vært i India med NRK og gjort seg noen tanker om fenomenet med arrangerte ekteskap. Arkivfoto, 2015.
Krfs partileder Knut Arild Hareide har vært i India med NRK og gjort seg noen tanker om fenomenet med arrangerte ekteskap. Arkivfoto, 2015. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Krf-leder Knut Arild Hareide reiste til India i forbindelse med NRKs dokumentarserie «På bortebane». Her ble hans syn på arrangerte ekteskap utfordret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I programmet deltar Hareide blant annet på et fem dager langt kjendisbryllup, og forsøker å forstå hvorfor så mange indere foretrekker arrangerte ekteskap, skriver Dagbladet.no.

Mellom 80 og 90 prosent av alle ekteskap i India er arrangert.

Etter å ha diskutert med flere han møter på reisen, kom Hareide frem til at han mener arrangerte ekteskap ikke er tvang, og ikke bør forbys.

– Jeg tror ikke det er riktig å forby arrangerte ekteskap. Men desto viktigere er det å si at ingen skal bli tvunget til å gifte seg med noen de ikke ønsker, sier Hareide i programmet, ifølge Dagbladet.

I Norge mener 75 prosent at slike ekteskap bør forbys.

Forskjell på «tvang» og «arrangert»

Ved arrangerte ekteskap er familien involvert i å finne ektefelle for barna. Når slike ekteskap er frivillige og ønsket av de som skal gifte seg er de lovlig i Norge. Tvangsekteskap er forbudt i Norge, og å tvinge noen til ekteskap kan gi opp til 6 år i fengsel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er nok blitt mindre skeptisk, men samtidig mener jeg at to mennesker som elsker hverandre, som kjenner hverandre veldig godt, og som er glad i hverandre er et veldig mye bedre utgangspunkt for et ekteskap, enn et arrangert ekteskap, sier Hareide i programmet, ifølge Dagbladet.

I forbindelse med innspillingen av programmet traff KrF-lederen mange av de som var involverte i det arrangerte ekteskapet som skildres. Hareide møtte også flere representanter for indisk samfunnsdebatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Løgna som redda Rachana frå å bli barnebrud

– Relativt ukjent

– Arrangert ekteskap er noe som skaper debatt i Norge, men det har trolig noe med å gjøre at begrepet er relativt ukjent for oss. Mange nordmenn tenker gjerne automatisk at tvang er involvert, og setter likhetstegn mellom arrangert ekteskap og tvangsekteskap, sier kommunikasjonsrådgiver for Krfs stortingsgruppe, Gunhild Sørås, til Dagbladet. Hun deltok på reisen sammen med Hareide.

Knut Arild Hareide er for tiden i pappapermisjon, og befinner seg i USA.

«På bortebane» sendes på NRK1 klokken 21.35 onsdag kveld.

Les også: Listhaug: – Blant de strengeste regelverkene i Europa