Staten la fram sitt tilbud i jordbruksoppgjøretTilbyr 90 millioner mot bondekrav på 860, kutter tilskuddene fra staten

– Forhandlingene blir svært krevende, mener Småbrukarlaget. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen har med årets tilbud redusert statens overføringer med rundt 850 millioner kroner i sin regjeringsperiode.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ramma for statens tilbud til bøndene lyder på 90 millioner kroner, gikk det fram da statens forhandlingsleder Leif Forsell og bondelederne Lars Petter Bartnes (Norges Bondelag) og Merete Furuberg (Norsk Bonde- og Småbrukarlag) onsdag avholdt en pressekonferanse om statens tilbud til bøndene.

Gapet er dermed stort til jordbrukets krav på 860 millioner kroner.

Staten legger opp til at jordbruket skal tjene 125 millioner mer på salg i markedet, få 21 millioner mer i skattefradrag samt at det er 56 millioner i ledige midler fra før.

Har snart kuttet 1 milliard

Det betyr at staten reduserer tilskuddet fra statskassa med ca. 70 millioner kroner. Dermed har den blåblå regjeringen siden 2013 klart å redusere overføringene fra staten med ca. 850 millioner kroner hvis kroneverdien legges til grunn.

- Kan det ha noen betydning?

- Jordbruksforhandlingene er ikke bare en budsjettforhandling. Vi regner alle jordbrukets inntekter og kostnader. Vi ser på nettoen, svarte Leif Forsell på ABC Nyheters spørsmål.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jordbruket har hatt en veldig god inntektsutviklind de siste årene, med en økning på 15 prosent fra 2014 til 2016, mer enn 5 prosent per år fra 2014 til 2017 i gjennomsnitt per år. Folk ellers har lønnsoppgjør innenfor en ramme på 2,4 prosent, la han til.

- Når du regner prosent på et lite tall, så gir det et feil inntrykk, kommenterer Furuberg.

Bartnes peker på at inntektsfordelingen internt i jordbruket går feil vei, med stadig større tilskudd til de store brukene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Å da komme med et nedtrekk på 70 millioner, er et dramatisk tilbud, mener han.

Forsell understreker at det ikke ligger større prinsipielle endringer i dette årets tilbud.

Se intervju med Forsell under:

Endringene til beste for de store, er gjort etter forhandlinger med Venstre og KrF på Stortinget. Etter at tilbudet ble lagt fram onsdag, rykket lederen i Kristelig Folkepartis Ungdom, KrFU, Ida Lindtveit, ut med følgende melding på facebook:

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Regjeringens tilbud til bøndene er latterlig! Man kan spørre seg om de egentlig er interessert i å opprettholde norsk landbruk? Har tatt på meg kampgenser og klar for å kjempe for landbruk i hele landet!».

Les også: Bygdeprofessor Almås spår brudd og sandpåstrøing i Stortinget

- Rar bruk av skattepenger fra Frp og H

Tilbudet er et svar på kravet de to organisasjonene overrakte til staten 25. april. Det lød på 860 millioner kroner i tillegg, som vil gi 20.800 kroner mer i inntektsmulighet per årsverk.

Tilbudet innebærer 4200 kroner i inntektstillegg.

- Tilbudet oppfyller ikke vårt ønske om å bevare mangfoldet i norsk landbruk. Jeg registrerer at staten ikke legger inn grep for å stimulere små og mellomstore bruk så de blir i stand til å være med inn i framtidas matproduksjon, er den umiddelbare kommentaren fra Bondelagets leder Lars Petter Bartnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Statens tilbud er en stimulans til aktiv nedbygging av evnen til å produsere mat i Norge. Den norske staten bruker minus 70 millioner kroner på det desidert viktigste, sier leder Merete Furuberg i Bonde- og Småbrukarlaget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- I år er det større avstand på penger fra statsbudsjettet, penger til å utøve politikk, enn i fjor, konstaterte hun.

- Jeg er forundret over at ikke Frp og Høyre bruker markedet. De store brukene har jo størst salg og skal tjene penger i markedet. Så skal skattebetalernes penger brukes til å utjevne, sa Furuberg.

Forsell understreker at de store brukene får mer av inntektene fra markedet, og de små får mer støtte.

(Artikkelen fortsetter under)

SE VIDEO: Småbrukarlaget: – Det går ikke an å flytte på jord:

Les også: Staten mener bøndene prøver seg på omkamp

Et lite lyspunkt

Lars Petter Bartnes framholder som et lite lyspunkt at staten gir noe til økt kornproduksjon i gode kornområder, og mer dyrking av gras der det er gunstig. Både han og Furuberg understreker at dette blir motvirket ved at små og mellomstore bruk som følge av omfordelingen til de største brukene som ble innført i 2014.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tilbudet inneholder økt kornpris, økt arealtilskudd til korn og redusert tilskudd til grasproduksjon i kornområder.

Nå skal organisasjonene i jordbruket tygge på tilbudet noen dager og vurdere om det er grunnlag for videre forhandlinger.

Les statens tilbud

Les jordbrukets krav (pdf)

Artikkelen er oppdatert.

Se hele pressekonferansen her: