SV langer ut mot Ap og skatteforliket

SV og Snorre Valen (bildet) står utenfor enigheten om en skattereform på Stortinget, som blant annet innebærer en ny modell for formuesskatt.
SV og Snorre Valen (bildet) står utenfor enigheten om en skattereform på Stortinget, som blant annet innebærer en ny modell for formuesskatt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Arbeiderpartiet gjør seg til gissel for høyresiden ved å inngå et skatteforlik på Stortinget, mener SVs finanspolitiske talsperson Snorre Valen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jonas Gahr Støre kan ikke lenger med troverdighet anklage regjeringen for å gi store skattelettelser til dem som har mest fra før. Med Arbeiderpartiets velsignelse legger skatteforliket nå opp til nøyaktig det samme, sier Valen til NTB.

SV står utenfor enigheten om en skattereform på Stortinget, som blant annet innebærer en ny modell for formuesskatt. Konkret går stortingsflertallet inn for en skatterabatt på 20 prosent på verdifastsettelsen av aksjer og driftsmidler. Skattegrunnlaget blir dermed det samme som for næringseiendom og sekundærbolig. Detaljene i forliket ventes å bli presentert senere onsdag.

– Heretter blir det umulig for Ap å kritisere regjeringen for reduksjoner i formuesskatten. Avtalen innebærer et faktisk skattekutt, en gavepakke til landets rikeste, sier Valen.

Arbeiderpartiet avviser kritikken fra SV og viser til at det er viktig å sidestille eiendom og annen formue. Partiet anfører også at satsen på formuesskatten kan komme til å bli økt dersom valget til neste år gir et regjeringsskifte.

Dette er skatteforliket:

* Med unntak av SV er partiene i finanskomiteen enige om et skatteforlik. Miljøpartiet De Grønne er ikke med i komiteen og inngår dermed heller ikke i avtalen.

* Forliket er i sin helhet omtalt av Dagens Næringsliv. Det teller 17 punkter og innebærer blant annet at en verdifastsettelsesrabatt på 20 prosent for aksjer og driftsmidler skal innføres innen 2018.

* Utbytteskatten holdes om lag på dagens nivå, men skjermingsrenten skal økes til et «nivå som bedre reflekterer risikofri avkastning». En finansskatt skal innføres fra 2017, i realiteten en skatt på merverdien i finansiell tjenesteyting.

* Selskapsskatten skal reduseres til 23 prosent innen 2018. Tiltak som skal sikre større åpenhet om pengeoverføringer, innskudd og gjeld skal også fremmes. Konkret skal det vurderes begrensninger i skatterådgivere og advokaters taushetsplikt.

* Regjeringen skal også gjennomgå og forbedre systemet for verdivurdering av fritidseiendommer samt foreslå en ordning med langsiktig sparing i børsnoterte aksjer og aksjefond, som innebærer at gevinster ikke beskattes løpende.

Personvernpolicy