Ekspert: – Ikke overraskende at Cruz trekker seg

Her trekker Cruz seg.
Artikkelen fortsetter under annonsen

At Ted Cruz trekker seg etter nederlaget i Indiana, overrasker ikke førsteamanuensis Alf Tomas Tønnessen. Cruz måtte vinne for å ha en realistisk mulighet videre, sier han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter å ha blitt slått nok en gang av Donald Trump, innrømmet Cruz nederlaget tirsdag kveld, ikke bare i Indiana, men i kampen om den republikanske nominasjonen.

– Han gjorde et helhjertet forsøk med Carly Fiorina som visepresidentkandidat, men Trump ble en for sterk motstander. Kveldens resultat føyer seg inn i rekken av sterke resultater for Trump, som vinner stort, selv om målingene har vært jevne, forklarer Tønnessen, som er førsteamanuensis i amerikanske kulturstudier ved Høgskulen i Volda, til NTB.

– Trump hadde før tirsdagen 53 prosent av delegatene som var fordelt, og dette vil nå øke, sier han. Tønnessen mener også det var helt urealistisk at Cruz kunne vinne i California, der nominasjonskampen avsluttes om en måned.

Les også: Trump med cruzkontroll på nominasjonen

– Økonomibudskapet treffer

– Det som er spennende nå, er å se hvor ydmyk Trump er og hvordan han forholder seg til Cruz. Han har jo vist tidligere at han kan være ydmyk, og han har et stort register å spille på, sier Tønnessen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror nok han nå vil begynne den generelle valgkampen, samt å samle partiet. Han kan blant annet vise til at han har mobilisert mange nye velgere.

Tønnessen påpeker også at selv om Trump har kommet med mange kontroversielle utspill, så responderer velgerne på det økonomiske budskapet hans, som blant annet handler om at globaliseringen har negative konsekvenser for den jevne amerikaner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lite overtak for Sanders

På demokratisk side ble det nok et valg med et jevnt resultat. Bernie Sanders ligger an til å vinne, men igjen er velgerne delt omtrent på midten mellom ham og Hillary Clinton. Det gir en tilsvarende jevn fordeling av delegatene til landsmøtet i juli.

– Men Clinton har en såpass solid ledelse at det er vanskelig å ta henne igjen. Men selv om han ikke vinner nominasjonen, så må Sanders sies å ha hatt en svært vellykket valgkamp. Han har bidratt til å flytte Clinton til venstre i visse saker og ønsker å fortsette å påvirke plattformen og politikken til Demokratene.

Les også: Nøkkelseirer til Sanders og Cruz