Flere valgte Ap i april

Flere velgere vendte tilbake til Arbeiderpartiet i april, men partileder Jonas Gahr Støre må fortsatt leve med at dagens regjeringskonstellasjon ville fått flertall dersom det hadde vært stortingsvalg nå.
Flere velgere vendte tilbake til Arbeiderpartiet i april, men partileder Jonas Gahr Støre må fortsatt leve med at dagens regjeringskonstellasjon ville fått flertall dersom det hadde vært stortingsvalg nå. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiet kapret velgere fra Høyre i april. Men regjeringen med støttepartier beholdt flertallet for femte måned på rad.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ap gikk fram 1,3 prosentpoeng til 33,8 prosent på gjennomsnittet av ni nasjonale stortingsmålinger som ble publisert i april, viser en beregning som er utført av Poll of polls.

Bakgrunnstallene viser ifølge nettstedet at Aps vekst denne gang i stor grad faller sammen med et fall i oppslutningen for Høyre. Statsministerens parti gikk tilbake med 1,4 prosentpoeng til 23,7 prosent i april. En stor del av endringene forklares med overganger mellom de to hovedkonkurrentene.

Femte på rad

Samlet fikk regjeringspartiene Høyre og Frp og støttepartiene Venstre og KrF en oppslutning på 49,9 prosent. Omregnet til mandater, ville det gitt et flertall på 89 til Nydalen-kvartetten, mot 80 til opposisjonen.

Erna Solberg (H) kan dermed krysse av for den femte måneden på rad med flertall for sitt regjeringsprosjekt.

Men opposisjonen gikk fram med fem mandater fra mars. Solberg ville i april – i motsetning til måneden før – ha trengt støtte både fra Venstre og KrF for å sikre flertall i Stortinget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Brende holder tett om hemmelig forhold mellom Norge og Syria

SV over grensen

En fremgang på 0,3 prosentpoeng var tilstrekkelig for at SV kunne klatre tilbake over sperregrensen med en oppslutning på 4,2 prosent i april. Det var store sprik i enkeltmålingene, der SV svingte mellom 2,6 og 5,9 prosent.

SVs fremgang er den viktigste årsaken til at Ap – tross veksten i prosent – lå uendret i antall mandater fra mars til april.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tidligere rødgrønne regjeringspartneren Senterpartiet lå noe nær uendret på 6,1 (-0,1), mens Miljøpartiet De Grønne nok en gang havnet under sperregrensen på 3,2 prosent og Rødt endte på 1,5 (-0,4). Det ville gitt ett mandat til hver av MDG og Rødt dersom april-snittet hadde vært valg.

Les også: Professor: – Killengreen hadde ikke peiling

Stabilt for Frp

På den andre siden av midtstreken ligger Fremskrittspartiet stabilt på 16-tallet. Denne gangen marginalt ned med 0,3 prosentpoeng til 16,4 prosent. Ifølge Poll of polls beholder Frp mange av de tidligere Ap-velgerne som partiet har klart å kapre de siste månedene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

KrF fikk et gjennomsnitt i april på 5,3 prosent. En fremgang på 0,5 prosentpoeng gir den sterkeste oppslutningen om KrF siden oktober i fjor.

Venstre ser ut til å ha stabilisert oppslutningen hårfint over sperregrensen for tiden. Gjennomsnittet i april ble 4,46 prosent og for de siste seks månedene 4,34 prosent med et bunn-nivå på 4,1 i desember og 4,53 i mars som det sterkeste.

Les også: Nå vil regjeringen at bøndene skal få selge alkohol på gårdene