Meny

Greenpeace slipper hemmelige TTIP-dokumenter

USA truer EUs bileksport hvis ikke TTIP-avtale gir friere adgang for landbruksvarer til EU

Greenpeace hevder de sitter på saftige avsløringene om TTIP-forhandlingene, som Barack Obama og Angela Merkel har vært pådrivere for. Foto: Wolfgang Rattay (Reuters / NTB scanpix)
Greenpeace hevder de sitter på saftige avsløringene om TTIP-forhandlingene, som Barack Obama og Angela Merkel har vært pådrivere for. Foto: Wolfgang Rattay (Reuters / NTB scanpix)
Det er noe av innholdet i lekkede dokumenter om forhandlingene om frihandelsavtalen TTIP mellom EU og USA, som Greeanpeace vil slippe i dag.

Gruppen hevder den vil slippe 248 sider med hemmeligstemplede dokumenter mandag klokken 11 norsk tid. Dokumentene er skaffet av Greenpeace Nederland og utgjør angivelig en tredel av avtaleutkastene fra den siste runden med samtaler i april.

Avisa Süddeutsche Zeitung har allerede fått dokumentet og offentliggjorde søndag kveld deler av innholdet.

Ifølge USAs forhandlingsposisjoner vil EUs bileksport ikke få noen lettelser hvis ikke USA får friere adgang til EUs markeder for landbruksvarer.

USA forlanger også svekkelser i forbrukervern i EU. Gjennom EØS-avtalen vil endrede regler i EU også påvirke norske forbrukere og det norske markedet.

Greenpeace mener dokumentene beviser at frihandelsavtalen, kjent som TTIP, vil utgjøre en stor risiko for klima, miljø og forbrukersikkerhet».

– Disse lekkede dokumentene bekrefter det vi har sagt i langt tid: TTIP vil sette selskaper i sentrum for politiske prosesser, og det vil gå på bekostning av miljøet og folkehelsen, sier Jorge Riss, direktør for Greenpeaces EU-kontor i Brussel, i en uttalelse.

Les også:  Merkel og Obama vil ha TTIP - ny rapport: Bare risiko, ingen fordel

– Det er på tide å kaste lys over disse forhandlingene. Hardt tilkjempede miljøfremskritt blir satt til side bak lukkede dører, sier Faiza Oulahsen i Greenpeace Nederland.

EU og USA har siden 2013 forhandlet om TTIP, verdens største frihandelsavtale. Målet er å etablere felles standarder for mat, produktsikkerhet og beskyttelse av data, men avtalen har fått kritikk fra mange hold.

Les også:   – TTIP kan vekke til live norsk EU-debatt

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus