Meny

Hemmelig forhold mellom Norge og Syria:

Brende holder tett om at Norges venner i Syria brøt fredsforhandlingene

VIL IKKE SI: Utenriksminister Børge Brende (H) her på giverlandskonferansen for Syria, vil ikke ut med hvem Norge anser som lovlig myndighet i Syria.
VIL IKKE SI: Utenriksminister Børge Brende (H) her på giverlandskonferansen for Syria, vil ikke ut med hvem Norge anser som lovlig myndighet i Syria. Foto: Nina Eirin Rangøy / NTB scanpix

1. april var Brende glad for at opposisjonen i Syria ville bli med på fredsforhandlinger. Nå vil ikke utenriksministeren fortelle sin mening om at opposisjonen som Norge støtter, forrige uke forlot fredssamtalene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er positivt at de FN-ledede forhandlingene med Assad-regimet og opposisjonen vil bli videreført i Genève i første del av april, sa kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen i Utenriksdepartementet til ABC Nyheter 1. april.

Men forrige uke viste det seg at opposisjonen forlot de FN-ledede forhandlingene. Nå vil ikke Utenriksdepartementet ut med Norges syn på at opposisjonen Norge støtter, ikke vil forhandle om fred.

Kommunikasjonssjefen nekter også å opplyse om Norge fortsatt anser én del av opposisjonen som nektet å forhandle, Nasjonalkoalisjonen, som Syrias legitime myndighet, slik den rødgrønne regjeringen i 2012 besluttet.

Les også: Ingen norsk jubel for at IS ble jaget fra Palmyra

Gode og onde opprørere i én miks?

– Kan UD bekrefte at organisasjonen Norge betrakter som den legitime representant for folket i Syria, ikke vil delta i boikotten fredsforhandlingene? Og hva mener Norge om dette? spør ABC Nyheter nå.

«Det er avgjørende at samtalene i Genève videreføres. Opposisjonens beslutning om å stille de formelle samtalene i bero, er en reaksjon på situasjonen på bakken. Dette viser hvor skjør prosessen er.», er alt kommunikasjonssjef Andersen vil svare.

Han presiserer at det ikke vil komme ytterligere kommentarer fra Børge Brendes departement til dette spørsmålet.

Opposisjonens begrunnelse for ikke å forhandle, er at Assad-regjeringen hjulpet av Russland og Iran, kriger mot opposisjonsstyrker i og rundt byen Aleppo. I resten av landet overholdes en våpenhvile.

Assad hevder at krigen der føres mot radikale islamister som ikke er del av våpenhvilen, mens opposisjonen påberoper seg at også de er der og kjemper side om side med de radikale.

Les også: – Bombing av sykehus i Aleppo var ingen feiltakelse

SV forstår opprørernes utmarsj

Arbeiderpartiets utenrikspolitiske talskvinne, Anniken Huitfeldt, ønsker heller ikke å kommentere dette spørsmålet. Arbeiderpartiet ser ikke grunn til å legge seg på en annen linje enn Utenriksdepartementet i dette spørsmålet, får vi oppgitt.

SVs utenrikspolitiske talsmann Bård Vegar Solhjell forstår at den syriske opposisjonen forlot møterommet.

– De framsatte som forutsetning for deres deltakelse, at Assad og Putin skulle stoppe luftangrepene og løfte blokaden av flere byer i Syria, sier han til ABC Nyheter.

– Det er viktig å presisere at angrepene fra regimets side, med støtte fra Russland, i stor grad har vært mot opprørskontrollerte områder, ikke bare områder kontrollert av ISIL, og disse tiltok fram mot at forhandlingene skulle starte. Det er et forståelig krav fra opposisjonens side med en stans i luftbombing før forhandlingene, framholder Solhjell.

– Samtidig ser vi at det vanskeliggjør forhandlingsprosessen, men mener det vitner om manglende vilje fra alle hold, ikke bare opposisjonen, til å finne en politisk løsning på konflikten, sier Solhjell.

Han og SV mener for øvrig at det ikke finnes noen legitim myndighet i Syria nå.

– SV mener det var god grunn til å anerkjenne Nasjonalkoalisjonen på den måten Norge gjorde i 2012. I dag kan en stille seg spørsmål om koalisjonen er en representativ aktør, siden de fleste er i eksil på grunn av krig og forfølgelse. Samtidig har Assad-regimet for lengst mistet sin legimitet gjennom angrep og drap på egen befolkning, sier Solhjell.

Les også: NATO: Russland støtter fortsatt Assad-regimet

SV åpner for Assad som overgangsfigur

ABC Nyheter spurte også Utenriksdepartementet om Norge bør kreve Assads avgang som forutsetning for fredsforhandlinger. Heller ikke det ønsker UD å svare på.

– Det er svært positivt at Børge Brende over tid har vært så klar i sin fordømmelse av den brutale krigføringen Assad bedriver, samtidig som en også fordømmer ISILs framferd på det sterkeste, sier derimot Solhjell.

– Det er svært vanskelig å se for seg et Syria hvor Assad spiller en viktig rolle på lang sikt, men det kan være en pragmatisk løsning at Assad spiller en rolle i en overgangsperiode,

– Jeg syns situasjonen er så uoversiktlig for øyeblikket, at det er vanskelig å ha en bastant mening, sier Senterpartiets utenrikspolitiker Liv Signe Navarsete på ABC Nyheters spørsmål.

– Det er underlig at Utenriksdepartementet ikke vil klargjøre hvem Norge ser som Syrias myndighet. Her bør utenriksministeren klargjøre regjeringa sitt syn, legger hun til.

Les også: Mistura: – Hvert 25. minutt blir en syrer drept

– Det er én stor elefant i rommet

26. april meldte NTB at opposisjonsalliansen HNC fredag i forrige uke forlot samtalene i Genève i protest mot at regimet ifølge HNC bryter våpenhvilen. Ifølge meldingen avdramatiserte FNs spesialutsending Staffan de Mistura HNCs utspill og sa det var «diplomatisk spill», men alliansen vendte ikke tilbake til forhandlingsbordet.

HNC, som støttes av vestlige land, Tyrkia og Saudi-Arabia, blir av FN sett på som opposisjonens offisielle talerør.

Kommandørkaptein Per Christian Gundersen, som leder Forsvarets høgskoles mediegrupp, ser opprørsgruppenes utmarsj fra Genève-forhandlingene som forståelig, men understreker at situasjonen på bakken ikke er svart/hvit.

– Det er én stor elefant i rommet, fremtiden til Assad. Det er et uløst problem. Der står partene steilt mot hverandre, sier Gundersen til ABC Nyheter.

Les også: Uklar skjebne for IS-bortførte fabrikkarbeidere i Syria

Moderate og radikale krefter sammen

– Etter russernes direkte involvering har situasjonen og dynamikken blitt endret betydelig. Assad står betydelig sterkere militært og dermed i disse forhandlingene, legger han til.

Forsvarseksperten mener kampene oppe i Aleppo er så harde, at det er vanskelig å fortsette forhandlingene.

– Det er derfor den syriske Nasjonalkoalisjonen trakk seg fra forhandlingene. Assad, støttet av Iran og russerne, kjemper mot mange av opprørsgruppene i nord, inkludert grupper tilknyttet Nasjonalkoalisjonen. Det er ikke våpenhvile rundt Aleppo, sier han.

Gundersen understreker at flere av opprørsgruppene som er inkludert i fredsforhandlingene, er radikale islamistgrupper.

– Like radikale som Nusra-fronten, uten å være knyttet direkte til Al-Qaida. Assad og russerne sier de bare bekjemper terrorister og radikale grupper, men mye tyder på at de også ønsker å bekjempe de fleste opprørsgruppene i disse områdene, også de moderate opprørsgruppene som blir støttet av Tyrkia, de arabiske landene og Vesten, sier Gundersen.

– Det er også mitt inntrykk at russerne og Assad ikke er veldig nyansert i hvem de angriper. Det er heller ikke enkelt, fordi mange av de moderate gruppene samarbeider med de radikale kreftene. Det er ikke svart/hvitt på bakken heller, sier kommandørkaptein Gundersen.

Les også: Opprørere lanserer motoffensiv i Syria

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:11 25 turister skadd i bussulykke i Tyrkia – flere norske turister skal være om bord19:48 Frankrike svetter seg gjennom ny rekord-hetebølge19:45 Fant unikt og intakt skipsvrak fra 1500-tallet utenfor Stockholm19:27 Hvert år havner 4,5 billioner sigarettsneiper i naturen, nå tror forskere at de skader plantene våre19:11 Norsk familie saksøker Boeing etter flystyrten i Etiopia18:38 Senatet gir grønt lys til Esper som USAs nye forsvarsminister18:27 Se og hør Metallica spille «Forelska i lærer'n»!18:27 Tre personer hoppet i sjøen da båt begynte å synke i Karmøy18:24 Puerto Rico: Politiet skal granske kontroversielle tekstmeldinger18:23 Båt i ferd med å synke i Åkra i Rogaland – alle tatt opp fra sjøen18:04 Ny etappeseier for Ewan – Kristoff parkert i spurten18:00 Hydro-hopp på positiv børsdag17:58 Stoltenberg gratulerer Johnson17:43 To fengslet for tolv branner i Sverige17:19 Skaper frykt: Her er Nord-Koreas nye gigant-ubåt17:15 Skogbrann i samme område som fjorårets katastrofebrann i Hellas17:05 Strømmen begynner å vende tilbake i Venezuela17:03 Warholm tar over etter Bolt i Puma: – Det er dritkult, jeg kunne ikke vært mer fornøyd16:30 NRK: Riksadvokaten avviser Bertheussens klage på Black Box-henleggelse16:26 Krekar-saken: Sanner endrer instruksen til UDI for å kunne trekke tilbake statsborgerskap16:21 UDI sier at de ikke hadde kjennskap til terroretterforskning i Italia16:12 Forsvarsdepartementet: Norge kontaktet av Storbritannia om eskorteplaner i Persiabukta16:05 Full stopp for torskefisket i Østersjøen16:03 NRK: Svein Jemtland anker ikke dommen på 17 års fengsel til Høyesterett15:59 Kvinne skadd i fallulykke ved Lindesnes fyr15:37 Svak krone gjør utenlandsferien dyr for nordmenn15:30 Brudd i fiberkabel rammer 1.500 personer i Mo i Rana15:26 Tap for Griezmann i Barcelona-debuten mot Chelsea15:24 Storbrann under kontroll i Portugal14:57 Her fyller paret bensin før drømmereisen – få timer senere var de brutalt drept14:39 Russisk LGBT-aktivist funnet drept14:25 Tidligere kinesisk statsminister er død14:23 Klagestorm mot NRK etter Scrabble-vits14:01 EUs brexit-sjef: – Ser fram til å samarbeide med Johnson13:28 Nordmann omkom i trafikkulykke i Thailand13:22 Gilbert om luftambulansekrisen: – Uforsvarlig og uholdbar13:21 NRK: PST sier det kan bli aktuelt å opprette saker mot Krekars meddømte13:01 Bergensskole stengt etter asbestfunn13:00 Britisk statssekretær i utdanningsdepartementet trekker seg12:38 Chloe (1) falt i døden fra bestefarens hender12:24 Fengslingsmøte torsdag for 18-åring som er pågrepet for drapsforsøk i Hellas12:18 Boris Johnson blir ny britisk statsminister11:56 Kollegaer hedret brannmann som omkom i trafikkulykke i Kvinesdal11:46 Børge ble 2,5 milliarder rikere på én dag11:34 Storbeslag av elfenben og skjelldyr i Singapore11:21 Funnet bak fryseren ti år etter at han forsvant11:13 Rekordmange har fått tilbud om studieplass i årets hovedopptak11:10 Trygg Trafikk: – Meningsløst å trimme elsparkesykler11:04 Demokratene vil ha svar fra motvillig Mueller10:50 Politiet frigir navn på omkommet basehopper10:48 Solskjær tok grep for å bedre United-spillernes form10:22 Sykehusene bryter tidsfrister oftere10:09 Norovirus påvist i Madlaleiren10:08 Aker BP-brønn avdekket opptil 200 millioner fat olje i Nordsjøen09:57 Ni uker satt av til straffesak mot voldtektstiltalt kulturprofil09:52 Jehovas vitner må betale erstatning til ekskludert medlem09:51 Maria Ressa for retten på Filippinene09:29 Narko-bil med milliard-last krasjet med parkerte politibiler08:42 Trump ønsker raskere utsending av folk uten lovlig opphold08:20 Oppfinner skal krysse Den engelske kanal med jetdrevet flygebrett07:48 Fakturasvindel på 97 millioner kroner ble til to års soning07:37 Johnson og Hunt venter på resultatet07:00 Aper, fisk og trær nærmere utryddelse06:45 Kaggestad tror Bernal vinner Tour de France06:30 Wiborg: – 50 prosent sjanse for at Frp går ut av regjering06:25 Sør-Korea avfyrte varselskudd mot russisk militærfly06:07 Henrik Christiansen videre til finalen på 800 meter fri i svømme-VM05:52 Sverige mener norsk politihelikopter krenket deres territorium05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:17 Studie: Multiresistent malaria sprer seg i Sørøst-Asia03:40 Elsparkesykkel tok fyr i leilighet i Lillestrøm03:28 Tony Blair vil ikke bekrefte at han vil stemme på eget parti02:48 Flere organisasjoner vil ha nye utredninger av vindkraft02:27 Venezuela hevder seg utsatt for «elektromagnetisk angrep» etter strømbrudd02:26 Norsk kart til topps i verdensmesterskapet02:03 Irans utenriksminister: – Vi søker ingen konfrontasjon01:51 Utøya-naboer reagerer på minnested – varsler søksmål01:39 Rødt og Sp varsler nei til EUs fjerde energipakke01:26 Valgekspert: – KrFs situasjon er ­overraskende bra01:17 Budsjettenighet i USA01:03 Studie: Unødvendig for friske å forebygge hjerteinfarkt med aspirin00:37 Politiet: – Avpass farten ved våt veibane23:50 Bare gutter og ingen jenter født på tre måneder i 132 indiske byer23:11 Kontroll på to kvinner som var savnet etter brann i Sandefjord22:58 Advokatkontor klager inn Mattilsynet for Landsbruks- og matdepartementet22:51 Ricky Martin og hundretusener av demonstranter krever Puerto Rico-guvernørens avgang22:47 Ghayas Zahid lånes ut til Panathinaikos22:43 Kvinne fant død hund etterlatt i en konteiner22:10 Tre personer pågrepet etter bilran på Minnesund21:49 Voldtektssaken mot Ronaldo legges vekk21:44 Fergen Oslo XI er tilbake i drift etter bryggekrasj21:28 To fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord21:09 Moxnes driver stygg politisk kommunikasjon21:05 Tre såret av bilbombe på fransk base i Mali20:59 To personer fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord20:59 Microsoft med milliardsatsing på kunstig intelligens20:24 41 personer omkom i kraftig uvær i India20:23 Real Madrid er verdens mest verdifulle fotballklubb20:08 Mulig varmerekord i Paris denne uken
Siste nytt
20:11Verden25 turister skadd i bussulykke i Tyrkia – flere norske turister skal være om bord19:48VerdenFrankrike svetter seg gjennom ny rekord-hetebølge19:45VerdenFant unikt og intakt skipsvrak fra 1500-tallet utenfor Stockholm19:27Helse og livsstilHvert år havner 4,5 billioner sigarettsneiper i naturen, nå tror forskere at de skader plantene våre19:11NorgeNorsk familie saksøker Boeing etter flystyrten i Etiopia18:38VerdenSenatet gir grønt lys til Esper som USAs nye forsvarsminister18:27KulturSe og hør Metallica spille «Forelska i lærer'n»!18:27NorgeTre personer hoppet i sjøen da båt begynte å synke i Karmøy18:24VerdenPuerto Rico: Politiet skal granske kontroversielle tekstmeldinger18:23NorgeBåt i ferd med å synke i Åkra i Rogaland – alle tatt opp fra sjøen18:04SportNy etappeseier for Ewan – Kristoff parkert i spurten18:00PengerHydro-hopp på positiv børsdag17:58PolitikkStoltenberg gratulerer Johnson17:43VerdenTo fengslet for tolv branner i Sverige17:19VerdenSkaper frykt: Her er Nord-Koreas nye gigant-ubåt17:15VerdenSkogbrann i samme område som fjorårets katastrofebrann i Hellas17:05VerdenStrømmen begynner å vende tilbake i Venezuela17:03SportWarholm tar over etter Bolt i Puma: – Det er dritkult, jeg kunne ikke vært mer fornøyd16:30NorgeNRK: Riksadvokaten avviser Bertheussens klage på Black Box-henleggelse16:26NorgeKrekar-saken: Sanner endrer instruksen til UDI for å kunne trekke tilbake statsborgerskap16:21NorgeUDI sier at de ikke hadde kjennskap til terroretterforskning i Italia16:12PolitikkForsvarsdepartementet: Norge kontaktet av Storbritannia om eskorteplaner i Persiabukta16:05VerdenFull stopp for torskefisket i Østersjøen16:03NorgeNRK: Svein Jemtland anker ikke dommen på 17 års fengsel til Høyesterett15:59NorgeKvinne skadd i fallulykke ved Lindesnes fyr15:37ReiseSvak krone gjør utenlandsferien dyr for nordmenn15:30NorgeBrudd i fiberkabel rammer 1.500 personer i Mo i Rana15:26NorgeTap for Griezmann i Barcelona-debuten mot Chelsea15:24VerdenStorbrann under kontroll i Portugal14:57VerdenHer fyller paret bensin før drømmereisen – få timer senere var de brutalt drept14:39VerdenRussisk LGBT-aktivist funnet drept14:25VerdenTidligere kinesisk statsminister er død14:23NorgeKlagestorm mot NRK etter Scrabble-vits14:01PolitikkEUs brexit-sjef: – Ser fram til å samarbeide med Johnson13:28NorgeNordmann omkom i trafikkulykke i Thailand13:22NorgeGilbert om luftambulansekrisen: – Uforsvarlig og uholdbar13:21NorgeNRK: PST sier det kan bli aktuelt å opprette saker mot Krekars meddømte13:01NorgeBergensskole stengt etter asbestfunn13:00PolitikkBritisk statssekretær i utdanningsdepartementet trekker seg12:38VerdenChloe (1) falt i døden fra bestefarens hender12:24NorgeFengslingsmøte torsdag for 18-åring som er pågrepet for drapsforsøk i Hellas12:18VerdenBoris Johnson blir ny britisk statsminister11:56NorgeKollegaer hedret brannmann som omkom i trafikkulykke i Kvinesdal11:46PengerBørge ble 2,5 milliarder rikere på én dag11:34VerdenStorbeslag av elfenben og skjelldyr i Singapore11:21VerdenFunnet bak fryseren ti år etter at han forsvant11:13NorgeRekordmange har fått tilbud om studieplass i årets hovedopptak11:10NorgeTrygg Trafikk: – Meningsløst å trimme elsparkesykler11:04VerdenDemokratene vil ha svar fra motvillig Mueller10:50NorgePolitiet frigir navn på omkommet basehopper10:48SportSolskjær tok grep for å bedre United-spillernes form10:22NorgeSykehusene bryter tidsfrister oftere10:09NorgeNorovirus påvist i Madlaleiren10:08PengerAker BP-brønn avdekket opptil 200 millioner fat olje i Nordsjøen09:57NorgeNi uker satt av til straffesak mot voldtektstiltalt kulturprofil09:52NorgeJehovas vitner må betale erstatning til ekskludert medlem09:51VerdenMaria Ressa for retten på Filippinene09:29VerdenNarko-bil med milliard-last krasjet med parkerte politibiler08:42VerdenTrump ønsker raskere utsending av folk uten lovlig opphold08:20VerdenOppfinner skal krysse Den engelske kanal med jetdrevet flygebrett07:48NorgeFakturasvindel på 97 millioner kroner ble til to års soning07:37VerdenJohnson og Hunt venter på resultatet07:00VerdenAper, fisk og trær nærmere utryddelse06:45SportKaggestad tror Bernal vinner Tour de France06:30NorgeWiborg: – 50 prosent sjanse for at Frp går ut av regjering06:25VerdenSør-Korea avfyrte varselskudd mot russisk militærfly06:07SportHenrik Christiansen videre til finalen på 800 meter fri i svømme-VM05:52NorgeSverige mener norsk politihelikopter krenket deres territorium05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:17VerdenStudie: Multiresistent malaria sprer seg i Sørøst-Asia03:40NorgeElsparkesykkel tok fyr i leilighet i Lillestrøm03:28VerdenTony Blair vil ikke bekrefte at han vil stemme på eget parti02:48NorgeFlere organisasjoner vil ha nye utredninger av vindkraft02:27VerdenVenezuela hevder seg utsatt for «elektromagnetisk angrep» etter strømbrudd02:26NorgeNorsk kart til topps i verdensmesterskapet02:03VerdenIrans utenriksminister: – Vi søker ingen konfrontasjon01:51NorgeUtøya-naboer reagerer på minnested – varsler søksmål01:39NorgeRødt og Sp varsler nei til EUs fjerde energipakke01:26NorgeValgekspert: – KrFs situasjon er ­overraskende bra01:17VerdenBudsjettenighet i USA01:03VerdenStudie: Unødvendig for friske å forebygge hjerteinfarkt med aspirin00:37NorgePolitiet: – Avpass farten ved våt veibane23:50VerdenBare gutter og ingen jenter født på tre måneder i 132 indiske byer23:11NorgeKontroll på to kvinner som var savnet etter brann i Sandefjord22:58NorgeAdvokatkontor klager inn Mattilsynet for Landsbruks- og matdepartementet22:51VerdenRicky Martin og hundretusener av demonstranter krever Puerto Rico-guvernørens avgang22:47SportGhayas Zahid lånes ut til Panathinaikos22:43NorgeKvinne fant død hund etterlatt i en konteiner22:10NorgeTre personer pågrepet etter bilran på Minnesund21:49SportVoldtektssaken mot Ronaldo legges vekk21:44NorgeFergen Oslo XI er tilbake i drift etter bryggekrasj21:28NorgeTo fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord21:09PolitikkMoxnes driver stygg politisk kommunikasjon21:05VerdenTre såret av bilbombe på fransk base i Mali20:59NorgeTo personer fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord20:59VerdenMicrosoft med milliardsatsing på kunstig intelligens20:24Verden41 personer omkom i kraftig uvær i India20:23SportReal Madrid er verdens mest verdifulle fotballklubb20:08VerdenMulig varmerekord i Paris denne uken
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus