Meny

Hemmelig forhold mellom Norge og Syria:

Brende holder tett om at Norges venner i Syria brøt fredsforhandlingene

VIL IKKE SI: Utenriksminister Børge Brende (H) her på giverlandskonferansen for Syria, vil ikke ut med hvem Norge anser som lovlig myndighet i Syria. Foto: Nina Eirin Rangøy / NTB scanpix

1. april var Brende glad for at opposisjonen i Syria ville bli med på fredsforhandlinger. Nå vil ikke utenriksministeren fortelle sin mening om at opposisjonen som Norge støtter, forrige uke forlot fredssamtalene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er positivt at de FN-ledede forhandlingene med Assad-regimet og opposisjonen vil bli videreført i Genève i første del av april, sa kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen i Utenriksdepartementet til ABC Nyheter 1. april.

Men forrige uke viste det seg at opposisjonen forlot de FN-ledede forhandlingene. Nå vil ikke Utenriksdepartementet ut med Norges syn på at opposisjonen Norge støtter, ikke vil forhandle om fred.

Kommunikasjonssjefen nekter også å opplyse om Norge fortsatt anser én del av opposisjonen som nektet å forhandle, Nasjonalkoalisjonen, som Syrias legitime myndighet, slik den rødgrønne regjeringen i 2012 besluttet.

Les også: Ingen norsk jubel for at IS ble jaget fra Palmyra

Gode og onde opprørere i én miks?

– Kan UD bekrefte at organisasjonen Norge betrakter som den legitime representant for folket i Syria, ikke vil delta i boikotten fredsforhandlingene? Og hva mener Norge om dette? spør ABC Nyheter nå.

«Det er avgjørende at samtalene i Genève videreføres. Opposisjonens beslutning om å stille de formelle samtalene i bero, er en reaksjon på situasjonen på bakken. Dette viser hvor skjør prosessen er.», er alt kommunikasjonssjef Andersen vil svare.

Han presiserer at det ikke vil komme ytterligere kommentarer fra Børge Brendes departement til dette spørsmålet.

Opposisjonens begrunnelse for ikke å forhandle, er at Assad-regjeringen hjulpet av Russland og Iran, kriger mot opposisjonsstyrker i og rundt byen Aleppo. I resten av landet overholdes en våpenhvile.

Assad hevder at krigen der føres mot radikale islamister som ikke er del av våpenhvilen, mens opposisjonen påberoper seg at også de er der og kjemper side om side med de radikale.

Les også: – Bombing av sykehus i Aleppo var ingen feiltakelse

SV forstår opprørernes utmarsj

Arbeiderpartiets utenrikspolitiske talskvinne, Anniken Huitfeldt, ønsker heller ikke å kommentere dette spørsmålet. Arbeiderpartiet ser ikke grunn til å legge seg på en annen linje enn Utenriksdepartementet i dette spørsmålet, får vi oppgitt.

SVs utenrikspolitiske talsmann Bård Vegar Solhjell forstår at den syriske opposisjonen forlot møterommet.

– De framsatte som forutsetning for deres deltakelse, at Assad og Putin skulle stoppe luftangrepene og løfte blokaden av flere byer i Syria, sier han til ABC Nyheter.

– Det er viktig å presisere at angrepene fra regimets side, med støtte fra Russland, i stor grad har vært mot opprørskontrollerte områder, ikke bare områder kontrollert av ISIL, og disse tiltok fram mot at forhandlingene skulle starte. Det er et forståelig krav fra opposisjonens side med en stans i luftbombing før forhandlingene, framholder Solhjell.

– Samtidig ser vi at det vanskeliggjør forhandlingsprosessen, men mener det vitner om manglende vilje fra alle hold, ikke bare opposisjonen, til å finne en politisk løsning på konflikten, sier Solhjell.

Han og SV mener for øvrig at det ikke finnes noen legitim myndighet i Syria nå.

– SV mener det var god grunn til å anerkjenne Nasjonalkoalisjonen på den måten Norge gjorde i 2012. I dag kan en stille seg spørsmål om koalisjonen er en representativ aktør, siden de fleste er i eksil på grunn av krig og forfølgelse. Samtidig har Assad-regimet for lengst mistet sin legimitet gjennom angrep og drap på egen befolkning, sier Solhjell.

Les også: NATO: Russland støtter fortsatt Assad-regimet

SV åpner for Assad som overgangsfigur

ABC Nyheter spurte også Utenriksdepartementet om Norge bør kreve Assads avgang som forutsetning for fredsforhandlinger. Heller ikke det ønsker UD å svare på.

– Det er svært positivt at Børge Brende over tid har vært så klar i sin fordømmelse av den brutale krigføringen Assad bedriver, samtidig som en også fordømmer ISILs framferd på det sterkeste, sier derimot Solhjell.

– Det er svært vanskelig å se for seg et Syria hvor Assad spiller en viktig rolle på lang sikt, men det kan være en pragmatisk løsning at Assad spiller en rolle i en overgangsperiode,

– Jeg syns situasjonen er så uoversiktlig for øyeblikket, at det er vanskelig å ha en bastant mening, sier Senterpartiets utenrikspolitiker Liv Signe Navarsete på ABC Nyheters spørsmål.

– Det er underlig at Utenriksdepartementet ikke vil klargjøre hvem Norge ser som Syrias myndighet. Her bør utenriksministeren klargjøre regjeringa sitt syn, legger hun til.

Les også: Mistura: – Hvert 25. minutt blir en syrer drept

– Det er én stor elefant i rommet

26. april meldte NTB at opposisjonsalliansen HNC fredag i forrige uke forlot samtalene i Genève i protest mot at regimet ifølge HNC bryter våpenhvilen. Ifølge meldingen avdramatiserte FNs spesialutsending Staffan de Mistura HNCs utspill og sa det var «diplomatisk spill», men alliansen vendte ikke tilbake til forhandlingsbordet.

HNC, som støttes av vestlige land, Tyrkia og Saudi-Arabia, blir av FN sett på som opposisjonens offisielle talerør.

Kommandørkaptein Per Christian Gundersen, som leder Forsvarets høgskoles mediegrupp, ser opprørsgruppenes utmarsj fra Genève-forhandlingene som forståelig, men understreker at situasjonen på bakken ikke er svart/hvit.

– Det er én stor elefant i rommet, fremtiden til Assad. Det er et uløst problem. Der står partene steilt mot hverandre, sier Gundersen til ABC Nyheter.

Les også: Uklar skjebne for IS-bortførte fabrikkarbeidere i Syria

Moderate og radikale krefter sammen

– Etter russernes direkte involvering har situasjonen og dynamikken blitt endret betydelig. Assad står betydelig sterkere militært og dermed i disse forhandlingene, legger han til.

Forsvarseksperten mener kampene oppe i Aleppo er så harde, at det er vanskelig å fortsette forhandlingene.

– Det er derfor den syriske Nasjonalkoalisjonen trakk seg fra forhandlingene. Assad, støttet av Iran og russerne, kjemper mot mange av opprørsgruppene i nord, inkludert grupper tilknyttet Nasjonalkoalisjonen. Det er ikke våpenhvile rundt Aleppo, sier han.

Gundersen understreker at flere av opprørsgruppene som er inkludert i fredsforhandlingene, er radikale islamistgrupper.

– Like radikale som Nusra-fronten, uten å være knyttet direkte til Al-Qaida. Assad og russerne sier de bare bekjemper terrorister og radikale grupper, men mye tyder på at de også ønsker å bekjempe de fleste opprørsgruppene i disse områdene, også de moderate opprørsgruppene som blir støttet av Tyrkia, de arabiske landene og Vesten, sier Gundersen.

– Det er også mitt inntrykk at russerne og Assad ikke er veldig nyansert i hvem de angriper. Det er heller ikke enkelt, fordi mange av de moderate gruppene samarbeider med de radikale kreftene. Det er ikke svart/hvitt på bakken heller, sier kommandørkaptein Gundersen.

Les også: Opprørere lanserer motoffensiv i Syria

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:15 En av tre skal på utenlandsferie i sommer14:05 Amerikansk Taliban-kriger løslatt14:00 Nord-Korea klikket på Biden: – Dåre med lav IQ13:51 Kristoff syk foran ritt på hjemmebane13:50 WHO: Algerie og Argentina er malaria-frie13:49 Bystyre sier nei til bompenger og veiprising12:33 Djokovic, Nadal og Federer aktuelle motstandere for Ruud12:31 PSG-eieren siktet for korrupsjon12:08 Forskere sporer utslipp av ozonspisende gass til Kina11:51 Hurtigruteskipene skal gå på biogass11:43 Håkon holdt verdens første saksofonkonsert på Everest11:23 Oversikt: Her kan det bli streik i stat og kommune10:45 Ber DNB-kunder følge nøye med10:31 Tre omkom i tornado i Missouri10:22 Etterlyser debatt etter norsk fredsfiasko10:03 Flere løp ryker trolig for Jakob Ingebrigtsen10:03 Ny person pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai10:02 Norges Bank varsler bedre løsninger for raske betalinger09:49 Derfor gjør de unge klimaopprør09:26 Tre millioner år gammel mus gir nytt håp i fossil-forskningen09:07 Strømprisen opp 30 prosent i årets tre første måneder09:07 Tidligere sykkelpresident risikerer å miste verv på livstid09:06 Magnus Carlsens trener: Han nærmer seg eget toppnivå09:04 Israel skjerper på nytt restriksjonene for Gazas fiskere08:42 Ber folk ta kontakt før de begår overgrep mot barn08:26 Ledigheten ned til 3,5 prosent07:44 The Times: May kunngjør sin avgang fredag06:36 Skolene i Finnmark helt på bunnen i landssammenheng06:10 MDGs klimakrav krever «uhyre sterke virkemidler»06:04 Dette skjer i dag05:48 Mot brakseier for Modi i India05:45 Maner til kamp mot voldtekt som krigsvåpen05:39 Dette skjedde i natt05:12 Ni personer drept i bombeangrep i Somalia05:00 Streikende lærere inviteres med på ny storstilt klimaprotest05:00 Konservative under press i EU-valget04:51 Colombia ber om internasjonal hjelp med migrantstrøm fra Venezuela04:35 21-åring møter i retten tiltalt for voldtekt av 12-åring03:58 Eriksen Søreide mener handelskrigen truer norske jobber03:17 Varhaug-tiltalt var ruset på alkohol, hasj og MDMA02:40 Panasonic stanser samarbeid med Huawei02:17 Boligbrann på Hamar slukket01:05 USA vurderer å sende 10.000 flere soldater til Midtøsten00:58 Varslingssak henlagt i Vest politidistrikt00:24 Irans øverste leder refser Rouhani og Zarif00:07 Dommer vil ikke hindre at Kongressen får utlevert opplysninger om Trumps bankkontoer00:05 NATO varsler cyberløft00:02 Kvinner utgjør kun en femdel av artister på festivalscener22:56 Kajakk kantret utenfor Harstad – mann reddet opp av vannet22:33 Magnus Carlsen slo dansk sjakkyndling i første parti21:57 Solberg: Mindre bompenger, tregere utbygging21:55 Henrik Ingebrigtsen vant, Filip slått i sesongdebuten21:26 Lederen i Underhuset går av21:07 To menn pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai20:29 Komikere og klarsynte på plass for å se prinsessen og sjamanen20:13 Trump avbrøt møte med demokrater19:40 Glimt ut av cupen, flere eliteserielag slet seg videre19:30 Norge rykker ned en plass i Eurovision19:05 Tror Putin vil vise sin humane side: – Frode slipper fri i sommer18:41 Hardkjør mot Tybring-Gjedde på beredskap – beskyldes for ansvarsfraskrivelse18:16 Manchester Uniteds sesongbilletter utsolgt på rekordtid18:00 Mann alvorlig skadd i sykkelulykke i Kongsberg17:43 Fiskeriministeren vurderer tiltak etter omfattende fiskedød17:02 – Dette tar jammen lang tid16:53 Mener russerne «viser styrker» – måtte avskjære bombefly16:38 Fotballtrener Joar Hoff er død16:30 Svømmeforbundet stiller seg bak Tom Tvedt i presidentkampen16:17 – Reiste til utlandet og valgte å svindle Nav for dagpenger15:55 Conte svært nær Inter-jobben15:38 Europol aksjonerte mot smuglernettverk15:36 Sarri fortsetter gjerne i Chelsea14:59 Magnus Carlsen møter dansk kjempetalent14:50 SAS og Airbus skal utvikle elfly14:25 Turistbuss veltet i Italia14:17 Rekordmåned for norske drikkevarer14:11 SD-politiker etterforskes for seksuell trakassering14:01 Bensinen har aldri vært dyrere13:45 – Ap bør jekke seg ned litt13:24 – City og PSG er kun en stats leketøy13:20 – Regjeringen kan få barneliv på samvittigheten13:06 Umulig å hindre spredning av dødsalge13:02 Vått og fuktig over hele landet12:43 Tusenvis av ulovlige våpen beslaglagt - flere i Forsvaret og politiet er siktet12:18 Ekskonge åpner for å avgi DNA-prøve11:57 British Steel kollapser – tusenvis kan miste jobben11:48 Blander seg inn i betent sak11:27 Nå er Durek mer «populær» enn Trump – men én sak topper begge10:59 Kan Team Trump bringe fred til Midtøsten?10:48 Norsk sykkeltalent fikk proffkontrakt10:20 Seks drept og over 200 såret i valguro i Indonesia10:11 Løkes landslagsplass kan være i fare10:00 – Norwegian bruker ulovlige bagasjevekter09:59 Kunder ble belastet dobbelt09:45 Slik avslutter du HBO Nordic09:44 Klar for ny dialog om Kielland-ulykken09:42 Kun en av fem offentlige virksomheter bruker kunstig intelligens09:41 Hegerberg fikk høythengende pris09:17 – For mange muslimer er renter et større tabu enn å spise svinekjøtt09:10 Sikkerhetsregler for campingplasser utsettes09:09 Milliardoverskudd i Norske Skog
Siste nytt
14:15ReiseEn av tre skal på utenlandsferie i sommer14:05VerdenAmerikansk Taliban-kriger løslatt14:00VerdenNord-Korea klikket på Biden: – Dåre med lav IQ13:51SportKristoff syk foran ritt på hjemmebane13:50Helse og livsstilWHO: Algerie og Argentina er malaria-frie13:49PolitikkBystyre sier nei til bompenger og veiprising12:33SportDjokovic, Nadal og Federer aktuelle motstandere for Ruud12:31SportPSG-eieren siktet for korrupsjon12:08VerdenForskere sporer utslipp av ozonspisende gass til Kina11:51ReiseHurtigruteskipene skal gå på biogass11:43VerdenHåkon holdt verdens første saksofonkonsert på Everest11:23NorgeOversikt: Her kan det bli streik i stat og kommune10:45PengerBer DNB-kunder følge nøye med10:31VerdenTre omkom i tornado i Missouri10:22VerdenEtterlyser debatt etter norsk fredsfiasko10:03SportFlere løp ryker trolig for Jakob Ingebrigtsen10:03NorgeNy person pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai10:02PengerNorges Bank varsler bedre løsninger for raske betalinger09:49VerdenDerfor gjør de unge klimaopprør09:26VerdenTre millioner år gammel mus gir nytt håp i fossil-forskningen09:07PengerStrømprisen opp 30 prosent i årets tre første måneder09:07SportTidligere sykkelpresident risikerer å miste verv på livstid09:06SportMagnus Carlsens trener: Han nærmer seg eget toppnivå09:04VerdenIsrael skjerper på nytt restriksjonene for Gazas fiskere08:42NorgeBer folk ta kontakt før de begår overgrep mot barn08:26NorgeLedigheten ned til 3,5 prosent07:44PolitikkThe Times: May kunngjør sin avgang fredag06:36NorgeSkolene i Finnmark helt på bunnen i landssammenheng06:10PolitikkMDGs klimakrav krever «uhyre sterke virkemidler»06:04NorgeDette skjer i dag05:48PolitikkMot brakseier for Modi i India05:45NorgeManer til kamp mot voldtekt som krigsvåpen05:39NorgeDette skjedde i natt05:12VerdenNi personer drept i bombeangrep i Somalia05:00NorgeStreikende lærere inviteres med på ny storstilt klimaprotest05:00VerdenKonservative under press i EU-valget04:51VerdenColombia ber om internasjonal hjelp med migrantstrøm fra Venezuela04:35Norge21-åring møter i retten tiltalt for voldtekt av 12-åring03:58PengerEriksen Søreide mener handelskrigen truer norske jobber03:17NorgeVarhaug-tiltalt var ruset på alkohol, hasj og MDMA02:40VerdenPanasonic stanser samarbeid med Huawei02:17NorgeBoligbrann på Hamar slukket01:05VerdenUSA vurderer å sende 10.000 flere soldater til Midtøsten00:58NorgeVarslingssak henlagt i Vest politidistrikt00:24VerdenIrans øverste leder refser Rouhani og Zarif00:07VerdenDommer vil ikke hindre at Kongressen får utlevert opplysninger om Trumps bankkontoer00:05VerdenNATO varsler cyberløft00:02KulturKvinner utgjør kun en femdel av artister på festivalscener22:56NyheterKajakk kantret utenfor Harstad – mann reddet opp av vannet22:33SportMagnus Carlsen slo dansk sjakkyndling i første parti21:57PengerSolberg: Mindre bompenger, tregere utbygging21:55SportHenrik Ingebrigtsen vant, Filip slått i sesongdebuten21:26PolitikkLederen i Underhuset går av21:07NorgeTo menn pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai20:29NorgeKomikere og klarsynte på plass for å se prinsessen og sjamanen20:13PolitikkTrump avbrøt møte med demokrater19:40SportGlimt ut av cupen, flere eliteserielag slet seg videre19:30KulturNorge rykker ned en plass i Eurovision19:05PolitikkTror Putin vil vise sin humane side: – Frode slipper fri i sommer18:41PolitikkHardkjør mot Tybring-Gjedde på beredskap – beskyldes for ansvarsfraskrivelse18:16SportManchester Uniteds sesongbilletter utsolgt på rekordtid18:00NorgeMann alvorlig skadd i sykkelulykke i Kongsberg17:43NorgeFiskeriministeren vurderer tiltak etter omfattende fiskedød17:02Politikk– Dette tar jammen lang tid16:53NorgeMener russerne «viser styrker» – måtte avskjære bombefly16:38SportFotballtrener Joar Hoff er død16:30SportSvømmeforbundet stiller seg bak Tom Tvedt i presidentkampen16:17Penger– Reiste til utlandet og valgte å svindle Nav for dagpenger15:55SportConte svært nær Inter-jobben15:38VerdenEuropol aksjonerte mot smuglernettverk15:36SportSarri fortsetter gjerne i Chelsea14:59SportMagnus Carlsen møter dansk kjempetalent14:50ReiseSAS og Airbus skal utvikle elfly14:25VerdenTuristbuss veltet i Italia14:17Helse og livsstilRekordmåned for norske drikkevarer14:11PolitikkSD-politiker etterforskes for seksuell trakassering14:01MotorBensinen har aldri vært dyrere13:45Politikk– Ap bør jekke seg ned litt13:24Sport– City og PSG er kun en stats leketøy13:20Verden– Regjeringen kan få barneliv på samvittigheten13:06PengerUmulig å hindre spredning av dødsalge13:02NorgeVått og fuktig over hele landet12:43NorgeTusenvis av ulovlige våpen beslaglagt - flere i Forsvaret og politiet er siktet12:18VerdenEkskonge åpner for å avgi DNA-prøve11:57PengerBritish Steel kollapser – tusenvis kan miste jobben11:48PolitikkBlander seg inn i betent sak11:27NorgeNå er Durek mer «populær» enn Trump – men én sak topper begge10:59StemmerKan Team Trump bringe fred til Midtøsten?10:48SportNorsk sykkeltalent fikk proffkontrakt10:20VerdenSeks drept og over 200 såret i valguro i Indonesia10:11SportLøkes landslagsplass kan være i fare10:00Reise– Norwegian bruker ulovlige bagasjevekter09:59PengerKunder ble belastet dobbelt09:45KulturSlik avslutter du HBO Nordic09:44NorgeKlar for ny dialog om Kielland-ulykken09:42NorgeKun en av fem offentlige virksomheter bruker kunstig intelligens09:41SportHegerberg fikk høythengende pris09:17Penger– For mange muslimer er renter et større tabu enn å spise svinekjøtt09:10NorgeSikkerhetsregler for campingplasser utsettes09:09PengerMilliardoverskudd i Norske Skog
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus