EUs overnasjonale domstol med banebrytende dom:

EU-domstolen setter dansk lov til side - med tilbakevirkende kraft

<p>EU FORAN NASJONALE LOVER: Arbeidsgivere som følger nasjonal lov, kan mange år etterpå bli dømt etter et annerledes EU-lovverk, ifølge ny prinsippavgjørelse i EU-domstolen i Luxembourg. Norge og EØS neste?</p>
EU FORAN NASJONALE LOVER: Arbeidsgivere som følger nasjonal lov, kan mange år etterpå bli dømt etter et annerledes EU-lovverk, ifølge ny prinsippavgjørelse i EU-domstolen i Luxembourg. Norge og EØS neste? Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Danske personer og bedrifter som opptrer i henhold til dansk lovgivning, kan i ettertid bli dømt av EU-domstolen etter EUs lovverk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er den prinsipielt oppsiktsvekkende avgjørelsen EU-domstolen i Luxembourg kom med forrige uke.

Stridens kjerne dreier seg om en 60-åring som ble oppsagt i 2009, har rett til tre måneders etterlønn eller ikke. Firmaet tapte i en rettssak i Danmark mot den nå avdøde mannen, men anket til dansk høyesterett.

Høyesterett ba så EU-domstolen avklare det prinsipielle spørsmålet om EU-retten trumfer danske lover også i en slik sak som denne, en strid mellom private interesser.

EU-domstolen slår nå fast at også i private rettstvister settes danske lover til side hvis EU har andre bestemmelser.

Les også: Konservative EU-tilhengere fikk gavepakke av EU-domstolen i dag

Hjelper ikke å følge loven

EU-domstolen uttaler seg ikke om EØS, men gjennom EØS-avtalen er det kjent at også Norge må følge EU-retten i arbeidslivet.

– En het potet, kommenterer Jens Kristiansen, professor i arbeidsrett ved Københavns Universitet i Fyens.dk.

«Selv om du som arbeidsgiver innretter deg i overensstemmelse med dansk lovgivning og dansk rettspraksis, kan du likevel ha gjort noe galt, som du kan komme til å svi for økonomisk. Det er det prinsipielle,», sier professoren.

Les også: EFTA-domstolen går mot havnearbeiderne i Holship-strid

Lovlydige bedrifter kan få millionsmell

Den danske regjeringen påpekte i sitt innlegg at saken reiser det prinsipielle spørsmålet om EU-retten kan anvendes til å pålegge private arbeidsgivere en etterbetaling ved oppsigelse, selv om arbeidsgiveren er fritatt for det etter nasjonal rett.

Jyllands-Posten skriver at dommen kan få store økonomiske virkninger for danske selskaper, og trekker fram en oppsigelsessak fra 2005 ved selskapet TDC. Der ventes nå millionkrav i fleng fra oppsagte fra mange år tilbake.

Les også: Ukentlig arbeidstid på 84 timer lovlig ifølge EU-direktiver

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus