Ap: – Feilslått strategi om kommunesammenslåinger

Arbeiderpartiets kommunalpolitiske talsperson Helga Pedersen mener kommunalminister Jan Tore Sanner (H) ikke tar realitetene inn over seg når det gjelder mandagens resultatet av folkeavstemningene om kommunesammenslåing. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Arbeiderpartiets kommunalpolitiske talsperson Helga Pedersen mener kommunalminister Jan Tore Sanner (H) ikke tar realitetene inn over seg når det gjelder mandagens resultatet av folkeavstemningene om kommunesammenslåing. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har vært en feilslått strategi å bruke inntektssystemet til å true fram kommunesammenslåinger, sier Aps kommunalpolitiske talsperson Helga Pedersen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag ble det avholdt folkeavstemning i 23 kommuner om sammenslåing – og resultatet viser en laber stemning blant folket for sammenslåing. Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) sa mandag at litt under halvparten av kommunene har sagt ja, og at det betyr at det er et godt grunnlag for å gå videre.

I mange tilfeller sier noen kommuner ja til sammenslåing, mens nabokommunen sier nei.

Aps kommunalpolitiske talsperson Helga Pedersen sier til Klassekampen at hun mener kommunalministeren ikke tar realitetene inn over seg. Etter hennes oppfatning har ikke regjeringen greid å overbevise folk om fordelene med å endre kommunegrensene. Dermed har mange fått et abstrakt forhold til målet om færre og større kommuner, tror hun.

– Folkeavstemningene ville ha fått et annet resultat om regjeringen hadde fokusert mer på konkrete fordeler ved at kommuner går sammen, sier Pedersen.

Flere kommuner hadde mange alternativ på stemmeseddelen, og folkets tilbakemelding ga ikke noe klart svar.

– Vi kan ikke tvinge sammenslåing på folk som ikke gir tilslutning til den. Så da må den som sier nei få viljen sin, sier Pedersen.

Jan Tore Sanner var i tirsdag ikke tilgjengelig for en kommentar til avisen.