Tror ny valglov kan føre til flere menn på Stortinget

Illustrasjonsfoto av Stortinget. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto av Stortinget. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Flere menn, kjendiser og partiveteraner på Stortinget kan bli konsekvensen av regjeringens foreslåtte endringer i valgloven, frykter Oslo Arbeiderparti.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av de foreslåtte endringene gjør at en kandidat kan slå ut en toppkandidat fra valglisten dersom vedkommende har ekstrastemmer fra 8 prosent av velgerne, skriver Dagens Næringsliv.

Oslo Arbeiderpartis leder Frode Jacobsen tror lovendringen vil føre til at flere menn blir valgt inn på Stortinget. Han mener det er bedre at demokratiet internt i partiet bestemmer. Han tror også kjente og populære personer som plasseres langt nede på listen, kan komme til å bli valgt inn.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier til avisen at han neppe ville ha blitt valgt inn på Stortinget med de foreslåtte reglene.

– Jeg ville ikke ha kommet inn dersom loven hadde vært endret da jeg var kandidat i 2005. Da ville det fort ha vært en annen godt voksen og kjent ordfører lenger ned på listen som hadde fått stortingsplassen, sier han.

Lovforslagene ligger til behandling i kontroll- og konstitusjonskomiteen, og skal etter regjeringens plan gjelde fra og med stortingsvalget i 2017.

Personvernpolicy