Stortinget sa nei til Libya-evaluering

Ap-leder Jonas Gahr Støre var utenriksminister da Norge sendte kampfly til Libya i 2011. I dag ønsker verken han eller statsminister Erna Solberg (t.h.) en ekstern evaluering av Norges deltakelse i militæroperasjonen. Bildet ble tatt på Stortinget i januar i år.
Ap-leder Jonas Gahr Støre var utenriksminister da Norge sendte kampfly til Libya i 2011. I dag ønsker verken han eller statsminister Erna Solberg (t.h.) en ekstern evaluering av Norges deltakelse i militæroperasjonen. Bildet ble tatt på Stortinget i januar i år. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Stortinget sa tirsdag nei til en ekstern gransking av Norges deltakelse i Libya-krigen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er smertefullt for norske politikere å snakke om Norges deltakelse i Libya-krigen, tror forsker Morten Bøås.

Stortinget vendte tirsdag tommelen ned for et forslag fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Venstre og SV om en ekstern gransking av Norges bidrag i militæroperasjonen i Libya i 2011.

– Jeg synes det er synd, siden vi hadde trengt en mye større offentlig debatt om det norske engasjementet i Libya-krigen, sier forsker Morten Bøås ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) til NTB.

Les også: USA: – Inntil 6.000 IS-krigere i Libya

IS-krigere

Kampfly fra USA, Frankrike, Norge og andre NATO-land ga luftstøtte til opprørerne som styrtet Libyas mangeårige diktator Muammar Gaddafi i 2011. Siden da har landet vært preget av anarki og kaos, og USA anslår at ekstremistgruppa IS nå har opptil 6.000 krigere i Libya.

Et samlet Storting støttet deltakelsen i militæroperasjonen i 2011, og Bøås har inntrykk av at mange politikere i dag er mest opptatt av å glemme hele krigen. Han tror politikerne synes det er smertefullt å snakke om Libya-engasjementet.

– Å ta innover seg det som skjedde, åpner for smertefulle selverkjennelser, sier han.

Han er ikke veldig overrasket over at stortingsflertallet ikke vil evaluere militæroperasjonen, siden dette kan innebære en politisk belastning. Denne belastningen mener han likevel at politikerne burde tatt.

– Det kunne ført til en mer bevisst offentlig samtale både om Libya og hvordan Norge bør forholde seg til lignende situasjoner i framtida.

– Overdreven frykt for folkemord

Av alle NATO-landene som sendte kampfly til Libya, var Norge blant dem som slapp flest bomber. Stoltenberg-regjeringens beslutning om å delta ble tatt raskt, uten debatt i Stortinget.

Formålet var å beskytte sivile i borgerkrigen som ble utløst da et opprør mot Gaddafi brøt ut under den arabiske våren. Et vedtak i FNs sikkerhetsråd åpnet for å bruke alle nødvendige midler for å beskytte libyske sivile.

Politikere både i Norge og andre NATO-land fryktet at Gaddafi kunne iverksette et folkemord i byen Benghazi. I likhet med andre eksperter mener Bøås at frykten var overdreven – selv om tapstallene kunne blitt høye hvis Benghazi hadde blitt erobret av Gaddafis styrker.

– Ingenting tydet på at Gaddafi var i ferd med å gjennomføre et folkemord, sier Bøås, som mener NATO-landene tok en feil beslutning da de grep inn i Libya, og at de burde satset sterkere på diplomatiske virkemidler da konflikten brøt ut.

Les også: FN med grufull rapport fra Libya

Skal vurdere Afghanistan

Lederen av Stortinget utenriks- og forsvarskomité, Anniken Huitfeldt (Ap), vil se evalueringen av Norges milit