Fortsatt politisk kaos i Spania

Har ikke Spania klar en ny regjering mandag, blir nasjonalforsamlingen i Madrid oppløst for nyvalg.
Har ikke Spania klar en ny regjering mandag, blir nasjonalforsamlingen i Madrid oppløst for nyvalg. Foto: Andrea Comas / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fire måneder etter valget har ingen maktet å stable en regjering på beina i Spania. Et siste forsøk er i gang for om mulig å unngå nyvalg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kong Felipe kalte tirsdag inn lederne i de største partiene i et siste forsøk på å få Spania ut av det politiske dødvanne som har preget landet siden valget i desember.

Ingen har klart å sanke nok støtte til en styringsdyktig regjering. Men sosialdemokratene i PSOE gjør nå nok et forsøk på å sanke støtte for et koalisjonsalternativ sammen med en regional partigruppering kalt Compromis.

– Det er fortsatt tid, og vi må prøve, sier PSOEs talsperson Antonio Hernando til AFP.

Mandag er siste frist. Er ikke en ny statsminister klar da, må det trolig nyvalg til 26. juni.

Sjansene for å nå en enighet og unngå nyvalg er fortsatt små, skriver Reuters.

Ikke løsningen?

Flere ser ut til å tro at det i stedet går mot nyvalg nå.

– Jeg er klar og villig til å kjempe nok en gang, har fungerende statsminister Mariano Rajoy sagt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Problemet er at nyvalg ikke nødvendigvis løser noe. Meningsmålingene antyder et lignende resultat en gang til, og dermed risikerer spanjolene at politisk lammelse vil prege landet i månedsvis.

Det er ikke gode nyheter i eurosonens fjerde største økonomi, som fortsatt jobber for å komme seg etter nedgangstider og økonomiske innstramminger.

Vanskelig

Rajoy og hans konservative Partido Popular vant valget 20. desember med 123 av 350 mandater i nasjonalforsamlingen. Men han har ikke klart å sanke nok støtte blant mulige koalisjonspartnere til å danne regjering.

Rajoy ser gjerne for seg en storkoalisjon med sosialdemokratene i PSOE, men han har fått nei, og beskjed om at partiet gikk til valg for å felle nettopp PP.

PSOE og partileder Pedro Sanchez inngikk i stedet et samarbeid med sentrumsliberale Ciudadanos, men har heller ikke hatt nok støtte i ryggen etter at protestpartiet Podemos på venstresiden avviste et samarbeid.