Meny

Samler Trøndelag til ett rike

Utsikt mot øst fra tårnet i Nidarosdomen i Trondheim. Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag blir etter alt å dømme slått sammen. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stiklestad blir på nytt scene for norsk historie når fylkestingene i Nord- og Sør-Trøndelag ved lunsjtider onsdag etter alt å dømme sier ja til sammenslåing.

Går alt etter planen, vil Stortinget behandle søknaden i juni, og Trøndelag bli samlet til ett fylke – eller region – fra 1. januar 2018.

– Dette er 200 år etter at danskekongen delte Trøndelag i to. For oss blir dette en historisk dag, sier fylkesordfører Tore O. Sandvik i Sør-Trøndelag fylkeskommune.

Adresseavisens politiske redaktør Tone Sofie Aglen er trygg på at begge fylkestingene vil si ja med klart flertall, men understreker at motstanden til dels har vært sterk – først og fremst i Nord-Trøndelag.

Den nye regionen vil få sitt administrative hovedsete i Steinkjer, mens fylkesordføreren skal sitte i Trondheim. De to fylkene vil stemme separat til stortingsvalget neste år, men planen er felleslister fra og med valget i 2021.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus