Meny

Serbias EU-vennlige statsminister fortsetter

Statsminister Aleksandar Vucics nasjonalkonservative SNS ser ut til å ha vunnet en klar seier i valget på ny nasjonalforsamling i Serbia søndag. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Aleksandar Vucics og hans nasjonalkonservative parti vant som ventet valget i Serbia, men får følge av uventet mange ultranasjonalister i nasjonalforsamlingen.

Ifølge den statlige valgkommisjonen fikk Vucics parti 48,25 prosent av stemmene og sikret seg dermed 131 av de 250 plassene i nasjonalforsamlingen.

Dette var en tilbakegang fra forrige valg da partiet fikk 158 representanter i den serbiske nasjonalforsamlingen.

Regjeringens koalisjonspartnere, Sosialistpartiet, fikk 11 prosent oppslutning i valget og ble med det landets nest største parti.

Ultranasjonalister

Vojislav Seseljs ultranasjonalistiske parti SRS fikk 8 prosent av stemmene og sikret seg 21 representanter i nasjonalforsamlingen, der de røk ut i 2012.

Seselj ble i forrige måned frifunnet for en omfattende tiltale om krigsforbrytelser ved Den internasjonale straffedomstolen for det tidligere Jugoslavia (ICTY) i Haag.

Partiet hans er motstandere av EU-medlemskap og vil ha tettere bånd til Russland. Serbia startet samtaler med tanke på medlemskap i unionen i desember i fjor, og prosessen skal etter planen være ferdig i løpet av 2019.

Det ultranasjonalistiske partiet DSS-Dveri havnet også over sperregrensa på 5 prosent og blir representert i den serbiske nasjonalforsamlingen, og det samme blir sentrumspartiet Det demokratiske parti, det liberale partiet Nok er nok og en liberal koalisjon ledet av tidligere president Boris Tadic.

Klart mandat

46 år gamle Vucic, som har vært statsminister siden 2014, sa i forkant av valget at han trengte et klart mandat for å gå videre med potensielt upopulære reformer som må til for at landet skal bli medlem av EU.

Med nærmere 50 prosent av stemmene mener Vucic å ha fått dette, og han kaller resultatet historisk.

– Resultatet gir tydelig støtte til vårt demokrati, vår diplomatiske innsats og til europeisk integrasjon, sa han natt til mandag.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus