Regjeringen åpner for å registrere alle flypassasjerer

Justisminister Anders Anundsen (Frp) åpner for at Norge kan slutte seg til dette registeret, eller opprette sitt eget. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Justisminister Anders Anundsen (Frp) åpner for at Norge kan slutte seg til dette registeret, eller opprette sitt eget. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Justisminister Anders Anundsen (Frp) åpner for at Norge kan slutte seg til et europeisk register for flypassasjerer, eller opprette sitt eget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det nye EU-registeret vil inneholde navn, passinformasjon, reiserute, setenummer og kredittkortinformasjon. Det inkluderer også opplysninger om hvordan billetten ble betalt, kontaktinformasjon til den reisende, og informasjon om eventuell bagasje.

– Norge har ennå ikke tatt stilling til etablering av et PNR-system for Norge, men når våre nærmeste samarbeidspartnere både i EU og USA delvis har og delvis kommer til å innføre det, er det naturlig for Norge å vurdere dette raskt, skriver Anundsen i en epost til VG etter torsdagens EU-møte i Luxembourg.

Les også: Anundsen ba pressetopp om møte etter kritikk

Statsråden deltok på ministermøtet som endelig vedtok å opprette Passenger Name Record (PNR). Direktivet pålegger flyselskap å dele informasjon med myndighetene om alle passasjerer som reiser til eller fra flyplasser i EU.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet er sterkt i tvil om omfanget står i forhold til nytten av å samle personopplysningene.

– Den eneste grunnen til at man blir registrert her, er at man skal ut og reise med fly. Det er et større inngrep mot personvernet enn å gå etter de som myndighetene måtte ha et søkelys mot. De må dokumentere at det har en effekt og er et reelt verktøy i kampen mot terrorisme, og det er vanskelig å få øye på, mener Thon.

Les også: Flertallet godtar mer overvåking i kamp mot terror