Regjeringens helseinnsats får terningkast tre

MIDT PÅ TREET: Helse- og omsorgsminister Bent Høi (H) og resten av regjeringen får godkjent minus for sin helseinnsats.
MIDT PÅ TREET: Helse- og omsorgsminister Bent Høi (H) og resten av regjeringen får godkjent minus for sin helseinnsats. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

På en skala fra 1 til 6 får regjeringen 3,4 av folket for sitt arbeid med å løse oppgavene i helsevesenet. Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) er mellomfornøyd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg vil gjerne ha det tallet opp. Jeg tror at det vil skje når folk ser resultatene av vår politikk, sier Høie til NTB.

I TNS Gallups politiske helsebarometer har 1.728 personer gitt regjeringen terningkast for innsatsen de siste årene. Høyre- og Frp-regjeringen får 3,4 i snitt. Ikke uventet får de best karakter av sine egne velgere, men ikke høyere enn 3,9 og 3,8 i snitt fra henholdsvis Høyre- og Frp-velgerne. SV-velgerne er mest kritiske og gir 2,4 for regjeringens innsats i helsepolitikken. Høie har sin teori på de mellomgode resultatene:

– Helse er et område der det er store oppgaver som skal løses, og det er store og varierte forventninger til oss. Det er også områder der folk, med rette, er utålmodige. Da blir de nok også mer kritiske.

Kontakten

Ifølge Høie fins det undersøkelser som viser at folk som selv har vært i kontakt med helsevesenet, er mer fornøyde med helsetjenestene. I Helsebarometeret er befolkningen over 75 år klart mest fornøyd og gir regjeringen terningkast 3,9 i snitt:

– En 70-åring bruker helsetjenester dobbelt så mye som en 40-åring. De som er i kontakt med helsetjenesten danner seg et mer positivt bilde enn dem som bare får inntrykk gjennom den offentlige diskusjonen og mediene. Der er ofte søkelyset rettet mot det som ikke fungerer eller dårlige enkeltopplevelser, sier Høie.

Han tror folk nå vil oppleve nye og bedre tilbud og dermed få bedre inntrykk av helsevesenet:

– Vi begynner nå å se resultater av vår helsepolitikk: Ventetidene går ned, det er 42.000 færre i helsekøer nå. Vi har innført pakkeforløp for kreft, som vi får veldig bra tilbakemelding på. I 2015 kom 30.000 pasienter med mistanke om kreft inn i denne ordningen

Ansvarsfordeling

Ifølge undersøkelsen forventer ni av ti spurte at Stortinget og regjeringen skal løse dagens problemer i helsevesenet, men knapt fire av ti personer synes de lykkes i særlig grad.

– Det er selvsagt Storting og regjering som har ansvar for å legge til rette for en god helsetjeneste i Norge på et overordnet nivå. Men folks inntrykk av helsetjenesten oppstår i møte mellom pasient og helsetjenesten, sier statsråden.

Ifølge undersøkelsen mener folk at oppgavene i helsevesenet er en av de tre største utfordringene Norge står overfor. Bare innvandringsproblematikk og fallende oljepris, som preger nyhetsbildet, ses på som mer utfordrende. Høie mener vurderingene folk har gjort gjenspeiler situasjonen Norge er i nå.

– Hvordan ser dere på denne typen undersøkelser?

– Jeg syns alltid det er viktig med tilbakemeldinger på politikken vi fører, det får vi på mange måter, dette er en av dem. Det gir inspirasjon til å jobbe enda hardere for å skape resultater for pasienter i møte med helsetjenesten, sier Høie.

Personvernpolicy