Frp snakker om ytterligere asylinnstramming

nnvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug på landsmøtet til FrP på Gardermoen i helgen. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)
nnvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug på landsmøtet til FrP på Gardermoen i helgen. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fremskrittspartiet diskuterer omfattende reform av hele asylinstituttet og vil heller satse på mer hjelp i flyktningenes nærområder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det går frem av forslaget til resolusjon som ble lagt frem på partiets landsmøtet lørdag. Argumentene går på at man slik kan hjelpe flere, samt ivareta behovet for å sikre politisk kontroll med Norges grenser.

Mye tyder på at resolusjonen vil bli vedtatt under avstemningen søndag.

– Asylinstituttet har et akutt behov for umiddelbar reform, heter det i teksten.

Hjelp i nærområdene skal finansieres med penger som i dag benyttes på asylordningen.

Les også: – Islamisme er ikke annet enn nazisme i sin verste form

– Avtalen mellom EU og Tyrkia er i praksis en erkjennelse av at dagens asylsystem har utspilt sin rolle og det er uklart om avtalen kan bidra til å redusere migrasjonspresset mot Europa, utdypes det i resolusjonsteksten.

– Utenfor kvoteordninger

Avtalen mellom EU og Tyrkia, og kravet om visumfrihet for tyrkiske borgere i EU vekker bekymring hos flere fylkeslag. Frp vil derfor diskutere om Norge bør arbeide for å endre de grunnleggende utfordringene de ser med dagens asylordning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Tajik roser Jensen for klar tale

Ifølge forslaget bør Norge:

  • Vurdere å ikke ta del i fordelingssystem og asylavtale med Tyrkia.
  • Stå utenfor EUs mulige kvoteordning for flyktninger.
  • Ta initiativ til en gjennomgang og endring av Schengen-avtalen slik at grensekontroll mot andre Schengen-land kan opprettholdes ved behov.

Innvandring- og asylpolitikk er den ene av to hovedresolusjoner som behandles på partiets landsmøte. Temaet har likevel vakt forholdsvis liten debatt i landsmøtesalen.

Les også: Listhaug vil gi flyktninger på asylmottak kurs i norsk kultur

– Skal miste asylrett

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) la i vår frem en innstrammingspakke, som ennå ikke er behandlet i Stortinget. Men allerede ser mange på grasrota i Frp behov for ytterligere innstramming i asylpolitikken.

Asylsøkere som forsvinner fra mottak for bevisst å unndra seg kontroll, skal miste retten til asyl, er ett av de nye forslagene som har kommet til.

Dessuten mener forslagsstillerne at kommuner ikke kan påtvinges asylmottak. Lokale folkevalgte skal få rett til å godkjenne om det skal etableres nye mottak i deres kommune.

Behandling av asylsøknader må trappes opp slik at grunnløse søkere kan sendes ut raskere, heter det i forslaget. Arbeidet med å returnere kriminelle og personer uten beskyttelsesgrunnlag bør også prioriteres, heter det videre.

Les også: Listhaug er Hagens soleklare favoritt