Frp-ere langet ut mot Ap og SV i eldreomsorgsdebatt

<p>Frp legger frem sin alternative nasjonale transportplan for årene 2014-2023 under en pressekonferanse i partilokalene i Oslo mandag formiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)</p>
Frp legger frem sin alternative nasjonale transportplan for årene 2014-2023 under en pressekonferanse i partilokalene i Oslo mandag formiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Fremskrittspartiets Bård Hoksrud er «fly forbanna» over at byrådene i Oslo og Bergen vil bremse bruken av private sykehjemsaktører.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hoksrud innledet eldreomsorgsdebatten på partiets landsmøte med å ta et kraftig oppgjør med Arbeiderpartiet og SV, som nå styrer hovedstaden. Eiendomsskatten som innføres i Oslo ble begrunnet med at eldreomsorgen skulle få et løft, men i stedet kom det kutt, fremholdt han.

– Er det noe som gjør meg forbanna, så er det faktisk dette. SV og Ap krever at private sykehjem som driver godt, skal bli tvunget til å redusere tilbudet, sa Hoksrud.

– Det er gammeldags, det er uverdig og det er skammelig, sa Hoksrud, som svelget hardt og var tydelig beveget under innlegget.

Han fikk støtte av en rekke delegater, som også er kraftig irriterte på de Ap-styrte storbyene. Umyndiggjøring av eldre, frihet til å velge og fordeler med økt konkurranse gikk igjen i en rekke innlegg.

Les også: Jensen åpnet Frps landsmøte til stående applaus

Få opptatt statlig prøveprosjekt

Imidlertid var det knapt noen som snakket om en av Frps gamle kjernesaker, nemlig at staten skal overta ansvaret for eldreomsorg. Prøveprosjektet som startet i fjor høst skulle omfatte tjue kommuner, men flere og flere trakk seg, og nå er det bare syv igjen.

– Hvorfor gikk det slik? Mistanken er at det var fordi det var Frp som foreslo det. Derfor ble det ikke noe, sa Bent Kittelsen fra Vestfold Frp, og ba regjeringen følge opp saken fremover.

Olav Harald Ulstein fra Møre og Romsdal Frp mener mange kommuner vegret seg fordi de var usikre på hvilken av de to modellene i prøveprosjektet de ville havne i.

– Jeg kan vise til min egen kommune. Vi ville få 24 millioner kroner ekstra, men flertallet sa nei fordi det var øremerkede midler, sa han.

Les også: Regjeringen skjerper kravet til inntekt ved familieinnvandring

– Ideologisk motstand

Mangelen på debatt på landsmøtet skyldes ikke at det er manglende interesse internt i Fremskrittspartiet for spørsmålet, mener Hoksrud.

– Det er nok fordi at dette prosjektet er i gang og vil bli gjennomført. Vi har mange delegater fra hele landet, og det er mange temaer de ønsker å ta opp, sier han.

Til tross for tilbakemeldinger fra ordførere og rådmenn om at de fryktet å komme dårligere ut av ordningen økonomisk, mener Hoksrud at motstanden er ideologisk begrunnet.

– Og så stilles det kriterier som betyr at de ikke vil kunne kutte i eldreomsorgen de neste tre årene. Det er nok noen i administrasjonen og rådmenn som gjerne vil gjøre endringer hvor de vil, sier han.

Les også: Taper 40 millioner på Frps eldrereform

Annerledes enn ventet

Helge Eide, områdedirektør i kommuneorganisasjonen KS, mener forsøksprosjektet endte opp annerledes enn hva mange kommuner hadde sett for seg.

– Mange trodde i utgangspunktet at eldre ville får innvilget sykehjemsplass, og så skulle staten ta regningen uten noen form for budsjettkontroll. Slik er det selvsagt ikke, sier Eide til NTB.

Noen kommuner var også opptatt av at eventuelle innsparinger ville gå tilbake til staten i stedet til kommunen, påpeker han. Eide tror derimot ikke at det ligger ideologisk motstand bak, men at kommunene selv gjerne vil bestemme.

– Man opplever at forsøket er en dramatisk inngripen i muligheten til å utforme pleie- og omsorgstjenesten ut fra lokal kunnskap, sier han.
Les også:

Full stopp for stoppeklokken i norsk eldreomsorg

Varsler om pillerot i Oslos eldreomsorg

Ap mener Oslo-byrådet er arrogant om eldreomsorg

Personvernpolicy