Meny

KrF gir regjeringen asylstryk

KrFs fungerende partileder Dagrun Eriksen er sterkt kritisk til flere av regjeringens forslag til innstramminger i asylpolitikken. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringens forslag til asylinnstramminger står til stryk, mener KrF-leder Dagrun Eriksen. Hun ber Frp droppe alt snakk om enda strengere asyltiltak.

Før helgens landsmøte i Fremskrittspartiet foreslår en rekke fylkeslag nye innstrammingstiltak i asyl- og innvandringspolitikken.

Det får den fungerende KrF-lederen til å reagere.

– Dette er ikke tiden for å snakke om ytterligere innstramminger. Vi må få til et godt regelverk, men det er noen smertepunkter som må endres i det forslaget som ligger der, sier hun til NTB.

Det forhandles i disse dager om innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaugs (Frp) asylforslag i Stortinget, hvor det blir åpen høring om saken 28. april.

– Hvis regjeringen i forhandlingene prøver å legge inn ytterligere innstramminger, tror jeg ikke de helt har forstått budskapet fra de to sterke samarbeidspartiene KrF og Venstre, sier Eriksen.

– Står til stryk

I sin tale til KrFs landsstyre fredag slo Eriksen fast at regjeringens forslag bryter med partiets grunnkrav i asylpolitikken.

– For det første: Vi skal verne om retten til familieliv. For det andre: Vi skal ta oss av barna som kommer hit på en god og verdig måte. For det tredje: Vi skal respektere folkeretten, sa Eriksen.

– Dessverre stryker regjeringens innstrammingslov på alle disse punktene. Det må Stortinget rette opp! sa hun.

I tur og orden tok Eriksen for seg noen av de forslagene KrF er kritisk til, blant annet det som gjelder familiegjenforening.

– Forslaget vil bety at man nekter mennesker med beskyttelsesbehov retten til et familieliv i årevis, sa Eriksen.

Les også:  Støre vil ha egenandeler fra asylsøkere med penger

– Legg det bort!

KrF reagerer også sterkt på forslaget om økt bruk av midlertidig opphold for enslige mindreårige asylsøkere.

Eriksen viste til at midlertidighet for barn over 16 år ikke har noen effekt på antallet barn som legger ut på flukt.

– Hvorfor insisterer regjeringen på å innføre mer av det som ikke virker? Ingen høringsinstanser støtter regjeringens forslag på dette punktet – ikke én eneste.

– Kjære statsminister: Lytt til forskningen, lytt til fagfolkene, lytt til egne fagetater, les statistikken og ikke minst tenk på barna – og legg bort dette forslaget!

Les også:  AUF med asylopprør i Arbeiderpartiet

Vil ha pakke mot ledighet

Eriksen vikarierer som partileder i Knut Arild Hareides pappapermisjon. I talen brukte hun også mye tid på den forverrede økonomiske situasjonen i Norge. Hun viste til en vekst på bare 1 prosent i fjor og en ledighet som har nådd 4,8 prosent.

– Derfor vil KrF ha en tiltakspakke på 1,5 milliarder kroner rettet mot Sør- og Vestlandet og ungdom. Det vil være vårt viktigste krav i revidert nasjonalbudsjett, sa hun.

Budsjettet blir presentert 11. mai, og KrF vil finansiere tiltakene med økt oljepengebruk.

– Vi trenger tiltak som virker raskt, fremfor om noen år. Vi trenger tiltak som stimulerer sysselsetting i privat sektor, fremfor i det offentlige, sa hun.

I tillegg tar KrF til orde for flere studieplasser for å omskolere ingeniører og andre som blir ledige, samt økte bevilgninger til investeringsstøtte gjennom Innovasjon Norge og Enova.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus