Mot seier for Clinton og Trump i New York

Donald Trump (t.v.) vil gå seirende ut av republikanernes nominasjonsvalg i New York, mens Hillary Clinton (t.h.) ser ut til å trekke det lengste strået i demokratenes nominasjonsvalg. Foto: Reuters / NTB scanpix
Donald Trump (t.v.) vil gå seirende ut av republikanernes nominasjonsvalg i New York, mens Hillary Clinton (t.h.) ser ut til å trekke det lengste strået i demokratenes nominasjonsvalg. Foto: Reuters / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hillary Clinton og Donald Trump vinner nattens nominasjonsvalg i New York, skal man tro meningsmålingene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Delegater i USAs nominasjonsvalg:

Demokratene:

  • Hillary Clinton: 1.289 (støttes i tillegg av 469 superdelegater)
  • Bernie Sanders: 1.045 (støttes i tillegg av 31 superdelegater)

En kandidat trenger 2.383 delegater for å vinne nominasjonen. Superdelegatene er tillitsvalgte i partiet som står fritt til å velge hvilken kandidat de støtter. De kan ombestemme seg helt frem til landsmøtet i juli.

Republikanerne:

  • Donald Trump: 756
  • Ted Cruz: 559
  • John Kasich: 144

En kandidat trenger 1.237 delegater for å vinne nominasjonen på Republikanernes landsmøte.


(Kilder: RealClearPolitics, NTB)

Ifølge de siste to meningsmålingene vil Clinton sikre seg mellom 53 og 55 prosent av stemmene i demokratenes nominasjonsvalg og dermed få med seg mellom 10 og 15 flere delegater enn Bernie Sanders til partiets landsmøte i juli.

En sammenstilling av de siste åtte meningsmålingene, gjort av RealClearPolitics , gir Clinton et forsprang på 53,1 prosent, mot 41,4 for Sanders. Dersom dette blir resultatet, får hun i så fall med seg rundt 130 delegater, mens Sanders får 117.

Les også: Trump blandet 9/11 og 7-Eleven

Klart forsprang

Demokratene stiller med hele 247 delegater og 44 superdelegater fra New York, og bare California har dermed flere.

De ordinære delegatene vil bli fordelt i henhold til oppslutning, mens superdelegatene står fritt til å velge helt frem til landsmøtet.

Clinton har hittil i nominasjonskampen sikret seg støtte fra 1.289 delegater, samt fra 469 superdelegater, som rett nok kan ombestemme seg helt frem til landsmøtet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sanders har 1.045 delegater i ryggen, samt 31 superdelegater.

For å vinne demokratenes nominasjonskamp trengs 2.383 delegater, og inkludert superdelegatene mangler Clinton dermed bare 625 delegater. Sanders mangler 1.307 delegater.

Les også: Clinton irritert over Sanders i demokratisk debatt

Forsprang til Trump

Blant republikanerne ser New York ikke uventet ut til å gå i Donald Trumps favør, selv om forspranget til Ted Cruz ikke er stort.

Den siste meningsmålingen tyder på at Trump vil få 55 prosent av stemmene i New York, mot 21 prosent for John Kasich og 18 prosent for Cruz.

Et gjennomsnitt av de åtte siste meningsmålingene, utarbeidet av RealClearPolitics , gir Trump 53,1 prosent, mot 22,8 for Kasich og 18,1 prosent for Cruz.

Republikanerne har 95 delegater i New York, og disse vil bli fordelt i henhold til oppslutning.

Hittil i nominasjonsprosessen har Trump sikret seg støtte fra 756 delegater, mens Cruz har 559. For å bli partiets presidentkandidat til høsten trengs 1.237 delegater i ryggen.

Les også:

Økt støtte til Trump i ny måling

Clinton og Sanders i New York-«oppgjør»

Clinton advarer mot Trump-utnevnt dommer