Meny

Korrupte Moldova kan gå fra EU til Russland:

Moldovas visestatsminister: – Det er nå eller aldri

RETT FRA RUSSLAND: – Moldova ønsker ikke å være en arena for global maktkamp. Vi ønsker samarbeid med både EU og Russland, sier visestatsminister og utenriksminister Andrei Galbur til ABC Nyheter, like etter at han kom hjem fra samtaler med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Moldova er så korrupt at regjeringen har innført tre måneders stans i alle offentlige kontroller. For alle kontrollører skal ha bestikkelser hver gang de dukker opp. Korrupsjonen kan få Moldova til å havne i allianse med Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Moldova:

Beliggenhet og areal: Moldova ligger mellom Ukraina og Romania og har ikke tilgang til sjøen. Arealet er 33.851 kvadratkilometer, under halvparten av Finnmark fylkes. Transdnjestr er en liten utbryterrepublikk Moldova har mistet kontrollen over. Russiske styrker er utplassert der.

Befolkning: Drøyt 3,5 millioner innbyggere. 520.000 har reist utenlands. Flerallet er moldovere som snakker rumensk, men landet har også russere, gaugazere og rumenere.

Mange moldovere har også rumensk eller ukrainsk pass.

Økonomi: Moldova er Europas fattigste land. Brutto nasjonalprodukt (BNP) per innbygger sank til 1740 amerikanske dollar (14.000 kroner) i 2015. Kosovo er Europas nest fattigste land med 3400 dollar,

NB: Etter at artikkelen er publisert, la WTO 19. april fram tall som viser at Ukraina har blitt fattigst, med 1000 dollar per hode.

Korrupsjon: Moldova ligger sammen med Kosovo på 103. plass i organisasjonen Transparency Interntionals liste over korrupsjon, der nr. 1 på lista, Danmark har minst korrupsjon. Norge er på 5. plass.

Historie: Moldova var del av Romania i mellomkrigstida. Etter 2. verdenskrig ble landet innlemmet i Sovjetunionen. Fra 1991 ble landet selvstendig.

I 2001 ble landet ledet av kommunisten Vladimir Voronin, som gikk av etter opptøyer som krevde flere liv. Han sitter fortsatt i parlamentet, mens skiftende koalisjonsregjeringer siden da har kalt seg «Allianse for europeisk integrasjon».

I 2014 inngikk Moldova en assosiasjonsavtale med EU, noe som gjorde Russland rasende. Russland innførte importstopp for en rekke moldovske landbruksvarer og vin.

Uro og misnøye med gjennomkorrupte regjeringer og kjøp og salg av parlamentsmedlemmer fra det ene partiet til det andre, har ført til en rekke regjeringsskifter.

CHISINAU (ABC Nyheter): Den ene dagen diskuterer han Moldovas storpolitiske skvis mellom EU og Russland med utenriksminister Sergej Lavrov i Moskva.

Den neste skryter visestatsminister og utenriksminister Andrei Galbur overfor ABC Nyheter over at regjeringen hans stopper all offentlig kontroll - som tegn på regjeringens kamp mot korrupsjon.

– Fakta som folk kan føle, taler høyest når de skal bedømme vår regjering, sier Galbur, som tar imot ABC Nyheter på sitt kontor sentralt i hovedstaden Chisinau, et par dager etter sitt april-besøk til den russiske utenriksministeren.

I Moldova er korrupsjonen så utbredt at landets innbyggere har sett seg lei på den EU-vennlig eliten, og fler og fler orienterer seg mot Russland.

Dermed kan regjeringens innsats mot korrupsjon - eller mangel på sådan - slå ut på det storpolitiske bildet i Europa:

Vil Moldova, inneklemt mellom Romania og de svært utsatte områdene i Ukraina, forbli på EUs side, eller knytte seg til Russland?

Les: Moldova kan falle i Putins hender

Overbevist om bedre tider

En av de verste økonomiske byrdene borgere og næringsliv lider under i Europas fattigste land, er strømmen av offentlige kontrollører som kommer på besøk.

Det være seg kontrollen av det elektriske anlegget, avløpssystemet, vannledningen - alltid må den som blir utsatt for kontroll, punge ut med bestikkelser for ikke å havne i trøbbel.

Dermed har du et land der regjeringen framholder som en seier i kamp mot korrupsjon, å stanse all offentlig kontroll. Regjeringen er hasteinnsatt og den femte i rekken på ett år, og har forsvinnende støtte i befolkningen.

– Hvordan vurderer du dagens situasjon hvor regjeringspartiene har så liten tillit og oppslutning i befolkningen?

HARDE BUD: Moldova har mye å ta igjen. Foto: Grafikk: Sverre Frugård

– Vi er fortsatt i store problemer. Men dette kan endre seg fordi vi produserer ting som er direkte til fordel for næringslivet, svarer Galbur,

– Vi har innført moratorium i kontroll fra alle statlige institusjoner, vi har satt ned prisen på bensin og strøm, vi vil forbedre sosiale standarder og garantere sosialhjelp, sier Galbur.

Les også: Justisministeren mener befolkningen i Moldova er medskyldig i korrupsjon

Vil ikke rive ned huset

Oppnevnelsen av dagens regjering som skjedde natt til 21. januar, utløste voldsomme bruduljer. Mange krever nyvalg fordi regjeringen ikke har noen legitimitet.

– Det er viktig å ha en stabil regjering og befolkning som støtter regjeringen, sier visestatsministeren til det.

VAKLENDE HUS: «Moldova uten oligarker» står det på den provisoriske scenen demonstranter monterte utenfor parlamentet under urolighetene i Chisinau. Scenen står der fortstt, og innenfor dørene skal parlamentarikerne fortstt være kjøpt og styrt av oligarken Vladimir Plahotniuc. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– Men meningsmålinger viser at støtte er nettopp det regjeringspartiene mangler. Noen av dem ville ikke engang bli representert i parlamentet hvis det hadde vært valg nå?

– Vi har to muligheter: Enten å rive ned hele huset, gå til nyvalg og få seks-sju måneder med politisk kaos – eller trå til og bygge opp stabilitet og tillit til neste ordinære valg i 2018. Jeg tror denne regjeringen vil håndtere dette på en måte som kan bringe tilliten tilbake, sier Galbur.

Samtidig skriver det svenske Totalförsvarets forskningsinstitut FOI i en fersk rapport at «Kriserammet Moldavia kan følge Ukraina i sporet».

«Mens EU og øvrig vestverden fokuserer på andre problemer, kan Russland bruke den politiske krisen og spente etniske situasjonen i Moldavia som påskudd for å intervenere.», heter det.

Les også: 40.000 i protestmarsj mot regjeringen i Moldova

– Nå eller aldri

Den sentrale regjeringspolitikeren Andrei Galbur tilhører ikke noe parti og har en karriere som yrkesdiplomat, blant annet som ambassadør til Russland.

– Så lenge vi opprettholder momentum, og løser de store problemene, vil det få befolkningen til å endre synet på oss, tror ministeren og legger til:

– Det er nå eller aldri. Ellers blir det en fiasko for hele den politiske klassen.

VISESTATSMINISTEREN: Andrei Galbur tar imot ABC Nyheter til eksklusivt intervju om Moldovas følsomme politiske situasjon. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– Det jeg er sikker på som borger av dette landet, er at valget om europeisk modernisering, er irreversibelt. Folk har reist og sett så mye, at de ønsker det samme som de har sett folk i Europa har. Uansett om partiene er prorussiske, vestlige eller nøytrale, vil befolkningen kreve den retningen, forsikrer han.

Og bakom suser storpolitikken. Siden 2009 har Moldova hatt skiftende og ustabile regjeringer som har ønsket integrasjon i EU.

Da landet i 2014 inngikk en assosieringsavtale og en avtale om «dyp og omfattende frihandel» ( DCFTA) med EU, innførte Russland importforbud mot viktige eksportvarer for Moldova.

Nå viser meningsmålingene at flere moldovere ønsker å delta i en frihandelsavtale med Russland, Hviterussland og Kasakhstan, enn EU.

Les: Moldova kan falle i hendene på Putin

FOLK FLEST: Oligarker og politikere velter seg i luksus, folk flest på gata i Chisinau har det strammere. Folkemeningen kan avgjøre veivalget mellom Brussel og Moskva. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Vil godblunke til begge sider

– Du var nettopp i Russland og hadde samtaler med din kollega Lavrov. Hva må til for å gjenopprette et godt forhold og fri eksport til Russland?

– Jeg vet nok om Russland til å forstå hvor viktig landet er både regionalt og globalt, og ikke minst hvor viktig det er for Moldova å framstå som en troverdig partner både overfor dem og Vesten. Men Moldova ønsker ikke å være en arena for global maktkamp. Vi ønsker samarbeid til begge sider, framholder eksdiplomaten Andrei Galbur.

– Rekkefølgen i prosessen er viktig. Før vi kommer tilbake til normale handelsrelasjoner med Russland, må vi gjenoppta den politiske dialogen. Det har jo vært mange endringer i ledelsen her i landet. Russland er interessert i forutsigbar, langsiktig politikk.

Galbur understreker at avtalene med EU har vært et «langvarig diskusjonstema» i forholdet til Russland.

– Nå ble vi enige om å være uenige om hva grunnen er til våre handelsproblemer. De sier vår avtale med EU utgjør en trussel mot det russiske markedet. Men hvordan kan det være tilfellet? Vår eksport utgjør 1 prosent av Russlands handel. Vi sier at avtalene med både EU og Russland er fullt gjennomførbare. Og begge avtalene oppfyller kravene til Verdens handelsorganisasjon WTO, understreker Galbur, som lørdag bekreftet at opinionen i befolkningen har snudd i retning Russland.

HANDELENS DØD: Russland har stengt for Moldovas landbrukseksport. Vil varene fra kjøtthallen i Chisinau utkonkurrere EU-landbruket hvis frihandelsavtalen blir gjennomført med EU? Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Vekk fra store ord om EU

I fjor ble det avslørt at 1 milliard dollar, nesten 6 prosent av hele landets brutto nasjonalprodukt, var stjålet fra tre banker.

Det var dråpen som utløste at EU og det Internasjonale pengefondet IMF stanset utbetalingene av støtte til staten der. Det samme har Norge gjort.

– Tror du regjeringen er i stand til å rydde opp tilstrekkelig til at EU og andre, som Norge, blir villige til å gjenoppta pengestøtte til statsbudsjettet deres?

– For det første: Å få tilbake statsstøtte er ikke et mål i seg selv. Hovedmålet er å gjenoppbygge tilliten den politiske klassen i Moldova har mistet. Det er kjernen i det politiske forholdet mellom EU og Moldova, svarer Galbur.

Han insisterer på at den nåværende regjeringen gjør det annerledes enn tidligere regjeringer.

– Vi går vekk fra store ord om EU-integrasjon. Det betyr ikke at vi har forlatt ønsket om integrasjon med Europa.

– Vi jobber for Moldovas egne interesser og da er hovedsaken modernisering, demokratireformer og gjenoppretting av tillit. Vi har kritiske saker å løse, korrupsjon, banksvindelen, rettsvesenet. Dette er avgjørende spørsmål for befolkningen, og er samtidig betingelsene vi må oppfylle overfor EU, IMF og Washington. Det er åpenbart viktig å få tilbake finansiell støtte, fordi landet lider av økonomiske prøvelser. Da må vi bevise at vi vil gjennomføre det vi har forpliktet oss til, sier Andrei Galibur.

– Oligarken vil til Russland

Redaktør Aneta Grosu i den uavhengige ukeavisa zdg gir ikke fem flate øre for det visestatsministeren og resten av regjeringen kommer med.

FALSKSPILL: – Tro ikke på regjeringspartienes lefling med EU. De er bare ute etter pengene til EU. Og oligarken Plahotniuc vil ha Moldova til å orientere seg mot Russland. For der er det ikke åpenhet, sier redaktør Aneta Grosu i avisa zdg. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– Partiene gir et falskt bilde av at de heller vil nærme seg EU enn Russland. De prøver bare å manipulere EU fordi har penger. De har ingen oppriktige følelser overfor EU, tro du meg, sier Grosu til ABC Nyheter.

– De stjal 1 milliard fra tre banker. En av bankene var statsbank. Bankene ble stengt, og staten må erstatte tapet, sier Grosu, som ikke et øyeblikk er i tvil om å bruke det altomfattende «de» om en samlet oligark- og politikerstand.

– Se hva utenriksministeren gjør. Han dro til Moskva uten forklaring. Når du er et proeuropeisk land, ville du satt en tidligere ambassadør til Russland til posten som utenriksminister? spør hun retorisk.

Hun kommer også inn på den enerådende milliardæren Vladimir Plahotniuc, som alle regner med styrer alt i Moldovas politikk og økonomi.

– Plahotniuc er bare opptatt av business. Jeg tror han gjerne vil gjøre forretninger med Europa. Men EU betyr åpenhet. Derfor er han mer interessert i Russland. Russland betyr manglende innsyn og åpenhet. Det er derfor jeg tror Moldova vil bevege seg i retning Russland, sier redaktøren.

– Plahotniuc er ikke Pro-Europa. Han er Pro penger, sier redaktør Aneta Grosu.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:59 Jevgenij døde for Norge – nektes en grav i hjemlandet07:57 Store urørte naturområder i Norge trues av vindkraftutbygging07:00 Eldre sliter mest med å avsløre falske nyheter06:47 Frp åpner for å ta bostøtten fra muslimer som ikke tar opp boliglån06:29 De konservative går fram i Østerrike06:13 Minst 15 drept i sammenstøt i fengsel i Brasil06:12 Dette skjer i dag06:09 Nord-Korea kaller Bolton «krigshisser»06:00 Startskuddet går for «menneskerettstoppmøte» i Oslo05:39 Dette skjedde i natt05:30 Høyesterettsdom kan få konsekvenser for eiendomsskatten i hele landet05:12 Trump om Iran: – Hvis de vil snakke, vil vi snakke04:57 Framgang for populistparti i valget i Belgia04:52 16 personer i Norge er idømt omvendt voldsalarm – fem aktive nå04:04 Le Pen med seier Frankrikes EU-valg03:46 Oljefondet investerer trolig videre i utenlandske spillselskaper03:44 De grønne går kraftig fram i EU-valget i Tyskland03:13 Vannet stengt av etter hull på hovedvannledning i Sarpsborg03:05 EU-parlamentet omkalfatret i massiv valgmønstring02:46 Massiv seier for Farages brexitparti02:26 Permitteringer i vente for lakseslakterier i Nordland og Troms02:11 Sju barn drept i angrep i Jemen01:46 Tilbakegang for Miljöpartiet i EU-valget i Sverige01:13 Historisk seier for Salvini i EU-valget00:50 Storveksler av Bitcoin får åpne bedriftskonto etter seks år00:37 Konservativ topp håper på bred EU-koalisjon00:28 Valgdeltakelsen kraftig opp i EU-valget23:55 Småbarnsfar dømt til fengsel etter blotting og nakenselfier23:41 Nederlag for Dansk Folkeparti – Venstre størst i EU-valget23:25 Tsipras utlyser nyvalg i Hellas etter EU-nederlag23:12 Storseier for Orbans parti i det ungarske EU-valget22:43 EU-valget kan utløse regjeringskrise i Tyskland – er tida ute for Merkel?22:43 Nordlending dømt for hatefulle ytringer mot samer22:29 Tromsø sjokkerte serieleder Molde med ti mann22:18 Akintola senket Brann – RBK med ny seier22:18 Uavhengig økonom vant presidentvalget i Litauen21:40 Kongo: Minst 30 døde og 200 savnet etter forlis21:38 Mann dømt for årelang mishandling av kona og ungene21:37 Regjeringspartiet ligger an til å vinne EU-valget i Polen21:26 Valgdagsmåling: Sverigedemokraterna tredje størst i EU-valget21:18 Storkoalisjon mister flertallet i EU-parlamentet21:02 Mulla Krekar: – Hvis det blir krig mellom Iran og USA, støtter jeg Iran20:32 En død i kraftig jordskjelv i jungelen i Peru20:20 Turist måtte betale dyrt for fiskefangst20:15 Blir orkaner kraftigere – og er det klimakrisen som har skylden?20:09 Storebrand kan få skattekrav på 1,3 milliarder kroner19:54 Grønne partier håper på europeisk valgskred19:54 De grønne og ytre høyre mot brakvalg i Belgia19:30 Kusama-skulptur på plass på Kistefos19:26 Høyt oppmøte under avgjørende EU-valg19:14 Erik Solheim skal jobbe for Kjell Inge Røkke18:57 Høyere oppmøte i EU-valget18:51 Siktet mann nekter straffskyld for skyting i Oslo18:43 Prinsesse Märtha Louise hyllet idrettsglede og mangfold – og delte ut klemmer18:40 To døde og flere skadd da tornado rammet by i Oklahoma18:03 Anette Hoff: – Takknemlig for å spille noen som betydde så mye for så mange17:03 Over 500 barn testet positivt for hiv i pakistansk by17:03 Sjokkmåling: Én av tre kunne stemt på et bompengeparti16:25 Slange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte16:23 To menn siktet for knivstikking på Voss16:23 Tre drept i to bombeeksplosjoner i Nepal15:03 Svenske og tre franskmenn dømt i Irak for å ha sluttet seg til IS14:45 Anmelder Visjon Norge for oppfordring til demonutdrivelse på barn14:23 Fiskeriministeren møter algerammede oppdrettere13:38 Ruud lekte seg i Paris: – Det føles veldig bra13:26 MDG sikter mot makt i fire storbyer12:45 Ada Hegerberg giftet seg12:37 MDG går for gratis skolemat og leksefri for de minste12:36 Kjøll ny idrettspresident, Tvedt byttes ut etter fire år12:02 Norge blant de ivrigste i EUs forsvarsbyrå11:35 Slange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte11:26 Sandvolleyball: Mol og Sørum vant nok en storturnering10:46 Store utfordringer i demensomsorgen bekymrer10:30 Forsker: – Hvaldimir er syk10:13 Kraftig jordskjelv i Peru10:11 Forskerne frykter barkbilleepidemi i sommer09:37 Avgjørende dag i EU-valget09:35 Norske Kim (37) lever trenerdrømmen i NHL – kan vinne tittelen med Bruins08:21 To pågrepet etter knivstikking på Voss07:45 -Åtte til sykehus etter skyting på fest i Virginia06:59 Mann til sykehus med alvorlige skader i Trondheim06:38 Slik påvirker EU-valgene Norge06:12 Leirstein kan få 400.000 i partistøtte fra Stortinget05:50 Dette skjer i dag05:33 Dette skjedde i natt05:04 Ekspert: – Langt fram til løsning i Venezuela04:44 Drapsdømt mann frifunnet for stalking03:42 Danmark diskuterer tvangsretur av asylsøkere med Sudan02:59 To menn møter i retten – tiltalt for oppbevaring av 10 kilo hasj02:23 Trump ikke urolig over Nord-Koreas rakettoppskyting02:00 AP: Nye bevis knytter Colombias hærsjef til drap på sivile01:23 Kvinne pågrepet for vold mot politiet00:55 Eldrepolitikken viktig for unge velgere i Danmark00:17 TV 2: Ny James Bond-film kan være i gang på Sunnmøre22:39 Titusenvis protesterer mot Netanyahu i Israel22:34 30.000 marsjerte for klimaet i København22:27 Anna & Emma vant MGPjr 201922:17 Gullpalmen til Sør-Korea for første gang21:52 Avslører de innerste hemmelighetene i påstått sexkult21:45 Nye Venezuela-samtaler i Oslo til uka
Siste nytt
08:59PolitikkJevgenij døde for Norge – nektes en grav i hjemlandet07:57NorgeStore urørte naturområder i Norge trues av vindkraftutbygging07:00NorgeEldre sliter mest med å avsløre falske nyheter06:47NorgeFrp åpner for å ta bostøtten fra muslimer som ikke tar opp boliglån06:29VerdenDe konservative går fram i Østerrike06:13VerdenMinst 15 drept i sammenstøt i fengsel i Brasil06:12NorgeDette skjer i dag06:09VerdenNord-Korea kaller Bolton «krigshisser»06:00NorgeStartskuddet går for «menneskerettstoppmøte» i Oslo05:39NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeHøyesterettsdom kan få konsekvenser for eiendomsskatten i hele landet05:12VerdenTrump om Iran: – Hvis de vil snakke, vil vi snakke04:57VerdenFramgang for populistparti i valget i Belgia04:52Norge16 personer i Norge er idømt omvendt voldsalarm – fem aktive nå04:04VerdenLe Pen med seier Frankrikes EU-valg03:46NorgeOljefondet investerer trolig videre i utenlandske spillselskaper03:44VerdenDe grønne går kraftig fram i EU-valget i Tyskland03:13NorgeVannet stengt av etter hull på hovedvannledning i Sarpsborg03:05VerdenEU-parlamentet omkalfatret i massiv valgmønstring02:46VerdenMassiv seier for Farages brexitparti02:26NorgePermitteringer i vente for lakseslakterier i Nordland og Troms02:11VerdenSju barn drept i angrep i Jemen01:46VerdenTilbakegang for Miljöpartiet i EU-valget i Sverige01:13VerdenHistorisk seier for Salvini i EU-valget00:50NorgeStorveksler av Bitcoin får åpne bedriftskonto etter seks år00:37VerdenKonservativ topp håper på bred EU-koalisjon00:28VerdenValgdeltakelsen kraftig opp i EU-valget23:55NorgeSmåbarnsfar dømt til fengsel etter blotting og nakenselfier23:41VerdenNederlag for Dansk Folkeparti – Venstre størst i EU-valget23:25VerdenTsipras utlyser nyvalg i Hellas etter EU-nederlag23:12VerdenStorseier for Orbans parti i det ungarske EU-valget22:43PolitikkEU-valget kan utløse regjeringskrise i Tyskland – er tida ute for Merkel?22:43NorgeNordlending dømt for hatefulle ytringer mot samer22:29SportTromsø sjokkerte serieleder Molde med ti mann22:18SportAkintola senket Brann – RBK med ny seier22:18VerdenUavhengig økonom vant presidentvalget i Litauen21:40VerdenKongo: Minst 30 døde og 200 savnet etter forlis21:38NorgeMann dømt for årelang mishandling av kona og ungene21:37VerdenRegjeringspartiet ligger an til å vinne EU-valget i Polen21:26VerdenValgdagsmåling: Sverigedemokraterna tredje størst i EU-valget21:18VerdenStorkoalisjon mister flertallet i EU-parlamentet21:02NorgeMulla Krekar: – Hvis det blir krig mellom Iran og USA, støtter jeg Iran20:32VerdenEn død i kraftig jordskjelv i jungelen i Peru20:20NorgeTurist måtte betale dyrt for fiskefangst20:15VerdenBlir orkaner kraftigere – og er det klimakrisen som har skylden?20:09NæringslivStorebrand kan få skattekrav på 1,3 milliarder kroner19:54VerdenGrønne partier håper på europeisk valgskred19:54VerdenDe grønne og ytre høyre mot brakvalg i Belgia19:30NorgeKusama-skulptur på plass på Kistefos19:26VerdenHøyt oppmøte under avgjørende EU-valg19:14NæringslivErik Solheim skal jobbe for Kjell Inge Røkke18:57VerdenHøyere oppmøte i EU-valget18:51NorgeSiktet mann nekter straffskyld for skyting i Oslo18:43NorgePrinsesse Märtha Louise hyllet idrettsglede og mangfold – og delte ut klemmer18:40VerdenTo døde og flere skadd da tornado rammet by i Oklahoma18:03Helse og livsstilAnette Hoff: – Takknemlig for å spille noen som betydde så mye for så mange17:03HelseOver 500 barn testet positivt for hiv i pakistansk by17:03MotorSjokkmåling: Én av tre kunne stemt på et bompengeparti16:25NorgeSlange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte16:23NorgeTo menn siktet for knivstikking på Voss16:23VerdenTre drept i to bombeeksplosjoner i Nepal15:03NorgeSvenske og tre franskmenn dømt i Irak for å ha sluttet seg til IS14:45NorgeAnmelder Visjon Norge for oppfordring til demonutdrivelse på barn14:23PolitikkFiskeriministeren møter algerammede oppdrettere13:38SportRuud lekte seg i Paris: – Det føles veldig bra13:26PolitikkMDG sikter mot makt i fire storbyer12:45SportAda Hegerberg giftet seg12:37PolitikkMDG går for gratis skolemat og leksefri for de minste12:36SportKjøll ny idrettspresident, Tvedt byttes ut etter fire år12:02PolitikkNorge blant de ivrigste i EUs forsvarsbyrå11:35NorgeSlange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte11:26SportSandvolleyball: Mol og Sørum vant nok en storturnering10:46Helse og livsstilStore utfordringer i demensomsorgen bekymrer10:30NorgeForsker: – Hvaldimir er syk10:13VerdenKraftig jordskjelv i Peru10:11NæringslivForskerne frykter barkbilleepidemi i sommer09:37PolitikkAvgjørende dag i EU-valget09:35SportNorske Kim (37) lever trenerdrømmen i NHL – kan vinne tittelen med Bruins08:21NorgeTo pågrepet etter knivstikking på Voss07:45Verden-Åtte til sykehus etter skyting på fest i Virginia06:59NorgeMann til sykehus med alvorlige skader i Trondheim06:38VerdenSlik påvirker EU-valgene Norge06:12PengerLeirstein kan få 400.000 i partistøtte fra Stortinget05:50NorgeDette skjer i dag05:33NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenEkspert: – Langt fram til løsning i Venezuela04:44NorgeDrapsdømt mann frifunnet for stalking03:42VerdenDanmark diskuterer tvangsretur av asylsøkere med Sudan02:59NorgeTo menn møter i retten – tiltalt for oppbevaring av 10 kilo hasj02:23VerdenTrump ikke urolig over Nord-Koreas rakettoppskyting02:00VerdenAP: Nye bevis knytter Colombias hærsjef til drap på sivile01:23NorgeKvinne pågrepet for vold mot politiet00:55VerdenEldrepolitikken viktig for unge velgere i Danmark00:17NorgeTV 2: Ny James Bond-film kan være i gang på Sunnmøre22:39VerdenTitusenvis protesterer mot Netanyahu i Israel22:34Verden30.000 marsjerte for klimaet i København22:27NorgeAnna & Emma vant MGPjr 201922:17VerdenGullpalmen til Sør-Korea for første gang21:52VerdenAvslører de innerste hemmelighetene i påstått sexkult21:45VerdenNye Venezuela-samtaler i Oslo til uka
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus