Brasils president avlyste forsvarstale

Brasils president Dilma Rousseff kansellerte en planlagt tale hun skulle ha holdt til nasjonen fredag kveld der hun ville forsvare sin regjering i forkant av det som kan ende med at hun stilles for riksrett. Foto: Ueslei Marcelino / Reuters / NTB scanpix
Brasils president Dilma Rousseff kansellerte en planlagt tale hun skulle ha holdt til nasjonen fredag kveld der hun ville forsvare sin regjering i forkant av det som kan ende med at hun stilles for riksrett. Foto: Ueslei Marcelino / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brasils president Dilma Rousseff droppet en planlagt tale til nasjonen fredag kveld. Rousseff, som risikerer å bli stilt for riksrett, skulle brukt TV-talen til å forsvare sin regjering.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Underhuset i nasjonalforsamlingen vil søndag stemme over om Rousseff skal stilles for riksrett for å ha manipulert regjeringens budsjett i forbindelse med valgkampen og for å skjule en markant økonomisk nedgang. Den allmenne oppfatningen i Brasil er at presidenten vil tape avstemningen.

Et opposisjonsparti ba landets høyesterett hindre presidenten i å holde talen med henvisning til at hun brukte ressursene til den brasilianske staten for å forsvare seg selv.

Les også: Store demonstrasjoner i Brasil

Riksrettilhengerne ropte «Ut med Dilma!» da den tre dager lange debatten ble innledet, mens regjeringens støttespillere tok til gatene flere steder i landet. Store fagforeninger og jordløse bønder som har organisert seg, har planlagt større, landsomfattende demonstrasjoner søndag.

Regjeringsadvokat Jose Eduardo Cardozo ble møtt med høylytte reaksjoner da han gjentok Rousseffs påstand om at riksrettsforslaget var et «kupp». Han var omgitt av hennes støttespillere som viste plakater der det sto at riksrett uten en forbrytelse er et kupp.

Politiet la en jernring rundt nasjonalforsamlingen og har sperret av hele området, mens et helikopter overvåket luftrommet over.

Les også: Milliardkrav mot Orkla-eid selskap i Brasil