Grande vil ha De Grønne i regjering

Artikkelen fortsetter under annonsen

Venstre-leder Trine Skei Grande ønsker seg et regjeringssamarbeid i 2017 med Høyre og KrF hvor også Miljøpartiet De Grønne er med.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig gikk hun i sin landsmøtetale fredag langt i å avvise Arbeiderpartiets regjeringsinvitt.

– Vi ønsker frem mot 2017 å synliggjøre at det finnes et alternativ både til dagens regjering og en regjering med Arbeiderpartiet. Det blir en mindretallsregjering i 2017. Det beste ville være med Høyre, KrF og Venstre, og vi vil gjerne invitere MDG inn, sa Grande.

Men 500 dager igjen til valget går hun samtidig langt i å avvise Aps regjeringsinvitt, og hun ramset opp saker der Ap har gått imot Venstres politikk, blant annet i en rekke miljøsaker.

– Det er en dårlig invitasjon til samarbeid, kanskje den dårligste på lenge.

Les også: Grande med budsjettultimatium til egne samarbeidspartnere

Oppgjør med flyktningpolitikken

Partileder Trine Skei Grande tok et kraftig oppgjør med regjeringens flyktningpolitikk da hun åpnet Venstres landsmøte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvor har det blitt av solidariteten og perspektivene? Hva har det blitt av oss?

Slik innledet Grande sin tale til landsmøtet, der hun blant annet tok opp den alvorlige flyktningsituasjonen i Hellas.

– Tenk dere at dere bor i et land der det kommer tusenvis av desperate flyktninger hver dag. At alle landene rundt oss var stengt med fysiske stengsler. At landet vårt var konkurs med skyhøy arbeidsløshet. At andre naboer skyter med tåregass og gummikuler mot små barn. At kysten vår var et ferieparadis som plutselig ble forvandlet til et mottaksapparat. For oss er dette uvirkelig. I Hellas er det virkelighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se opptak av hele talen under:

Les også: Venstres velgere er de minst lojale

Laveste antall

– Men i stedet for å diskutere hvordan vi kan hjelpe Hellas, diskuterer vi om 82 flyktninger i Norge skal sendes tilbake til Russland med buss eller på sykkel, smalt det fra Grande.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Lover og konvensjoner skal ikke gjelde lenger, konstaterte hun og minnet om at det så langt i år er kommet 1.000 asylsøkere til Norge – det laveste tallet på tre år.

– Fakta er at det er millioner av mennesker på flukt i verden. Noen av dem er i Europa, men de aller fleste er i nærområdene. Det er like mange i Istanbul som i Europa, slo Grande fast.

Les også: Støre forundret over Venstres valg

Spark til kongen

– Det Europa jeg ønsker meg, er et Europa som behandler mennesker verdig. Venstre vil sette folk først. Det kravet stopper ikke ved norske grenser, sa Grande til applaus fra salen.

Grande mintes også Berlinmurens fall i 1989.

– Nå kjenner jeg igjen ferten av det totalitære. Arabisk vår er blitt til krig og nasjonalisme. I Russland har man innført «russisk demokrati». Å sette «russisk» foran «demokrati» er som å sette «elektrisk» foran «stol», sa Grande, som også sendte et lite spark i retning av kongehuset.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kongen sa at vi kan jo ikke ta imot hele Afrika. Nei, konge, men det er det vel ingen som har tatt til orde for heller, sa Venstre-lederen.

Les også: Venstre-forslag om lavere lønn til flyktninger

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kritiserte politikeres holdning til forskning

Frp-statsrådene Sylvi Listhaug og Per Sandberg fikk gjennomgå da partileder Trine Skei Grande også snakket om hvor viktig forskning er i sin åpningstale.

– Det er politikernes ansvar å ha respekt for kunnskap og forskning. Da kan vi ikke ha en Sylvi Listhaug som finner på forskning for at det skal passe inn i hennes virkelighetsbilde, eller en Per Sandberg som vil styre forskningen for at den skal passe inn i hans næringspolitikk, sa Grande.

Venstre-lederen viste til Listhaugs NRK-kronikk om innstramminger i asylpolitikken og Sandbergs møte med Havforskningsinstituttet tidligere i april.

Grande gikk også hardt ut mot Høyres utdanningspolitikk og stortingsmeldingen om skolens innhold som ble lagt frem onsdag denne uken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er så gammeldags når Høyre tror at dersom du får en time til i faget du sliter med så blir du bedre. De vil bruke millioner av kroner for å ha eksamen i alle fagene, fordi de har klokkertro på at om bare du blir målt enda mer så kommer du til å bli dyktigere, sa partilederen.

Les også: Grande langer ut mot Høyre-skolen