Nordkoreanske soldater spionerte på Solberg

– Rart at noen kommer og tar bilde, som om man er dyret i buret, sier Solberg til NTB. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bevæpnede nordkoreanske soldater spionerte gjennom vinduene da statsminister Erna Solberg (H) krysset grensen fra sør til nord fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Korea-konflikten:

  • Den demilitariserte sonen (DMZ) er en fire kilometer bred landstripe mellom Sør-Korea og Nord-Korea.
  • Sonen følger fronten slik den så ut da våpenhvilen mellom de to landene ble signert 27. juli 1953, nær 38. breddegrad som ble valgt som delelinje etter andre verdenskrig.
  • Den drøyt tre år lange koreakrigen er teknisk sett ikke over. Våpenhvilen ble aldri fulgt opp med en varig fredsavtale. Området rundt grensen er et av verdens mest bevoktede.
  • Tre nordmenn som tjenestegjorde ved et norsk feltsykehus (NORMASH) døde i løpet av koreakrigen. Det er anslått at de totale tapene – militære og sivile på begge sider – er et sted mellom 1,9 og 2,5 millioner mennesker.

Tidligere på dagen hadde Nord-Korea skutt opp nok en rakett – trolig for å markere at det var bursdagen til landets «evige president» Kim Il-sung.

Oppskytingen var mislykket, uten at det kunne bidra til å bedre klimaet mellom de to landene som teknisk sett fortsatt er i krig med hverandre, 64 år etter at våpenhvilen ble inngått i 1953.

– Det er en veldig spesiell følelse å være her, midt på en av de mest spente grensene vi har i verden. Det oppleves også rart at noen kommer og tar bilde, som om man er dyret i buret. Og det er helt klart best å være på denne siden, sa Solberg til NTB mens nordkoreanske soldater sto rett bak henne – men på utsiden av bygningen.

Les også: «Menneskeroboten» Hubo hilste Erna med Brann-hyllest

Nord overrasket

Grensekrysningen skjedde inne i bygningen som omtales som T2, like ved Panmunjom freedom house på sørs side av den demilitariserte sonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Senterlinjen for den demilitariserte sonen går tvers gjennom T2 og et møtebord som står midt i rommet. Det er her nord og sør møtes for å snakke sammen – når klimaet dem imellom tilsier at det lar seg gjøre. Sist det skjedde var i 2002.

På forhånd var det antatt at Nord-Korea ville sende to soldater for å spionere på følget med den norske statsministeren. Sikkerhetsstyrkene på sørlig side ble merkbart ekstra på vakt da det først dukket opp en tredje, og deretter en hel liten tropp.

Les også: Nordkoreansk rakettoppskyting mislyktes

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Statsminister Erna Solberg la ned krans ved det norske monumentet i National War Memorial Museum i Soul. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg la ned krans ved det norske monumentet i National War Memorial Museum i Soul. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Frysepunktet

– Det er en lang vei å gå, lyder Solbergs respons på NTBs spørsmål om utsiktene til fred og forsoning mellom de to landene på Koreahalvøya.

Forholdet mellom nord og sør har vært på frysepunktet siden Nord-Korea utførte sin fjerde atomprøvesprenging i januar. Under Solbergs besøk fredag gjallet propagandamusikken ut fra høyttalere på begge sider av grensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den spente stemningen sto i kontrast til en tilsynelatende fredelig stemning der fuglekvitter kunne høres fra trærne under en pause fra musikken.

– De skjøt jo også opp en rakett i dag. Det virker som om det å sende opp raketter er deres måte å forsøke å markere styrke på. Men nå var jo dagens oppskyting mislykket, så da ble det jo ikke så god feiring, sier Solberg til NTB.

Les også: Nord-Korea truer med atomangrep

Aldri stille

Den amerikanske obersten James Minnich er sjefen for våpenhvilekommisjonen på sørlig side. Han viste Solberg rundt i den demilitariserte sonen fredag – blant annet med utsikt til Bridge of no return og til propagandalandsbyen på Nord-Koreas side.

– Jeg kan forsikre deg om at selv om det ser stille ut, så er det ikke det. Hver dag skjer det noe i den demilitariserte sonen, sa Minnich til Solberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nord-Korea langer ut mot Sør-Koreas president

Håper på Kina

Statsministeren sier hun håper at Kina vil følge opp de strenge FN-sanksjonene mot Nord-Korea.

At det er hull i sanksjonene som Beijing har benyttet seg av, er utvilsomt en utfordring:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kina står for hoveddelen av samhandlingen med Nord-Korea. Det er et stort skritt at de har gått såpass tungt inn som de har gjort. Håpet er at kineserne følger opp sanksjonsregimet og at de presser på. For det er de som er de eneste utenforstående kreftene som har reell mulighet til å påvirke Nord-Korea, sier Solberg.

Les også: Nord-Korea: – Kan utslette hele Manhattan

Atomtrussel

Hun legger til at hun foretrekker propagandakrig med musikk fra høyttalere fremfor bruk av våpen. Når det kommer til de farligste av våpnene, mener Solberg at Nord-Korea utgjør en reell trussel:

– Det ekspertene sier, er at de tror det er et ganske avansert atomprogram i Nord-Korea. Og så er det koblingen til at de også har rakettkapasitet, og samtidig er et veldig uforutsigbart regime. Dette til sammen tilsier at det er en reell trussel.

Les også: Nærkontakt med atomfaren for Solberg

En nordkoreansk soldat fotograferer statsminister Erna Solberg under hennes besøk i grensebygningen T2 midt i den demilitariserte sonen Panmunjon mellom Sør- og Nord-Korea. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)