Nordkoreansk rakettoppskyting mislyktes

Nord-Korea skulle skyte opp en mellomdistanse rakett for å markere Kim Il-sungs fødselsdag, men mislyktes. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Korea forsøkte å skyte opp en mellomdistanserakett fredag morgen, men oppskytingen mislyktes, opplyser Sør-Koreas forsvarsdepartement og det amerikanske militæret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap skulle den ballistiske raketten skytes opp fra Nord-Koreas østkyst i anledning fødselsdagen til Kim Il-sung, landets «evige president».

Det amerikanske militæret opplyser at det sporet raketten og kan bekrefte at oppskytingen mislyktes. USA sier raketten ikke kunne utgjort en trussel mot Nord-Amerika, men vil ikke gå i detalj om hvilken type rakett nordkoreanerne forsøkte å skyte opp.

– Vi lar det være opp til Nord-Korea selv å karakterisere den, sier en talsmann for USA og Canadas felles kommandosentral for luftforsvar, NORAD.

Les også: Nord-Korea truer med atomangrep

Kina reagerer

Kina, som er Nord-Koreas viktigste støttespiller både økonomisk og politisk, reagerer på at det ble gjort forsøk på å gjennomføre nok en rakettoppskyting.

– Nord-Koreas oppskyting av en mellomdistanserakett fredag er, til tross for at den mislyktes, et forsøk på sabelrasling som ikke vil føre landet noe sted, heter det i den offisielle kommentaren via det statlige nyhetsbyrået Xinhua.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I forkant av den mislykkede oppskytingen ble det observert en mobil oppskytingsrampe med to Musudan-raketter, melder Yonhap. De nevnte rakettene skal ha en rekkevidde på over 3.000 kilometer.

Det amerikanske forsvaret melder at raketten ble forsøkt skutt opp klokken 6.03 Pyongyang-tid fredag morgen, som vil si 22.33 norsk tid torsdag. Det opplyses ikke om raketten var i luften eller hva som faktisk gikk galt under oppskytingen.

Les også: Nord-Korea: – Vellykket test av rakettmotor

Solberg til grensen

Fredag feirer Nord-Korea fødselsdagen til landets grunnlegger Kim Il-sung, som døde i 1994. I 2012 skulle dagen markeres med oppskytingen av en langdistanserakett, men også denne feilet.

Norges statsminister Erna Solberg (H) får fredag atommakten Nord-Korea på nært hold når hun besøker Sør-Koreas grense mot det lukkede landet.

– Det blir spennende å se om det blir noen markeringer av maskulin type for å markere dagen, sa Solberg tidligere i uken.

Les også: «Menneskeroboten» Hubo hilste Erna med Brann-hyllest