Opposisjonen kaster om på regjeringens likestillingspolitikk

– Det er underlig at det kun er Høyre og Fremskrittspartiet som mener at denne meldingen vil bringe likestillingen videre, sa Anette Trettebergstuen i Stortinget torsdag. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

En samlet opposisjon instruerer likestillingsminister Solveig Horne om å gå mye lenger i likestillingsarbeidet enn regjeringens likestillingsmelding legger opp til.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjelden har en stortingsmelding fra regjeringen blitt så ristet om på som likestillingsminister Solveig Hornes (Frp) likestillingsmelding, som ble behandlet i Stortinget torsdag.

I innstillingen fra familie- og kulturkomiteen på Stortinget har opposisjonen samlet seg om et titalls nye tiltak fra Arbeiderpartiet (Ap) og Kristelig Folkeparti (KrF), som er de to eneste opposisjonspartiene som sitter i komiteen. I tillegg fremmer de ulike partiene rundt 60 ytterligere forslag til meldingen.

Dette blir karakterisert som et høyst uvanlig antall tilleggsforslag og merknader til en stortingsmelding.

Les også: Sjekk om du er økonomisk likestilt

– I revers

Aps stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen, som er saksordfører i saken, uttalte fra talerstolen at regjeringspartiene er blitt parkert av en aktiv opposisjon i saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er lei av en regjering som setter likestillingen i revers, sa Trettebergstuen.

Hun ramset opp kutt i pappapermisjonskvoten, høyere barnehagebetaling, økt kontantstøtte og en endret arbeidsmiljølov som endringer regjeringen har gjennomført de siste to årene, og som hun mener har ført likestillingen i feil retning.

(Artikkelen fortsetter under)

SE VIDEO: – Et stort nederlag for regjeringen, sier Trettebergstuen:

Trettebergstuen anklaget statsråd Horne for å sole seg i glansen av Norges likestillingspolitikk i utlandet, mens hun ikke jobber for likestilling hjemme. Hun kalte stortingsmeldingen for innholdsløs og uten tiltak som kan føre til mer likestilling.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyres stortingsrepresentant Mette Tønder avviste at meldingen er innholdsløs og pekte på at den inneholder 70 konkrete forslag.

Les også: Trettebergstuen frykter snikinnføring av søndagshandel

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nye bestillinger

Likestillingsminister Solveig Horne (Frp) forsvarte også meldingen, og pekte på en rekke konkrete tiltak knyttet til arbeidet mot vold og overgrep og for kvinnehelse, oppvekst, næring og entreprenørskap.

Blant opposisjonens nye tiltak er en bestilling til regjeringen om å gjøre systematisk rekruttering av kvinnelige mellomledere til en del av det statlige personalarbeidet, samt å jobbe for at 40 prosent av lederne på de øverste nivåene i staten skal være kvinner. Stortinget ber også regjeringen om å jobbe for at minst 40 prosent av selskapene der staten har eierandel, skal ha kvinnelig styreleder, samt at ledergruppene i disse selskapene skal bestå av 40 prosent av begge kjønn.

Opposisjonen ber også regjeringen opprette et eget trepartssamarbeid for økt likestilling med partene i arbeidslivet, samt å forplikte skoler til å jobbe mot seksuell trakassering ved å ta det inn som et krav i opplæringsloven.

Les også: Solveig Horne vil endre reglene for barnebidrag