Sør-Koreas regjeringsparti mister flertallet

Sør-Koreas regjeringsparti, det konservative Saenuri, mistet flertallet i nasjonalforsamlingen, viser valgresultatene ifølge lokale medier. Her markerer lederen for det største opposisjonspartiet en kandidat som gikk av med seieren i valget. Foto: Reuters / NTB scanpix
Sør-Koreas regjeringsparti, det konservative Saenuri, mistet flertallet i nasjonalforsamlingen, viser valgresultatene ifølge lokale medier. Her markerer lederen for det største opposisjonspartiet en kandidat som gikk av med seieren i valget. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sør-Koreas regjeringsparti, det konservative Saenuri, har mistet flertallet i nasjonalforsamlingen for første gang på 16 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

President Park Geun-hyes parti fikk 122 av de 300 plassene i nasjonalforsamlingen, viser det endelige resultatet etter parlamentsvalget. Opposisjonspartiet Minjoo fikk 123 av plassene.

Det nye opposisjonspartiet Folkepartiet, som ble stiftet i januar i år, fikk 38 av plassene, og markerte dermed at det er første gang på 20 år at et parti nummer tre har fått mer enn 20 av setene i nasjonalforsamlingen.

Saenuris partileder Kim Moo Sung har nå sagt seg villig til å gå av etter valgnederlaget. Partiet hans hadde håpet å oppnå 180 av plassene, som er mer enn de 152 plassene regjeringspartiet fikk i forrige parlamentsvalg for fire år siden.

58 prosent av landets 42 millioner stemmeberettigede benyttet sin rett til å påvirke sammensetningen av nasjonalforsamlingen. Dette er den høyeste oppslutningen på tolv år i Sør-Korea.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Trio enig om samarbeid mot Nord-Korea

Presidentvalg neste år

Parlamentsvalget har blitt sett på som en viktig prøve for Saenuri i forkant av presidentvalget som finner sted mot slutten av neste år. Nåværende president Park sitter ut sin nåværende femårsperiode frem til februar 2018 og kan ikke gjenvelges.

Den politiske makten i Sør-Korea er godt plassert i presidentembetet, og valg på nasjonalforsamling domineres vanligvis av innenrikspolitikk. Men nye provokasjoner fra atommakten i nord har satt sikkerhetspolitikk på agendaen i valgkampen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Økende arbeidsledighet, fallende eksport og urovekkende høy gjeld i sørkoreanske husholdninger har ført til kritikk av både presidenten og hennes regjeringsparti.

Les også: Nord-Korea langer ut mot Sør-Koreas president

Solberg på besøk

Valgresultatet i Sør-Korea ble lagt frem samme dag som statsminister Erna Solberg (H) ankom landet på statsbesøk. Hun skal senere fredag besøke nasjonalforsamlingen, som for øvrig er kjent for slagsmål mellom parlamentarikerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det oppsto basketak i nasjonalforsamlingen senest i 2014 da det ble kastet sko og utvekslet skjellsord under en debatt. Et annet opptrinn fant sted i november 2011 da en opposisjonspolitiker i protest mot flertallets støtte til frihandelsavtale med USA fyrte av en boks med tåregass like ved talerstolen.

Les også: Sør-Korea innskrenker adgangen til Kaesong