Listhaug advarer mot naivitet i flyktningpolitikken

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) sier at hun mener mange er for naive når de snakker om integrering. Foto: Henrik Montgomery (TT / NTB scanpix)
Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) sier at hun mener mange er for naive når de snakker om integrering. Foto: Henrik Montgomery (TT / NTB scanpix)

Innvandrings- og integreringsministeren forsvarer regjeringens kritiserte grep i asylpolitikken. Hun mener andres løsninger er for naive.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En uke etter at det omstridte forslaget til ny flyktning- og asylpolitikk kom, sto Sylvi Listhaug (Frp) tirsdag på talerstolen i Stavanger under seminaret «På flukt mot nord»:

– På slike konferanser som det her blir det lett hallelujastemning og «bare vi gjør sånn eller slik så ordner vi det». Men jeg kan love dere at det er ikke noe quickfix dette her.

Må integreres

Bakgrunnen for konferansen er flyktningstrømmen fra konfliktområdene i Midtøsten og Asia, som Europa, Skandinavia og Norge opplever. Deltakerne er folk som til daglig arbeider med utfordringene.

Til NTB sier Listhaug at hun mener mange er for naive når de snakker om integrering.

– Bare å lykkes med å integrere én person kan ta opptil fem år, det er ingen grunn til å ta lett på denne oppgaven, det kommer til å bli kjempekrevende. Vi skal integrere mange flere enn før, da er det viktig å se på nye virkemidler og det er det vi skal i regjeringsmeldingen som kommer i mai, sier Listhaug.

Les også: Listhaug: – Støtter kongens uttalelse fullt ut

I sitt innlegg snakket hun mye om den usikre fremtiden og behovet for å stille krav til flyktninger om at de skal lære norsk, komme i arbeid og integreres i norske lokalsamfunn:

– Jeg tror ikke det kommer noe godt ut av å bare synes synd på folk.

Vant til kritikk

I talen gjentok hun at ungdom som kommer til Norge med drømmer om å bli leger eller advokater bør realitetsorienteres, ellers er det fare for at de havner i kriminalitetsstatistikken. Uttalelsene vakte oppsikt da hun kom med dem i Politisk Kvarter på NRK P2 sist torsdag:

– Jeg er vant til kritikk, sier statsråden tørt.

Les også: Listhaug til angrep på Redd Barna

Hun sier hun står fast ved uttalelsene, men på scenen tirsdag ble meningene imidlertid tillagt politiet på Tøyen i Oslo.

– Hvorfor sa du ikke tidligere at dette var uttalelser opprinnelig fra politiet?

– Jeg kunne ha sagt mye på politisk kvarter, men denne debatten kommer nok til å pågå, så jeg får rikelig anledning til å snakke om det videre, sier Listhaug.

Les også:

Listhaug: – Blant de strengeste regelverkene i Europa

Listhaug varsler betydelig strengere asylpraksis

Listhaug får mer pepper for asylspråkbruk

Personvernpolicy