Forfatter kritiserer stipendtildeling

Illustrasjonsfoto. Berit Roald (NTB scanpix)
Illustrasjonsfoto. Berit Roald (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

To av tre femårige forfatterstipender gikk til tidligere medlemmer i innstillingsrådet. Det tar seg dårlig ut, mener forfatter Ellisiv Lindkvist.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De femårige stipendene er de lengste som tildeles, og det er Forfatterforeningens litterære råd som innstiller og i praksis avgjør hvem som får Statens kunstnerstipend og forfatterforeningens egne stipender, skriver Klassekampen. Dagsavisen er blant dem som har påpekt at tidligere rådsmedlemmer er overrepresentert. Ved årets tildeling gikk altså to av de tre lengste stipendene til tidligere rådsmedlemmer.

– Dette ser svært tvilsomt ut fra utsiden. Det kan godt tenkes at de best kvalifiserte fikk stipendene, men det tar seg dårlig ut når begge to satt i det samme rådet året før, sier Ellisiv Lindkvist. Hun er redd tildelingene gir bedre kort på hånden for dem som vil endre forvaltningen av kunstnerstipendene.

– Dersom kunstnerorganisasjonene vil verne om sin egen beslutningsmyndighet, er alt som minner om kameraderi svært uheldig.

Rådets leder, Eirik Ingebrigtsen, forstår at tildelingene kan skape debatt.

– Vi i rådet tar ingen andre hensyn enn kvaliteten i forfatterskapene. Vi kan ikke begynne å ta taktiske hensyn. Kvaliteten er det styrende prinsipp, understreker han.