Funksjonshemmede føler seg ekskludert i kulturlivet

Hver tiende nordmann med nedsatt funksjonsevne sier manglende tilgjengelighet hindrer dem i å delta på kulturarrangementer. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Hver tiende nordmann med nedsatt funksjonsevne sier manglende tilgjengelighet hindrer dem i å delta på kulturarrangementer. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Gamle bygg og lav bevissthet bidrar til å gjøre det vanskelig for funksjonshemmede å delta i kulturlivet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hver tiende nordmann med nedsatt funksjonsevne sier manglende tilgjengelighet hindrer dem i å delta på kulturarrangementer, skriver Klassekampen. Ifølge forsker Jan Grue er det særlig to problemer som går igjen.

– Det ene er at kulturlivet ofte benytter gamle bygg med dårlig tilgjengelighet, og at det finnes begrensede ressurser for å tilrettelegge. Det andre er det generelt lave bevissthetsnivået, sier Grue, som er professor ved institutt for spesialpedagogikk ved Universitetet i Oslo.

Les også: Funksjonshemmede unge faller mer og mer utenfor

– Sjarmerende og upraktiske bygg er en gjenganger. Jo hippere og mer kulturelt spennende et arrangement er, jo større er sjansen for at det skjer inn en dør og ned en trapp, sier Grue.

Leder Arne Lein i Norges Handikapforbund bekrefter at medlemmene opplever store mangler i tilgjengelighet og informasjon i kulturlivet. Og selv i tilrettelagte bygg, kan det skorte på likestilte kulturopplevelser i fellesskap.

Les også: Hauglie vil ha flere funksjonshemmede i arbeid

– Det er gjerne én plass som er satt av, ofte et annet sted enn der resten av publikum sitter. Man blir på en måte plassert på sidelinjen, og folk forteller at de føler at de blir sittende alene.

Les også: Funksjonshemmede provosert av regjeringen

Personvernpolicy