Krever handling fra Anders Anundsen (Frp):– Det blir for mye preik!

FOR FÅ KVINNER: – Jeg jobber for å rekruttere flere kvinner. I POD har vi nå drøyt 30 prosent kvinnelige ledere. Jeg har godt håp om at andelen vil øke fremover, sier politidrektør Odd Reidar Humlegård, her i samtale med kommunikasjonsdirektør Margrete Halvorsen. Snart begynner en kvinnelig mellomleder som har Politihøgskolen - det har ingen av de andre.
FOR FÅ KVINNER: – Jeg jobber for å rekruttere flere kvinner. I POD har vi nå drøyt 30 prosent kvinnelige ledere. Jeg har godt håp om at andelen vil øke fremover, sier politidrektør Odd Reidar Humlegård, her i samtale med kommunikasjonsdirektør Margrete Halvorsen. Snart begynner en kvinnelig mellomleder som har Politihøgskolen - det har ingen av de andre. Foto: Kristine Brunmark (ABC Nyheter)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Justiskomiteens Lene Vågslid (Ap) krever skriftlig svar fra statsråd Anders Anundsen (Frp) om hvilke konkrete tiltak han vil iverksette for å øke antallet kvinnelige ledere med politiutdanning i Politidirektoratet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunnen er ABC Nyheters sak om at ingen av de kvinnelige lederne i Politidirektoratet (POD) har politifaglig bakgrunn. Justisdepartementet har i sitt såkalte Tildelingsbrev bedt politidirektør Odd Reidar Humlegård om å svare for hvilke tiltak han har iverksatt for å bedre ståa:

– Anundsen kan ikke fortsette å legge skylden på POD hver gang han blir konfrontert med dette. Han er øverste ansvarlig, og må ta ansvar. Ansvarsfraskrivelse bedrer ikke rekrutteringen til politiet, eller internt i politiet. Her må det aktive tiltak til, sier Lene Vågslid (Ap) til ABC Nyheter, og utdyper:

– Jeg vil vite hva han som statsråd og øverste leder konkret foretar seg med situasjonen i Politidirektoratet.

Bakgrunn: Ingen politiutdannede kvinner blant 32 POD-sjefer

16 prosent kvinner med politibakgrunn

For en måned siden var Vågslid en av flere som utfordret justis- og beredskapsministeren i Stortinget på hva han vil gjøre for å bedre likestillingen i justissektoren og eget departement, etter at partikollega Kari Henriksen spurte Anundsen om dette i en interpellasjon. En oversikt viste nemlig at det ikke står særlig bra til i Frp-statsråens eget departement.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
VIL HA MINDRE PREIK: – Anundsen kan ikke fortsette å legge skylden på POD hver gang han blir konfrontert med dette. Han er øverste ansvarlig, og må ta ansvar, sier Lene Vågslid (Ap) Foto: Ap
VIL HA MINDRE PREIK: – Anundsen kan ikke fortsette å legge skylden på POD hver gang han blir konfrontert med dette. Han er øverste ansvarlig, og må ta ansvar, sier Lene Vågslid (Ap) Foto: Ap

– Den største utfordringen innen kjønnslikestilling er å øke andelen kvinner i lederstillinger i politiet, spesielt i politistillinger, men også i juriststillinger, sa Anders Anundsen i Stortinget da, og lovet et krafttak.

Vågslid vil ha konkrete tiltak - ikke bare ord. For mens 44 prosent av ansatte i politiet er kvinner, er bare 16 prosent av disse kvinner med personalansvar i politistillinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ingen kvinner med politifaglig bakgrunn i Humlegårds hoff

– Gjør ingenting

I toppledelsen i POD er antallet null, mens det på seksjonsledernivå begynner en kvinne med Politihøgskolen i midten av mai: Lene Reif, som kommer fra Kripos.

Kvinneandelen i såkalte administrative stillinger i politietaten er hele 66 prosent.

– Det blir for mye preik! slår Lene Vågslid fast.

– Likestilling krever systematisk arbeid med kultur og ledelse, samt et reelt likestillingspolitisk arbeid fra regjeringen og justisministerens side. Her har vi sett gang på gang at regjeringen er passiv. De gjør ingenting for å bedre likestillingssituasjonen, og vil til og med fjerne likestillingsloven, understreker hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politidirektør Odd Reidar Humlegård lover overfor ABC Nyheter bot og bedring. Han er i utgangspunktet fornøyd: Av 32 topp- og mellomlederstillinger i POD vil det snart være ti kvinner, drøye 30 prosent. Målet er 40 prosent.

Humlegård sier de jobber målrettet. Selv mener han mangfoldet i direktoratet er bra – i hvert fall hva angår profesjonsbakgrunn.

Les også: Må ikke være mistanke om kameraderi i politiet

POD-sjef: – Er stolt

– Vi jobber for å øke andelen kvinnelige ledere. Men når man snakker om mangfold og begrenser det til kvinneandelen i ledelse, så sier jeg: Vi jobber videre med det. Jeg har jobbet mye med det selv. Drøye 30 prosent er ikke så dårlig – men mangfoldet for øvrig er jeg ganske fornøyd med, sier Odd Reidar Humlegård til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
MANNSDOMINERT ETAT: Odd Reidar Humlegård i Politidirektoratets indre gemakker - ledergruppens møterom Gaustatoppen. Foto: Kristine Brunmark (ABC Nyheter)
MANNSDOMINERT ETAT: Odd Reidar Humlegård i Politidirektoratets indre gemakker - ledergruppens møterom Gaustatoppen. Foto: Kristine Brunmark (ABC Nyheter)

– Det er mangfold i forhold til profesjon. Det som står i tildelingsbrevet fra Justisdepartementet er mangfold i forhold til etnisitet, og en del andre ting som ikke har noe med profesjonsbakgrunn å gjøre?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nei, men vi er helt avhengig av å ha mangfold på profesjonsbakgrunn. Vi skal gjøre jobben vår. Vi må ha flinke ingeniører, virskomhetsarkitekter, vi må ha flink folk på HR-faget. Det er det som er rollen vår. Det er ikke vanskelig å gå inn i en hver organisasjon å se at den ikke scorer grønt på alt: På etnisitet, kjønn, alder, profesjon. For all del. Vi kan absolutt strekke oss på noe, men når jeg ser på gjengen som jobber og leder - og fagstillinger - så må jeg si: Jeg er stolt over dem som jobber her, og den bakgrunnen de har, sier Humlegård.

I det såkalte Tildelingsbrevet fra Justis- og beredskapsdepartementet til Politidirektoratet, som blant annet beskriver hva POD skal rapportere og måles på, står det at det er et mål å ha «et inkluderende arbeidsliv der medarbeiderne skal gjenspeile mangfoldet i befolkningen, og ha en variert erfaringsbakgrunn med hensyn til kjønn, alder, nedsatt funksjonsevne og etnisk bakgrunn.»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Humlegård bes også om å oppgi ståa for dette i POD, spesielt på ledernivå:

Svada?

«Politidirektoratet skal i årsrapporten redegjøre for status og for hvilke tiltak som er iverksatt for å øke andelen av kvinnelige ledere dersom denne er under 40 pst.».

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå skal dere måles på blant annet personalpolitikk og likestilling, ifølge Tildelingsbrevet. Er det bare svada det som kommer fra Justisdepartementet i forhold til dette med mangfold? Det er ganske krystallklart hva de ber om her?

– Jeg har vært opptatt av dette lenge. Jeg begynte med rekruttering på Politihøgskolen (PHS) (Humlegård var styreleder der i syv år, red. anm.). I dag, mandag, skal vi på en liten workshop som jeg har vært opptatt av å få i gang med rektor og noen andre, som går på rekruttering til PHS. Mangfold i rekruttering. Det er viktig, sier Humlegård, og understreker at også rektor Nina Skarpenes på PHS og Oslos politimester Hans Sverre Sjøvold er opptatt av dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trenger skikkelig trøkk

– Vi skal sette oss ned og tenke på dette med rekruttering. Hva gjør vi for å få til det? Så det er ikke svada. Dette er det lett å være helt enig i. Jeg synes ikke vi svarer opp så dårlig på mangfold. En ting er lederstillinger i POD. Men på fagspesialister og medarbeidernivå, hvordan det er satt sammen her, så synes jeg det er ganske bra for å møte det oppdraget vi nå har.

Nylig tok de Nasjonale ledergruppe, som består av de seks i toppledelsen i POD, politimestrene og lederne for særorganene, opp temaet. HR-direktøren la frem flere forslag til tiltak (se foto - saken fortsetter under bildet):

TILTAKENE: Her er forslagene for å få økt likestilling i politiet. Foto: Kristine Brunmark (ABC Nyheter)
TILTAKENE: Her er forslagene for å få økt likestilling i politiet. Foto: Kristine Brunmark (ABC Nyheter)

Justiskomiteens Lene Vågslid synes mange av tiltakene ser bra ut. Men sier:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er vel og bra med mentorordninger, workshop og fokus på rekruttering. Men det må overordnet settes inn et skikkelig trøkk som gjør at kvinnelige politifolk i Norge opplever å bli reelt ønsket, blir rekruttert og gitt ansvar, sier hun, og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror de fleste som har lest Frps program, og hørt hvordan Frps representanter i Stortinget og i regjering uttaler seg om likestilling, oppfatter at de ikke er særlig opptatt av det. Justisministeren representerer et parti, og faktisk en regjering, som er i mot de fleste tiltak for bedre likestilling. De uttaler av og til at de gjerne skulle sett flere kvinner her og der, men er systematisk og ideologisk i mot de fleste tiltak. Dette er jeg redd påvirker etatene.

Hun sendte brev med spørsmål til statsråden i fredag. Han må besvare spørsmålet fra representanten skriftlig i løpet av fem virkedager før han kan kommentere det til medier.

To av syv kvinner

Humlegård presiserer at det i POD er to avdelinger der det er kompetansemessig grunnlag for å ha ledere med politifaglig utdanning og bakgrunn.

– Politifag- og beredskapsavdelingen. I de øvrige - IKT-, HR-, kommunikasjon- og virksomhetsstyringsavdelingene - trenger vi først og fremst ledere med annen kompetanse, for å lede og styre norsk politi, og for å fylle rollen vår.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I de to aktuelle avdelingene er det totalt ni seksjonssjefer, hvor av syv er politistillinger. To av disse er snart besatt av kvinner: Lena Reif, som har PHS, og juristen Astrid Borge.

– Hun har lang erfaring blant annet som stasjonssjef. I tillegg har politiet en lang og god tradisjon på å ta inn medarbeidere med aktuell kompetanse fra for eksempel operativ, politifaglig virksomhet, til POD for å løse spesifikke oppgaver, der slik erfaring og kompetanse trengs. Dette vil vi fortsette med, sier Humlegård.

KREVER SVAR: Lene Vågslid i Arbeiderpartiet reagerte på ABC Nyheters sak, og ber om svar fra justis- og beredskapsminister Anders Anundsen.
KREVER SVAR: Lene Vågslid i Arbeiderpartiet reagerte på ABC Nyheters sak, og ber om svar fra justis- og beredskapsminister Anders Anundsen.