Høyre vil gi mer hjelp til elever som sliter i småskolen

Solberg og Høyre vil innføre ny plikt for skolene. Se video.

Skolene må få en plikt til særskilt oppfølging av elever som henger etter, mener Høyre. Mer innsats skal settes inn i de første skoleårene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyre-leder Erna Solberg tegnet et bilde av mange elever som møter spente og forventningsfulle til første skoledag, men som allerede i tredje klasse er uoppmerksomme og frustrerte.

– Vi må unngå at skolen for dem betyr nederlag på nederlag, sa Høyre-lederen.

– Vi har sviktet ved å ikke gi god nok hjelp i de tidlige årene og har lagt hovedvekten av spesialundervisning på ungdomsskolen, slo hun fast.

Les også: Solberg: Kriser rykker nærmere på oss

Se til Finland

Solberg viste til Finland, hvor betydelige spesialpedagogiske ressurser settes inn i de første tre skoleårene.

– De forebygger der vi forsøker å reparere, sier hun, og understreker at man må snu innsatsen slik at mest går til de yngste.

Skolen har allerede i dag en plikt til å gi tilpasset opplæring og fange opp elever som sliter med grunnleggende ferdigheter i lesing, skriving og regning. Men det fungerer ikke godt nok, konstaterer partilederen.

Problemet er at du har noen rettigheter som ikke gjennomføres, sa hun.

– Det som er nytt, er at vi vil ha en aktivitetsplikt for de barna som henger etter. De som vi ser at ikke klarer det, de skal inn i lovreguleringen, sa Solberg.

Les også: Solberg vil legge vekt på lange løp

– For rigid system

Hun mener dagens system er for opphengt i at elever må sendes til pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT) eller barne- og ungdomspsykiatri (BUP). Det innebærere at mange ikke får hjelp, og mange må vente lenge i kø for utredning før hjelpen kommer.

– Det er ikke alle som har en diagnose, som har lese- og skrivevansker eller læringsvansker. Det er noen som bare bruker mer tid på å lære, sa hun.

Detaljene i hvordan det skal organiseres er ikke klare ennå. Solberg ville ikke gå inn på om det betyr krav til lærertetthet eller om barn skal tas ut av klasserom for å få spesialundervisning.

Les også: Nye krav til skolegang for spesiallærere kan utløse grovt sløseri

Ap: Gledelig

Velkommen etter, sier Arbeiderpartiets utdanningspolitiske talsmann Trond Giske.

– Dette har vært vår kampsak. I tre år har vi blitt nedstemt av regjeringspartiene når vi har foreslått forsterket tidlig innsats. Det er flott at de har oppdaget at dette er viktig, sier han.

SV kaller derimot Høyres forslag for stusslig. SV-leder Audun Lysbakken savner konkrete løfter for hvordan oppfølgingen skal bli.

– Det er ingen egentlig reform. Det er bare ordene «tidlig innsats» og en uklar forpliktelse for skolene til å gi alle elvene god hjelp. Talen viste en statsminister blottet for ideer, ikke minst for norsk skole, sier han.

Les også: Ap-forslag om å finansiere barnehage med studieavgift

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus