Rasmus Hansson: Jeg gjør feil!

MDGs Rasmus Hansson medga i sin landsmøtetale at han både gjør feil og kan ha dårlig selvinnsikt. Men han avviser at mangfoldet i partiet er truet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MDGs frontfigur Rasmus Hansson kan få sin nærmeste rådgiver og vara på Stortinget som ledermakker. Utfordreren frykter partiet kan bli for smalt.

Une Aina Bastholm er favoritt og innstilt av en enstemmig valgkomité som ny kvinnelig talsperson i partiets todelte ledelse. Men den avtroppende kvinnelige talspersonen Hilde Opoku støtter utfordreren, Hilde Lengali fra Hurum.

I sin avskjedstale sa Opoku at hun mener det går en skillelinje mellom «miljøpartiet» og «de grønne».

– Skillelinjen går mellom dem som vil rendyrke miljøsaken, som om det kan skilles fra andre saksfelt, og dem som motiveres av et større mangfold, sa Opoku, som er varaordfører i Trondheim.

– Når miljøpartiet nå dominerer utad, er jeg ikke sikker på om det er realiteten internt i partiet, sier Opoku, og viser til dem som ønsker en «holistisk og økologisk» tilnærming.

Hun sa Rasmus Hansson har gjort en god jobb i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, men mener partiet må utvikle politikk på flere områder.

Bakgrunn: Uenighet i MDGs lederduo

Et samfunnsparti

Utfordreren Lengali er enig med Opoku i at det går et skille mellom dem som er mest opptatt av å skru igjen oljekrana og de som vil ha grønn politikk fra flere områder. Det skillet mener hun det er veldig viktig å bygge bro over.

– Vi skal være et samfunnsparti, sier hun til NTB.

– Jeg vil snakke om de politikkfeltene Rasmus ikke vil snakke om, fortsetter hun, og trekker fram skole og helse som eksempler på områder hvor det trengs egen grønn politikk.

Hun mener meningsmålingene viser at det er nødvendig. Partiet har dalt i oppslutning de siste månedene.

– Det er ikke fordi vi ikke har vært spisse nok på miljøsaken. Folk er utålmodige på se at vi er et ordentlig parti med politikk på flere områder, sier hun.

Les også: MDG-Lan forsvarer bruk av pisk og gulrot

– Jeg gjør feil

Hansson ga uttrykk for litt selvkritikk i sin landsmøtetale.

– Vi er bare folk. Vi gjør feil. Noen ganger reagerer vi uheldig eller har dårlig selvinnsikt. Det gjelder i høyeste grad meg, sa Hansson.

Overfor NTB sier han at det er naturlig med uenighet med den todelte ledelsen partiet har. Men han mener selv han er opptatt av at partiet skal ha en bred politikk, og at målet er et samfunn som gir høy livskvalitet og tar vare på de svakeste, men legger til:

– I min verden er MDG nødt til å være forholdsvis spisset i sin kommunikasjon, nettopp for å kunne få alburom til å kunne utvikle den øvrige politikken, sier Hansson.

Partiet skal i løpet av helgen diskutere grunnlaget for et nytt partiprogram.

«Rituelle fiender»

Hansson tok også i talen til orde for å utvikle ny politikk.

– Når vi skal gå til valg i 2017 må vi ha gode svar på hva vi skal leve av. Vi skal diskutere næringspolitikk, skattepolitikk, utenrikspolitikk, skolepolitikk, helsepolitikk og kulturpolitikk, sa han.

Han tok igjen til orde for et samarbeid mellom de grønne partiene for å kunne legge press på Høyre og Arbeiderpartiet, som han omtalte som «det utgamle politiske ekteparet» og «rituelle fiender».

– De er helt enige med hverandre om alt som er stort og tungt og ugrønt, sa Hansson.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus