Solberg: Kriser rykker nærmere på oss

Sikkerheten i Europa starter i de sårbare statene sør for oss, understreket statsminister Erna Solberg i sin tale til Høyres landsmøte fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– I en globalisert verden er det ingen fredelig krok å gjemme seg i, sa hun.

I talen la Solberg stor vekt på at den sikkerhetspolitiske situasjonen er endret i løpet av de siste årene.

– Endringene i verden rundt oss påvirker Norges sikkerhet. Det gjør at vi må ta valg som gjør Norge sikrere.

Hun viste til at det på mange områder er gjort store fremskritt i verden når det gjelder å redusere fattigdom, samtidig som barnedødeligheten er mer enn halvert og ni av ti barn går på skole. Men det som nå skaper de største utfordringene for å nå FNs tusenårsmål, er konflikter, slo Høyre-lederen fast.

– Kriser, konflikter og krig har rykket nærmere inn på livet også her i Norge. Utviklingen viser igjen og igjen hvor tett vår sikkerhet henger sammen med det som skjer rundt oss, sa hun, og fortsatte:

– Sør for Europa ligger et belte av sårbare stater. Her ser vi radikalisering, voldelig ekstremisme, svak statlig styring og sosiale problemer.

Mange av landene har stort antall unge arbeidsledige. Unge uten muligheter og uten fremtidshåp, og de siste årene har vist at blodige konflikter i disse områdene sprer seg, understreket Solberg.

Volden rammer verst lokalt, på steder som Kobani, Aleppo og Homs. Men den rammer også i København, Paris, Brussel, Istanbul, Ankara, Lahore og Beirut også, ramset hun opp, og konstaterte at i en globalisert verden finnes det ingen fredelig krok å gjemme seg i.

– Jeg hører av og til de som sier at de vil stenge grensene. Eller bygge murer. Det er et veivalg jeg mener verken er mulig eller ønskelig, sa Solberg.

Løsningen må ligge i valg i utviklings- og utenrikspolitikken mot sårbare stater for å sørge for mer stabilitet, økonomisk vekst, skolegang, sysselsetting, demokrati og menneskerettigheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus