KrF vil ha svar om Joshua French

Joshua French under rettssaken der han var tiltalt for å ha drept cellekameraten Tjostolv Moland i Ndolo-fengselet i Kinshasa.
Joshua French under rettssaken der han var tiltalt for å ha drept cellekameraten Tjostolv Moland i Ndolo-fengselet i Kinshasa. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kristelig Folkeparti vil ha svar på hva norske myndigheter gjør for å få Joshua French hjem fra Kongo, etter at nordmannens mor fortalte at hun har gitt opp håpet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Hva kan Utenriksdepartementet gjøre, og hva slags planer har departementet videre, for å få Joshua Olav Daniel Hodne French benådet eller overført til soning i Norge», lyder spørsmålet som er sendt til utenriksminister Børge Brende (H).

Spørsmålsstiller er KrFs Astrid Aarhus Byrknes, som er vara for Knut Arild Hareide mens han er i pappapermisjon.

– Jeg leste om moren som er i ferd med å gi opp kampen. Det er en tøff kamp hun har kjempet for sin sønn. Uansett hva folk mener, om de tror han er skyldig eller uskyldig, så er det så uverdige forhold at jeg vil forhøre meg om hva vi gjør fra Norges side, sier Byrknes til NTB.

Les også: Kari Hilde French: Gir opp håpet om å få sønnen hjem

På sykehus

Kari Hilde French fortalte til VG tidligere denne uka at hun er innstilt på å bli i Kongo med sønnen «hvis det ikke skjer et mirakel». Den siste tiden har sønnen slitt med store helseproblemer. Han har vært innlagt på sykehus siden januar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Moren har bodd i Kinshasa i to år for å hjelpe sønnen.

Byrknes sier hun blir berørt av å lese om morens kamp og situasjonen hun og sønnen befinner seg i. På tross av spørsmålet til Brende sier Krf-politikeren at hun tror myndighetene gjør det de kan.

– Men kan de gjøre noe i tillegg? Har de noen planer? Kan en prøve ytterligere å få dette på dagsorden igjen? Det er det jeg vil ha svar på, sier Byrknes. Hun er åpen for at myndighetene kanskje arbeider i det stille.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg forventer ikke at det skal brettes ut i det fulle og hele, for sånn er diplomatiet, sier hun.

Les også: Joshua French fengslet i 2.500 dager

Savner broren

Joshua French fylte torsdag 34 år.

– Sju år av livet med storebroren min er blitt tatt fra oss, skriver søsteren Hannah French i et innlegg på bloggen Free French and Moland.

– Jeg savner deg og ditt sjarmerende smil, min elskede bror, skriver hun.

Joshua French og kameraten Tjostolv Moland ble pågrepet i Kongo i 2009 og senere dømt til døden blant annet for medvirkning til drap på sjåføren Abedi Kasongo, våpenbesittelse og spionasje.

Moland døde i fengselet i august 2013 og i januar året etter ble French dømt for å ha drept ham.