Solberg vil legge vekt på lange løp

Høyre-leder og statsminister Erna Solberg mener det er lenge siden en regjering har hatt så gode muligheter for gjenvalg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har landsmøte i en tid som er bra for partiet. Vi har gode meningsmålinger, sa Solberg under pressekonferansen i forkant av helgens landsmøte.

– Det er egentlig lenge siden en regjering og et regjeringsparti kunne vise til så gode muligheter for gjenvalg. Men det er veldig vesentlig at vi skal slåss for velgerne hver eneste dag. Det er ingenting som er gitt. Bølgene kommer til å gå opp og ned på meningsmålingene, men vi mener at mulighetene er til stede, fortsatte hun.

Vil legge lange løp

Parallelt med landsmøtet holder partiet i år en såkalt mulighetskonferanse, som skal ta mål av seg til å se på politiske løsninger i et lengre perspektiv.

Omstilling i norsk økonomi, tiltak for å møte økende arbeidsledighet og migrasjonssituasjonen var hovedpunkter i Solbergs oppsummering. Hun la vekt på at handlingsrommet i norsk politikk er annerledes i dag enn for kun få år siden.

– Vi er i en tid hvor utfordringene er annerledes og kommer til å være annerledes de neste ti årene enn de ti årene vi har bak oss. Det er en omstilling som ikke er kortsiktig, men som skal vare i mange år framover for å skape et bredere næringsgrunnlag og flere typer jobber, sa Solberg.

Nye jobber

Ledigheten gir grunn til bekymring, men Solberg fastholder at bildet er mer nyansert enn en krisebeskrivelse. Ledighetstallene fra Nav i mars var noe bedre enn ventet, mens ledighetsstatistikken fra SSB var noe dårligere.

– Vi har sett både oppsigelser og ansettelser i oljebransjen. Det kom mange prosjekter knyttet til Johan Sverdrup-utbyggingen og noen selskaper vant og noen tapte i den runden.

– Vi ser at rekken av tiltakspakker – som noen har kalt luft – gir helt konkrete jobber. Jobber i Bergen Group, jobber i Stavanger på sykehuset, sa Solberg.

Migrasjonsutfordring

I et intervju med VG sier Solberg at Norge kan mestre å ta imot og bosette 30.000 flyktninger i året, og at det kan pågå over noen år. Utfordringen ligger i integreringen. På pressekonferansen utdypet hun svaret noe.

– Jeg ble spurt om hvor mange vi kan mestre, og jeg svarte. Men du kan ikke lese det som at jeg mener at vi skal ta imot 30.000, sa Solberg.

Svaret var knyttet til hva Norge har kapasitet til når det gjelder mottakssystem og bosetting, understreket hun.

– Signaleffekten av innstrammingene er ganske tydelige, sa hun.

Hun anmodet norske lokalpolitikere til å engasjere seg mer i integrering enn de har gjort hittil. De har et stort ansvar for det som skjer i deres kommune, og kan bidra med ideer som kommer nedenfra og opp i den politiske diskusjonen, framholdt hun.

Åpenhet om skatteparadiser

Diskusjonen om skatteparadiser fortsetter i lys av Aftenposten og internasjonale mediers avsløringer av Panama-dokumentene.

Solberg la vekt på at det skal være åpenhet og transparens, men sier det også kan være gode, legitime grunner til at selskaper velger å etablere seg i slike land. For eksempel om man ønsker å unngå å registrere selskapet i land med sterk korrupsjon.

– Det som er viktig, er at det er åpenhet, gjennomsiktighet rundt alt, og at det er internasjonale felleskrav knyttet til dette som alle lands myndigheter får innsyn i. Det er et krav vi stiller til oljefondet (Statens pensjonsfond utland, red. anm..) uansett hva de går inn i. De kan ikke delta i ting som bidrar til hemmelighold, understreket hun.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus