Listhaug til angrep på Redd Barna

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) sier hun er skuffet over Redd Barna i debatten om enslige mindreårige asylsøkere. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) sier hun er skuffet over Redd Barna i debatten om enslige mindreårige asylsøkere. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) mener kritikerne av regjeringens lovforslag opptrer uredelig i debatten om enslige mindreårige asylsøkere. Verst går det utover Redd Barna.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er skuffet over Redd Barna, som vanligvis framstår som en seriøs organisasjon. Selv om det er vanskelig tema som diskuteres, må vi kunne forvente en redelig debatt, sier Listhaug til NTB.

Hun mener kritikken ikke baserer seg på det regjeringen faktisk foreslår og avviser at lovforslaget avskjærer alle barn og unge fra å få permanent oppholdstillatelse.

– Redd Barna gir inntrykk av at alle enslige mindreårige asylsøkere vil få midlertidig opphold med det nye regelverket som er foreslått. Det er ikke riktig, sier statsråden.

– Ikke alle barn

Listhaug framholder at barn som etter en såkalt barnesensitiv vurdering fyller vilkårene for beskyttelse, i utgangspunktet vil få en ordinær oppholdstillatelse.

– Men dersom beskyttelsesbehovet bare skyldes at det ikke finnes voksne omsorgspersoner eller andre omsorgsalternativer som barnet kan returneres til, skal det etter forslagene gis en midlertidig og begrenset tillatelse, sier Listhaug.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Formuleringene er gjort såpass klare at Redd Barna burde kunne ha oppfattet budskapet rimelig greit, sier Listhaug til NTB. Hun mener det er riktig av regjeringen å avvise innvendingene fra de mange høringsinstansene som mener forslaget bryter med barnefaglige hensyn.

– Det er avgjørende å forhindre at barn sendes ut på farefulle reiser blant annet for å sikre familiens økonomi, ofte mot deres egen vilje. Vi vet at barn blir utsatt for vold, voldtekt og overgrep under reisen, og at de er i hendene på kyniske menneskesmuglere, sier Listhaug.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: NOAS og Redd Barna mener UDI bryter loven

15 barn

Av i alt 1.165 realitetsbehandlede saker med enslige, mindreårige asylsøkere i 2015 ble det kun i 15 tilfeller gitt begrenset tillatelse fordi det manglet kjente omsorgspersoner, viser tall fra Utlendingsdirektoratet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom regjeringens lovforslag legges til grunn vil andelen riktignok øke, fordi unntakene ikke lenger skal begrenses til dem mellom 16 og 18 år. Samtidig påpeker Justisdepartementet at alle barn fra Syria og Eritrea etter dagens praksis vil få en ordinær oppholdstillatelse. Årsaken er at landene per i dag anses som utrygge å reise tilbake til.

– Vi må sørge for at det ikke finnes ordninger i Norge som gjør det lukrativt for familier å sende sine barn hit. I fjor kom det 35.000 enslige mindreårige asylsøkere til Sverige. Langt de fleste var gutter. Det har gjort at ubalansen mellom gutter og jenter i enkelte årskull er større i Sverige enn i Kina, sier Listhaug.

Avviser kritikk

Kommunikasjonssjef Line Hegna i Redd Barna avviser anklagene fra Listhaug.

– Vi er redelige og forholder oss til fakta. Lovforslaget om utvidet bruk av midlertidighet gjelder, i motsetning til før, barn som kommer alene uansett alder – ikke bare de mellom 16-18 år, som tidligere, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hegna mener det er uklart hvordan regelendringen vil slå ut i praksis og frykter at tusenvis av barn nå vil få midlertidig opphold.

– I fjor kom det over 5.000 barn alene, og regjeringen sier de venter store ankomster i år. Hvis regjeringen mener at midlertidighet vil ramme svært få av de barna som kommer alene til landet, må de klargjøre det. Slik lovforslaget ligger, kan ikke vi forstå at det stemmer, sier Hegna.