Registreringssystemet brøt sammen:

Internevaluering i UDI: Økt risiko for IS-medlemmer

UDI og PU får sterkt kritikk i rapporten UDI har fått laget. Her UDI-direktør Frode Forfang i november i fjor.
UDI og PU får sterkt kritikk i rapporten UDI har fått laget. Her UDI-direktør Frode Forfang i november i fjor. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

En internrapport fra Utlendingsdirektoratet (UDI) avslører at politiets registreringsarbeid brøt sammen under fjorårets asylbølge. Det førte til at 13.000 asylsøkere ikke ble registrert før de ble sendt til mottak, skriver Dagen Næringsliv. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette er en selvkritisk og ærlig rapport. Hensikten er å lære slik at vi står bedre rustet om en tilsvarende situasjon oppstår, sier UDI-direktør Frode Forfang til Dagens Næringsliv som først omtalte saken.

Rapporten kommer med kraftig kritikk til både Politiets utlendingsenhet (PU) og UDI, og rapporten beskriver nærmest et totalt sammenbrudd i registreringen av asylsøkere.

Økt risiko

Blant annet heter det i rapporten at UDI ikke forutså at politiet skulle få så store problemer med registreringen av nyankomne asylsøkere.

Det kommer også frem i rapporten at den den manglende risikoen førte til en økt risiko.

– Mangelfull registrering øker risikoen for at politiet ikke tidlig nok fanger opp personer som en bør ha kontroll over, sier UDI-direktøren og svarer ja på oppfølgingsspørsmålet om ha da mener eksempelvis personer med tilknytning til terrororganisasjoner.

Les også: SV-Andersen: – Usikkert om flyktningene blir kanonføde for krigsherrer

Barnebruder ikke identifisert

I tillegg førte mangelen på og feil ved registrering til at søskenflokker ble splittet og barnebruder ble ikke identifisert.

PU er uenig i flere av konklusjonene i rapporten, ifølge Dagens Næringsliv.

– Vi mener at vi var tidsnok ute med å forstå alvoret i situasjonen rundt de høye ankomstene, og at vi omdisponerte våre mannskaper fortløpende i takt med hvordan situasjonen utviklet seg, sier Snorre Øynes, leder ved avdeling for registrering og identitetsfastsettelse i PU til avisen.

Les saken: Listhaug svært fornøyd med nedgangen i asyltallene

Ansvaret for kaoset legges i rapporten til regjeringen og Justisdepartementet.

«Mange mener at det tok for lang tid før Justis- og beredskapsdepartementet innså alvoret i og omfanget av situasjonen.» heter det i rapporten.

Les saken: Listhaug: – Blant de strengeste regelverkene i Europa

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus