Gunnlaugsson vil ha nyvalg på Island

Islendingene raser etter avsløringen om at kona til statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson har etablert et selskap i skatteparadiset Seychellene. Foto: Reuters / NTB scanpix
Islendingene raser etter avsløringen om at kona til statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson har etablert et selskap i skatteparadiset Seychellene. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

President Olafur Ragnar Grimsson vil foreløpig ikke etterkomme statsminister Sigmundur David Gunnlaugssons ønske om å skrive ut nyvalg på Island

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gunnlaugsson åpnet tirsdag for å skrive ut nyvalg dersom han ikke får støtte fra koalisjonspartnerne i Selvstendighetspartiet.

På sin egen Facebook-side opplyste Gunnlaugsson at han hadde orientert Selvstendighetspartiets leder, finansminister Bjarni Benediktsson, om dette.

Presidenten avslo

President Olafur Ragnar Grimsson bekrefter at statsministeren under et møte tirsdag ba ham om å skrive ut nyvalg, men at han foreløpig har avslått å gjøre dette.

Grimsson opplyste videre at han først vil rådføre seg med de øvrige partilederne.

Det er første gang i Islands historie at presidenten har sagt nei til en statsministers bønn om å skrive ut nyvalg.

Les også: Islands statsminister nekter å gå av etter skatte-avsløring

Orienterte ikke partifeller

Ifølge sentrale kilder i statsministerens eget parti, Framsoknarflokkurinn, orienterte ikke Gunnlaugsson dem om at han ville be presidenten skrive ut nyvalg.

Heller ikke koalisjonspartnerne i Selvstendighetspartiet skal ha blitt orientert om dette, noe som vekker sterke reaksjoner.

Benediktsson har ikke kommentert Gunnlaugssons Facebook-melding, og det er fortsatt uklart om Fremskrittspartiet vil forlate regjeringskoalisjonen.

Panama Papers

Gunnlaugssons parti, som ligner det norske Senterpartiet, og Selvstendighetspartiet, har i dag 48 av de 63 representantene i nasjonalforsamlingen, og Benediktsson har overfor islandske medier antydet at hans parti vurderer å avslutte regjeringssamarbeidet som følge av skandalen knyttet til Panama Papers.

Les også: Lundteigen dypt skuffet over sin islandske statsminister-venn

Tusenvis av islendinger demonstrerte mandag utenfor nasjonalforsamlingen med krav om Gunnlaugssons avgang, etter avsløringene om selskapet han og kona har registrert i skatteparadisene De britiske jomfruøyene.

Konas formue

Gunnlaugsson kjøpte i 2007 selskapet Wintris sammen med kona, Anna Sigurlaug Pálsdóttir, for å investere familieformuen hennes på 80 millioner norske kroner. To år senere solgte han sin andel i selskapet til henne for 1 dollar.

Da de tre store islandske bankene Landsbanki, Glitnir og Kaupthing gikk over ende, viste det se at Wintris var en av kreditorene som hadde millionkrav mot dem. Dette opplyste Gunnlaugsson aldri om, verken før eller etter at han ble valgt til statsminister 2013.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus