Islands statsminister: – Vil ikke gå av

I et intervju med Reuters forteller statsministeren at han ikke har noen planer om å gå av. Se video.

Den islandske statsministeren Sigmundur David Gunnlaugsson sier han ikke vil gå av etter avsløringen av hans families skatteparadis-selskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et intervju med avisa Morgunbladid ber Gunnlaugsson i stedet om unnskyldning for å ha gjort en dårlig figur i TV-intervjuet hvor han blir konfrontert med saken.

Intervjuet kan du se i bunnen av artikkelen.

Opposisjonen på Island har imidlertid vedtatt å fremme mistillitsforslag mot statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson etter avsløringen basert på opplysninger i de såkalte «Panama Papers». Det opplyser Birgitta Jonsdottir fra Piratpartiet, som for tiden er Islands største på meningsmålingene.

Les også: Lundteigen dypt skuffet over sin islandske statsminister-venn

– Bør trekke seg umiddelbart

Opposisjonspartiene jobber med å klargjøre et forslag før nasjonalforsamlingen Alltinget skal møtes mandag ettermiddag, sier Jonsdottir til nyhetsnettstedet Visir.

Islands statsminister Sigmundur Gunnlaugsson under et møte i Kirkenes i 2013. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Islands statsminister Sigmundur Gunnlaugsson under et møte i Kirkenes i 2013. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

– Vi håper selvsagt at vi ikke trenger å fremme forslaget og at Sigmundur David trekker seg før alltingsmøtet, legger hun til.

Også Islands tidligere statsminister Johanna Sigurdardottir har uttalt at Gunnlaugsson bør gå av umiddelbart.

Siden de islandske regjeringspartiene har flertall i Alltinget, er det uklart hvilke konsekvenser mistillitsforslaget vil få. Statsviter Eirikur Bergmann mener imidlertid det er vanskelig å se hvordan Gunnlaugsson skal kunne fortsette som statsminister.

– Presset i samfunnet øker veldig raskt, sier han til NTB.

Over 22.000 islendinger har skrevet under et opprop med krav om at Gunnlaugsson må gå av etter avsløringene. En demonstrasjon skal holdes utenfor Alltinget mandag ettermiddag samtidig som de folkevalgte diskuterer saken.

Bankkollaps

Gunnlaugsson satt tidligere på dagen i et ekstraordinært møte med sitt parti Framsoknarflokkkurin – som har store likhetstrekk med Senterpartiet i Norge.

Samtidig har landets president Olafur Ragnar Grimsson varslet at han avbryter et besøk i USA og reiser tilbake til Island.

Opplysninger om selskapet Wintris, som tilhører Gunnlaugssons kone Anna Sigurlaug Palsdottir og er registrert på De britiske jomfruøyene, finnes i den store mengden dokumenter som er lekket fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama.

At Wintris har økonomiske krav rettet mot de kollapsede islandske bankene, har vakt sterke reaksjoner på Island. Gunnlaugsson har ledet forhandlingene med bankene om fordelingen av tapene etter at de gikk over ende.

Bergmann mener resultatet av forhandlingene har vært gunstig for statsministeren selv. Gaunnlaugsson sier han bare har kjempet for det islandske samfunnets interesser, og at hans innsats har bidratt til økonomiske tap for Wintris og andre bank-kreditorer.

Reiste seg og gikk

Opplysninger om saken er gradvis blitt kjent på Island de siste ukene, før avsløringen ble grundig presentert i en TV-dokumentar søndag. Dette var samtidig med at andre opplysninger fra de lekkede dokumentene ble presentert av Süddeutsche Zeitung i Tyskland, Aftenposten i Norge og en lang rekke andre medier.

Dokumentaren inneholder et intervju gjort av Sveriges Television og en islandsk journalist hvor Gunnlaugsson konfronteres med opplysningene om Wintris.

Her blir Gunnlaugsson først litt paff og rådvill, før han reiser seg og går fra intervjuet.

Bergmann, som er professor ved det islandske Bifrost-universitetet, tror ikke flertallet i Alltinget vil redde statsministerens politiske liv. I stedet antar han at Gunnlaugssons egne politiske allierte etter hvert vil vende seg mot ham og kreve endringer i regjeringen.

I de lekkede dokumentene går det også fram at Islands finansminister Bjarni Benediktsson og innenriksminister Olöf Nordal har kontrollert eller vært deleiere i selskaper i skatteparadiser. Begge nekter for å ha gjort noe galt.

Se intervjuet som skaper storm på Island her:

Les mer:

Kongelige, statsledere og politikere skjuler milliarder i skatteparadis

Stortinget vil skjerpe innsatsen mot skatteflukt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus