Migrantreturer fra Hellas til TyrkiaSV-Andersen: – Usikkert om flyktningene blir kanonføde for krigsherrer

SV-politiker Karin Andersen (t.v) sier hun har mistet all tillit til at regjeringen og innvandringsminister Sylvi Listhaug vokter menneskerettighetene og asylretten.
SV-politiker Karin Andersen (t.v) sier hun har mistet all tillit til at regjeringen og innvandringsminister Sylvi Listhaug vokter menneskerettighetene og asylretten. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortingspolitiker Karin Andersen (SV) sier hun har mistet tilliten til at regjeringen vokter menneskerettighetene og asylretten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg er Flyktninghjelpen svært bekymret for om migrantreturene strider mot Folkeretten.

– Situasjonen er ikke Europa verdig, sier seniorrågiver i Flyktninghjelpen, Pål Nesse, til ABC Nyheter.

Stortingsrepresentant for SV, Karin Andersen, frykter returene som startet mandag morgen ikke er i tråd med Folkeretten.

– Det er veldig uklart om alle asylsøkere virkelig får sin sak skikkelig vurdert og om de ved retur til Tyrkia er vernet mot å bli sendt videre tilbake til forfølgelse eller som kanonføde for krigsherrer, sier Andersen til ABC Nyheter mandag etter at de omstridte migrantreturene fra Hellas til Tyrkia startet mandag morgen.

Returene i gang

Flere internasjonale medier meldte mandag morgen at de to første båtene som skal fraktes til Tyrkia har forlatt den greske øya Lesvos.

Totalt ble det forberedt uttransportering av 250 personer mandag. I havnene på Lesvos og Chios ankom migrantene i busser, og fritidsbåter sto klare til å frakte dem over Egeerhavet til kystbyen Dikili, melder NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed har de omstridte migrantreturene til Tyrkia startet til planlagt tid.

Dette er saken: Avtalen mellom EU og Tyrkia i boks

18. mars inngikk EU og Tyrkia en avtale om å sende migranter og flyktninger fra Helles til Tyrkia.

Da avtalen ble inngått var EU klar i sin tale om at de har fått til en avtale som er innenfor internasjonale forpliktelser, selv om blant andre FN ga uttrykk for at avtalen strider imot retten til å søke asyl.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Listhaug: – Alle skal få søknadene behandlet

I et skriftlig spørsmål til fra Karin Andersen datert 11. mars til innvandrings- og integreringsminister, Sylvi Listhaug, svarer Listhaug at avtalen mellom EU og Tyrkia legger til grunn at alle som ankommer de greske øyene fra Tyrkia, vil bli registrert.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug. Foto: Henrik Montgomery / NTB scanpix
Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug. Foto: Henrik Montgomery / NTB scanpix

«De som søker asyl, vil få søknadene behandlet av greske myndigheter i samsvar med EUs asylprosedyredirektiv og i samarbeid med UNHCR.»

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Det vil altså ikke finne sted en kollektiv avvisning uten rett til å søke asyl.» skriver Listhaug videre og understreker at hun forutsetter at returene finner sted i tråd med Folkeretten og europeisk rett.

Men selv om Listhaug bare for fire dager siden skrev at de som søker asyl, vil få søknadene behandlet, er Flyktninghjelpen bekymret for om dette virkelig er realiteten.

Les også: Tyrkia-returer trues av personellmangel

En saksbehandler - tusener av flyktninger

– Vi er i likhet med FNs høykommisær for flyktninger bekymret for at avtalen strider med Folkeretten, sier Pål Nesse i Flyktninghjelpen til ABC Nyheter.

Seniorrådgiver i Flyktninghjelpen Pål Nesse er bekymret for situasjonen i Europa. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Seniorrådgiver i Flyktninghjelpen Pål Nesse er bekymret for situasjonen i Europa. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Nesse sier dagens opplysninger fra Frontex, som er EU-organ som har ansvar for samordning av EU-landenes kontroll og overvåkning av EUs yttergrense, tyder på at dagens returer er innenfor lovgivningen.

– Opplysningene tyder på at de som i dag returneres har fått informasjon om systemet og ikke har valgt å søke beskyttelse, sier Nesse som på sikt er redd for at dette ikke vil være tilfelle. Nesse mener Hellas ikke er i nærheten av å ha nok ressurser til å behandle asylsøknadene, og at dette kan føre til ulovlige utsendelser i strid med internasjonale konvensjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Flyktningehjelpen er på den greske øya Chyos. Her er det tusener av flyktninger, men bare en saksbehandler. Hellas har overhodet ikke kapasitet og det kan føre til utsendelser uten at de har fått behandlet søknaden, sier seniorrådgiveren som forteller om forferdelige forhold på øya.

– Stedene flyktningene blir oppbevart er som varetekstfengsler. Spedbarn ligger på betonggulv. Dette er ikke Europa verdig, sier Nesse.

Les også: Hellas skal behandle asylsaker på to uker

– Tyrkia med hull i lovgivningen

Seniorrådgiveren er på linje med Karin Andersen bekymret for situasjonen i Tyrkia.

– Tyrkia har et komplisert og merkelig regelverk hvor asiatere, med unntak av syrerne ikke regnes som flyktninger. Dette vil si at Tyrkia er et usikkert land for flyktningene fra midtøsten.

Også greske hjelpeorganisasjoner har vært kritiske til avtalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er første dag av det som vil være en svært vanskelig tid for flyktningrettigheter. Til tross for alvorlige smutthull i lovverket og mangel på tilstrekkelig beskyttelse i Tyrkia, skrider EU fram med en farlig avtale, sier Amnesty Internationals leder i Hellas, Giorgos Kosmopoulos til nyhetsbyrået AP, ifølge NTB.

– Tyrkia er ikke et trygt tredjeland for flyktninger. EU og greske myndigheter vet dette og har ingen unnskyldning, sier han videre.

Ifølge Amnesty skal Tyrkia de siste ni ukene ha sendt tusenvis av syriske flyktninger tilbake til Syria.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les saken: – Tyrkia tvinger flyktninger tilbake til Syria

Mistet all tillit

SV-politiker Andersen sier hun har mistet all tillit til at regjeringen vil vokte menneskerettighetene.

– Dessverre har jeg mistet tilliten til at regjeringen vil vokte menneskerettighetene og asylretten. Når en ser at de er i stand til å legge fram forslag som både UNHCR, fagetatene og menneskerettighetseksperter plukker fullstendig fra hverandre, har jeg ingen tro på at de vil at noen rolle i å passe på at EU/Tyrkia avtalen ivaretar asylretten, sier Andersen og er skremt over politikken til nesten hele Stortinget.

– Det mest skremmende er at nesten hele Stortinget, unntatt SV og MDG, til og med vil reforhandle asylretten som et innstramningsforslag, viser at det som gjelder for dem er å ta minst mulig ansvar og vende det blinde øyet til forfulgte og krigsrammede.

Les også: Tyrkia stoppet 350 migranter på vei til Hellas

Folkeretten og Flyktningkonvensjonen

Folkerett er internasjonale avtaler mellom to eller flere land, som regulerer staters rettigheter og forpliktelser i væpnet konflikt, under naturkatastrofer og i fredstid.

Folkeretten er i stadig utvikling og skaper derfor nye regler der det trengs, forkaster utdaterte bestemmelser og tilpasser seg eksisterende forhold.

Flyktningkonvensjonen skal sikre at alle som er på flukt fra uholdbare forhold i hjemlandet skal få opphold i et annet land til det er trygt å reise hjem igjen. Konvensjonen er en av de første som ble vedtatt av FN.

Kilder: Redd Barna og FN