Islands Senterparti-statsminister avslørt i Panama Papers:

Lundteigen dypt skuffet over sin venn Sigmundur Gunnlaugsson

<p>SENTERPARTIVENNER: 8. oktober 2009 besøkte partileder Sigmundur David Gunnlaugsson (til høyre) Per Olaf Lundteigen og Trygve Slagsvold Vedum i sitt norske søsterparti, i Stortinget. Lite ante Lundteigen at Gunnlaugsson samtidig satt med hemmelig eierskap i et selskap registrert i skatteparadis, som krevde den islandske stat for penger etter Icesave-konkursen.</p>
SENTERPARTIVENNER: 8. oktober 2009 besøkte partileder Sigmundur David Gunnlaugsson (til høyre) Per Olaf Lundteigen og Trygve Slagsvold Vedum i sitt norske søsterparti, i Stortinget. Lite ante Lundteigen at Gunnlaugsson samtidig satt med hemmelig eierskap i et selskap registrert i skatteparadis, som krevde den islandske stat for penger etter Icesave-konkursen.

- Jeg er dypt skuffet. Jeg vil ikke bruke sterke uttrykk nå, men vil ta denne avsløringen opp så snart jeg treffer Sigmundur igjen, sier den nå avslørte islandske statsministerens gode venn, stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen (Sp).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag avdekket Aftenposten , en rekke andre medier og det internasjonale nettverket for gravejournalistikk, ICIJ, at den islandske statsministeren og lederen for Senterpartiets søsterparti Framsoknarflokkun, Sigmundur David Gunnlaugsson og hans kone, har hemmelig eierskap i et selskap registrert i skatteparadis.

Det går dypt inn på Senterpartiets stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen, som i en årrekke har stått Gunnlagsson nær og ivret for norsk støtte til Island etter finanskrisa som oppsto da bankene gikk konkurs der.

– Disse faktaene taler for seg. Dette skulle Sigmundur ha opplyst om fra første dag. Alle på Island visste han var inngifta i en familie med mye penger. Det har vært framme i en rekke debatter om hvilke komplikasjoner det kan gi, sier Lundteigen til ABC Nyheter.

Les også: Kongelige, statsledere og politikere skjuler milliarder i skatteparadis

Krever regjeringens avgang

Den store lekkasjen kalt «Panama Papers» som stammer fra et advokatkontor i Panama, rammer Gunnlaugsson hardt. Titusener av islendinger har underskrevet på et krav om at han og regjeringen må gå av, og at det skrives ut nyvalg på Island.

Fra før har regjeringspartiene mistet nesten all tillit. Mandag er det tillyst store demonstrasjoner i Reykjavik mot regjeringen.

Under Islands finanskrise prøvde Lundteigen å få til en større hjelpepakke til islendingene fra Norge. I oktober 2009 mottok Lundteigen og Sp i Stortinget Gunnlaugsson, som ba om slik støtte.

Nå viser det seg at Gunnlaugsson samtidig i hemmelighet hadde aksjer via stråselskap i skatteparadis, i et selskap som var med på å kreve full erstatning fra den islandske stat for tapene ved bankkonkursen i den islandske banken Icesave.

Å avvise slike krav, var det som brakte Gunnlaugsson og Framsoknarflokkun til makta.

Les også: Gunnlaugsson i Stortinget ber om norsk kriselån

Gunnlaugsson solgte aksjene for 1 dollar

To måneder etter at Gunnlaugsson besøkte Lundteigen og Stortinget, viser de hemmelige papirene som nå er avslørt, at han solgte sin halvpart av selskapet Wintris Inc., registrert på Britiske jomfruøyer, til sin kone - for den nette sum av 1 dollar.

Det var neppe tilfeldig.

Dagen etter inntrådte en ny islandsk lov som ville forpliktet ham til å opplyse offentligheten om sine interesser i Wintris. Salget til hans ektefelle fritok ham fra den pinlige øvelsen, skriver den islandske avisa Morgunbladid.

– Hva har du å si til det, Lundteigen?

– Sigmundur mener sikkert at han ikke har gjort noe ulovlig. Men det han har gjort, er grunnleggende feil.

– Hvordan vil dette påvirke ditt forhold til partilederen og statsministeren på Island?

– Jeg har jo et godt forhold til den islandske statsministeren, men ble veldig skuffet. Dette skal jeg ta opp med ham med ham neste gang vi treffes.

– Hva vil avsløringen bety for ditt søsterparti Framsoknarflokkun på Island?

– Det politiske systemet på Island har svak tillit generelt. Det er klart dette vil være uheldig for dem. Enhver organisasjon er preget av sine ledere, sier Lundteigen.

– Men Norge godtok skatteparadis

– Har Sigmundur bidratt til å øke politikerforakten og mistilliten til de tradisjonelle partiene på Island ytterligere?

– Jeg vil ikke bruke sterke uttrykk nå. Men at dette er uheldig, er klart, svarer han.

Per Olaf Lundteigen oppfordrer til at de skremmende erfaringene fra Island, også bør føre til selvransakelse i Norge.

– Da statsråd Sylvia Brustad aksepterte at Telenors datterselskap Vimpelcom etablerte seg på Bermuda, reagerte jeg kraftig på det. Det ble karikert i Aftenposten, minner han om.

«Eierskapsstrukturen som her er valgt er svært beklagelig. At statsråd Sylvia Brustad er fornøyd og omtaler ordningen som en god avtale er mildt sagt merkverdig», sa Lundteigen til VG den gang - også det i oktober 2009.

– Jeg hørte ikke noe til KrFs Hans Olav Syvertsen, som er indignert nå, om registreringen på Bermudas da. Nå er den svære Vimpelcom-korrupsjonssaken til behandling i Stortingets kontrollkomité, sier Lundteigen.

Les også: Stortinget vil skjerpe innsatsen mot skatteflukt

Personvernpolicy